Catena - Locul 1 în Top Angajatori, Sănătate & Farma conform www.undelucrăm.ro

Într-o perioadă caracterizată de schimbări și incertitudine, Grupul Fildas–Catena se remarcă nu doar prin excelența sa în domeniul farmaceutic, ci și prin angajamentul său ferm față de dezvoltarea unei culturi organizaționale care să inspire și să ridice standardele în industrie. De altfel, această dedicare i-a adus și premiul pentru Cel mai admirat angajator din industria farmaceutică în 2023. Află direct de la Daniel Enache, Director Filială București în cadrul grupului, despre planurile ambițioase pentru viitor și perspectivele în menținerea și dezvoltarea continuă a unui mediu de lucru remarcabil.

Interviu Daniel Enache, Director Filială Catena București

183960_955060-1

Povestea Catena a poziționat brandul în fruntea industriei farmaceutice din România la nivel de business, dar și ca angajator. Care sunt valorile care v-au condus la aceste rezultate? 

Poziția Catena pe primul loc în topul lanțurilor farmaceutice se datorează în primul rând oamenilor din echipa noastră, care au ales să construiască împreună un brand românesc puternic, de încredere. Iar dacă ar fi să numesc valorile care au ghidat echipa noastră de-a lungul timpului și care au condus la această poziționare, acestea ar fi: 

Respectul și integritatea. Iar aici aș include și flexibilitatea, ca parte din respectul față de angajat și nevoile lui.  

Căldura între oameni. Empatia. Ne caracterizează atât în relație cu pacienții noștri, cât și cu membrii echipei. Suntem umani și ne oferim sprijin unii celorlalți atât la locul de muncă, cât și în viața personală, atunci când este necesar și solicitat.

Performanța. Chiar dacă în prezent avem peste 8.500 de angajați la nivelul întregii țări, echipele sunt în conexiune permanentă, unite de obiectivul comun de a fi cei mai buni în îndustria noastră.

Cum diferă experiența angajaților Catena de a celor aflați în alte companii din industrie?

Pe primul loc aș așeza aici apartenența la o companie cu o cultura organizațională autentică – de familie, așa cum o descriem de fiecare dată. Pe un loc secund, voi menționa spiritul de echipă, deoarece în compania noastră nu există, spre exemplu, target per angajat în farmacie, ci target per echipa din farmacia respectivă. Punem foarte mult accent pe sprijin reciproc și colaborare. Iar pe locul 3 aș pune căldura între oameni care se resimte atât în interacțiunile cu pacienții, cât și în cele la nivelul echipei, căldură care se simte încă din primele momente în care pășești în companie.

Există programe de dezvoltare a carierei sau oportunități de învățare continuă care să contribuie la motivarea angajaților?

Suntem dedicați dezvoltării profesionale continue a angajaților noștri, oferind o varietate de programe și oportunități care contribuie semnificativ la motivarea acestora. Nu lipsesc training-urile și cursurile de dezvoltare, adaptate nevoilor individuale ale echipei. Un aspect esențial este promovarea liderilor din interiorul organizației, oferind angajaților șansa de a avansa și de a-și construi cariera în cadrul companiei.

Pentru farmaciștii fără experiență, avem inițiativa „Școala Catena”, un program de inițiere în carieră, proiectat pentru a oferi tinerilor cunoștințele și abilitățile esențiale pentru a excela în meseria lor. De asemenea, organizăm „Școala de Vară Catena”, dedicată farmaciștilor, dar și asistenților farmaciști, unde timp de 5 zile, pe lângă dezvoltarea profesională, se desfășoară activități de teambuilding, oferindu-le și oportunitatea de a petrece timp de calitate alături de familiile lor.

Pentru cei implicați în operațiuni de depozitare, am implementat „Școala Fildas”, un program de mentorat care oferă fiecărui angajat șansa de a fi ghidat și instruit de un mentor desemnat din rândul colegilor noștri. Astfel încurajăm dezvoltarea continuă a competențelor și abilităților specifice domeniului lor de activitate.

Prin aceste programe, ne asigurăm că angajații noștri au acces la resursele și suportul necesar pentru a-și construi și îmbunătăți constant carierele, consolidând astfel o cultură organizațională orientată spre evoluție și succes.

DSC_3954

Ce instrumente sau programe implementate au avut cel mai mare impact asupra satisfacției și implicării oamenilor din echipă?

Școala de Vară Catena și Catena Racing Team sunt două inițiative care au avut un impact semnificativ asupra satisfacției și implicării membrilor echipei noastre. Școala de Vară Catena este un program extrem de apreciat de asistenții farmaciști și farmaciștii din companie, aducând valoare atât în dezvoltarea lor profesională, cât și la capitolul interacțiune între colegi. An de an participă în jur de 500 persoane în cadrul programului, acesta desfășurându-se din iunie pana la final de septembrie. Participanții provin din toate colțurile țării, se formează prietenii, se împărtășesc experiențe, iar programul îi ajută să simtă că au un scop comun.

Catena Racing Team, programul nostru sportiv, reunește colegii în jurul pasiunii pentru sport și un stil de viață sănătos. Această inițiativă oferă experiențe unice, de la succesul sportiv individual la reușita unei munci de echipă, de la adrenalina competițiilor sportive la cunoașterea mai profundă a sinelui și a potențialului personal. Ambele programe creează amintiri memorabile și contribuie în mod semnificativ la creșterea satisfacției și implicării angajaților în cadrul echipei noastre.

Cum se conturează planurile pentru consolidarea și dezvoltarea culturii organizaționale în cadrul Grupului Fildas–Catena în următorii ani?

Planurile noastre pentru consolidarea și dezvoltarea culturii organizaționale în cadrul Grupului Fildas–Catena în următorii ani se conturează în jurul unor principii fundamentale. Ne propunem să păstrăm tot ce am construit în tot acest timp, să ne ghidăm în continuare după valorile care ne-au unit dintotdeauna și care ne-au adus pe primul loc în industria farmaceutică, dar și în topul angajatorilor din domeniul sănătății.

De asemenea, dorim să atragem cele mai bune talente pentru a forma o echipă performantă, caracterizată de un schimb constant de cunoștințe și experiențe, iar fiecare membru să devină din ce în ce mai bun în domeniul său de activitate. Adaptabilitatea la nevoile oamenilor, menținerea ritmului cu inovația și crearea unui cadru de lucru facil și eficient pentru colegii noștri sunt alte priorități constante.

Asigurarea unui sentiment constant de stabilitate și siguranță pentru angajații noștri și familiile lor reprezintă totodată un alt obiectiv important. În plus, ne propunem să păstrăm empatia și căldura în relațiile dintre colegi, contribuind astfel la un mediu de lucru pozitiv și motivant pentru toți membrii echipei.