Antibioticele reprezintă o gamă de medicamente sintetizate de microorganisme sau obținute pe cale artificială în laborator având ca rol combaterea  infecțiilor bacteriene diverse.

Infecțiile reprezintă afecțiunile rezultate în urma pătrunderii unor agenți patogeni în organism și mai apoi în circuitul sangvin. Sunt de diferite tipuri, iar în funcție de tipul infecției există numeroase tratamente medicamentoase( antibiotice ) sau metode pentru a le preveni și a evita durerile și situațiile neplăcute.

Indiferent că vorbim de o infecție respiratorie, urinară sau de alt tip, la baza măsurilor ce se pot lua stau, câteva acțiuni ușor de realizat:

–> Igiena corectă a mâinilor, esențială reducerii riscului de răspândire a infecțiilor. Este de preferat să se utilizeze antiseptice alcoolice.

–> Eticheta de tuse, ce se referă la păstrarea unei distanțe de un metru față de alte persoane în timpul strănutului și de aruncarea șervețelului utilizat după la coșul de gunoi, nu pe jos sau lăsat în buzunar.

–> În instituțiile medicale precum spitalele și clinicile se recomandă utilizarea mănușilor, halatelor, în funcție de expunerea anticipată.

Există și remedii mai naturiste. Antibioticele cu extract de merișoare conțin antioxidanți și compuși antibacterieni pentru tratarea infecțiilor urinare. Suplimentele cu usturoi sunt benefice problemelor gastrointestinale. Usturoiul în forma sa naturală este recomandat în doze de unu/doi căței zilnic. Excesul poate cauza hemoragii interne.

Un tratament făcut în casă pentru eliminarea bacteriilor conține apă, lămâie, oțet și ulei de oregano pentru infecțiile respiratorii și infecțiile ce duc la apariția ciupercilor.

Cantități îngrijorătoare de antibiotice și medicamente sunt anual aruncate la gunoi necorespunzător și dăunează mediului înconjurător. Ele se pot arunca în saci menajeri în zone apropiate de ape, contaminând astfel apa potabilă. Soluția ecologică găsită pentru eliminarea eficientă a antibioticelor aruncate este utilizarea unui incinerator special pentru medicamente și alte deșeuri toxice pentru protejarea mediului înconjurător. Datorită capacității sale, nu are impact transfrontalier. Instalația de ardere a deșeurilor are capacitatea de a distruge zilnic până la o tonă de deșeuri industriale rezultate din procesul tehnologic. Funcționează continuu, fară mirosuri, cu producerea unor cantități mici de cenușă și consum redus de resurse. Distruge deșeuri periculoase (reziduuri rezultate din distilarea și recuperarea solvenților, uleiuri uzate) și deșeuri nepericuloase (hârtie și carton nereciclabile, folii de PE/PVC nereciclabile, anvelope uzate și deșeuri menajere).

Redactor – Sălișteanu Briana (anul I)