Programele de internship sunt la mare căutare în rândul studenților și tinerilor absolvenți, pentru că le oferă acestora experiența practică de care au nevoie pentru a înțelege mai bine realitatea unui loc de muncă, în profesia pe care și-au ales-o. Din vară anului 2023, compania AstraZeneca România a demarat un astfel de program de internship, aducând împreună, în diferite departamente, șase tineri care își doresc să cunoască mai bine activitatea dintr-o companie farmaceutică inovatoare. 

Astfel, vă prezentăm în continuare pe trei dintre participanții în cadrul programului de internship al AstraZeneca:

Alin: Numele meu este Alin Zamfir, activez în cadrul echipei Respirator și Imunologie din AstraZeneca, din august 2023 și sunt student în anul 5 al Facultății de Farmacie din București. 

Carmen: Numele meu este Carmen Preda si din această vară sunt absolventă a Facultății de Farmacie din Iași. Activitatea mea din cadrul programului de internship se desfășoară în echipa cardio-reno-metabolică. 

Andreea: Numele meu este Andreea Rădulescu și am terminat recent masteratul la University College London în Marea Britanie pe Media Digitală: Studii Critice.  Datorită experienței mele educaționale am fost selectată să fac parte în echipa de Corporate Affairs și Comunicare a companiei. 

Poză_Alin
Poză_Carmen
Poză_Andreea

Alin Zamfir,

student în anul al V-lea al Facultății de Farmacie, București

Carmen Preda,

proaspăt absolventă a Facultății de Farmacie, Iași

Andreea Rădulescu,

absolventă a University College London, Marea Britanie

Care sunt elementele de diferențiere ale unei companii precum AstraZeneca, în domeniul farmaceutic ? Care este rolul farmacistului într-o astfel de companie?

Alin: AstraZeneca este o companie farmaceutică globală, care dezvoltă prin activități specifice de cercetare și dezvoltare noi tratamente în multiple arii terapeutice: oncologie, diabet, afecțiuni renale și metabolice, respirator și imunologie, boli rare.  Tocmai activitatea de cercetare și dezvoltare științifică, într-o multitudine de arii terapeutice, este cea care diferențiază o companie precum AstraZeneca, pozitionând-o în mod clar ca o companie farmaceutică inovatoare. De aici și deviza organizației centrată pe ce poate face știința pentru pacienți, medici, societate. 

Andreea: Pe lângă accentul pe care AstraZeneca îl pune pe crearea de tratamente potrivite pentru pacienții potriviți, compania și-a asumat misiunea de a avea o contribuție majoră la protejarea mediului înconjurător prin agenda sa de sustenabilitate. Astfel, scopul AstraZeneca este de a avea doar mașini electrice până în 2025 și de a finaliza inițiativa AZ Forest, prin care compania plantează 2 milioane de copaci, până în 2030. 

Carmen: Portofoliul complex al AstraZeneca în multiple arii terapeutice o face pe aceasta cadrul perfect pentru dezvoltarea profesională a oricărui farmacist.  Acesta poate juca, un rol semnificativ într-o astfel de organizație, pentru că dispune un bagaj inițial de cunoștințe necesare pentru a fi un membru activ atât în cadrul activităților de marketing, cât și a celor medicale. 

Am vorbit mai devreme de rolul farmacistului într-o astfel de carieră. Farmaciștii de mâine sunt studenții de astăzi, așa că ce are AstraZeneca pregătit pentru viitorii farmaciști?

AstraZeneca are pregătit pentru farmaciștii de mâine cât mai multe oportunități de a construi o carieră în domeniul farmaceutic, de la programe de internship pentru studenți și proaspeți absolvenți la programe de traineeship de 2 ani pentru absolvenții care deja și-au început cariera recent. În mod uzual avem în vedere pentru internship o perioada de 6-12 luni, full time sau part time, în cadrul unui departament bine definit. În cadrul programului de traineeship, participanții vor avea parte de diferite rotații în cadrul departamentelor pentru a dobândi o înțelegere mai profundă a rolurilor.

Iar acum, o curiozitate mai specifică a noastră ca studenți: care ar fi câteva aspecte esențiale de care să ținem cont în momentul în care aplicăm pentru un internship de acest fel / ulterior pe un post? Cum se desfășoară procesul de aplicare?

Alin: Un aspect esențial ar fi nevoia AstraZeneca de studenți dornici de a învață, curioși și pasionați pentru a aduce o schimbare în viața pacienților. 

Andreea: Esențiale sunt și abilitățile de comunicare, un nivel de engleză ridicat și capacitatea de a lucra într-un mediu alert cu diferite echipe. 

Carmen: Procesul de aplicare este unul obișnuit pentru un program de internship. Candidații trec printr-o serie de interviuri unde au posibilitatea de a interacționa inițial cu echipa noastră de HR, și ulterior cu managerul pe care îl vor avea. Procesul de aplicare reprezintă o oportunitatea de a întreba orice curiozitate referitoare la modalitatea de lucru, valorile companiei și cerințele mai amănunțite ale rolurilor. 

O companie așa bine structurată și cu o tradiție îndelungată are cu siguranță o bază solidă - care sunt valorile care definesc tot ceea ce faceți voi?

Purple and Pink Abstract SEO Marketing Infographic Instagram Post

AstraZeneca urmează 5 valori: We follow the science. We put patients first. We play to win. We do the right thing. We are entrepreneurial.

 

We follow the science – se referă la misiunea AstraZeneca de a descoperi cele mai inovative tratamente pentru pacienți care ajută la obținerea calității unei vieți mai bune; 

We put patients first – dorința de a înțelege cât mai bine situația pacienților și de a construi misiunea AstraZeneca în jurul nevoilor lor;

We play to win – crearea echipelor inclusive, diverse și motivate pentru a ne atinge țelurile;

We do the right thing – respectarea tuturor cerințelor etice în toate deciziile pe care le luăm;

We are entrepreneurial  – acționăm rapid, cu reziliența în cele mai benefice moduri.

Care este un lucru de care sunteți mândri pentru că lucrați în AstraZeneca și ce sfat ați da tinerilor ca voi la început de drum?

Alin: Un lucru de care sunt mândru este posibilitatea de a ajuta pacienții care trăiesc cu boli respiratorii alături de o echipa dinamică, motivată și pasionată de știința. Sfatul meu pentru tinerii la început de drum este sa aibă încredere în ei și să aplice la programe de internship și traineeship pentru că sunt cu adevărat oportunități de dezvoltare. 

Andreea: Un lucru de care sunt mândră este faptul că, deși cunoștințele mele academice nu sunt farmaceutice, am ajuns să învăț și să înțeleg informațiile specifice acestui domeniu de activitate complex pentru a contribui direct la activitățile de comunicare din cadrul companiei. Un sfat pentru cei ca noi este să pună întrebări, să fie curioși și curajoși.

Carmen: Un lucru de care sunt mândră sunt cunoștințele de marketing pe care le-am acumulat în decursul lunilor de internship și impactul pozitiv pe care îl am asupra vieții persoanelor care trăiesc cu afecțiuni ale inimii, rinichilor și metabolice. Un sfat pentru tinerii farmaciști este să se implice cât mai mult în activități extracurriculare și să fie pregătiți să iasă din zona de confort.