Dorința de a deveni un farmacist bun implică nu numai calificări academice și clinice, ci și o înțelegere aprofundată a domeniului farmaceutic și a rolului dinamic pe care îl joacă farmaciștii în cadrul acestuia. Farmaciştii aspiranţi trebuie să fie bine pregătiți nu numai în ştiinţele farmaceutice, ci şi în tendinţele, reglementările şi peisajul mai larg al asistenței unui pacient.

Dacă vă gândiți ce pași cheie sunt de urmat în pregătirea pentru a deveni farmacist, profesioniști din domeniul pieței farmaceutice ne-au răspuns la câteva întrebări. 

 

Pentru un student care abia și-a început activitatea studențească, care considerați că este imaginea farmacistului la care ar trebui să aspire? 

Evofarm: Pentru un student care abia și-a început activitatea studențească în domeniul farmaceutic, este important să aspire la o imagine a farmacistului care este dedicat constant învățării și îmbunătățirii continue. Un farmacist ideal ar trebui să aibă o abordare etică solidă, să fie orientat spre pacient și să fie capabil să ofere asistență și îndrumare profesională într-un mod empatic și informat. Farmacistul ideal ar trebui să fie un membru valoros al comunității medicale, care se angajează activ în promovarea sănătății și bunăstării pacienților, precum și în educarea acestora cu privire la utilizarea responsabilă a medicamentelor și a altor produse farmaceutice. Însă, din cauza sistemului concurențial de organizare a farmaciilor din România, farmacistul independent este nevoit să gestioneze o realitate din ce în ce mai des întâlnită: farmacistul trebuie să aibă cunoștințe minime atât din domeniul comunicării, marketingului, vânzărilor dar nu în ultimul rând, trebuie să fie un bun psiholog. Într-o piaţă foarte aglomerată şi concurenţială, acesta trebuie să pună din ce în ce mai mult accent pe elementele comerciale ale farmaciei în care activează și să se apropie foarte mult de pacient la nivel emoțional.

WhatsApp Image 2023-11-15 at 11.01.11 Mare

Ce sfat le-ați da studenților care își doresc să se angajeze în timpul studiilor universitare? 

Catena: Sfatul nostru este să acorde timp și importanță alegerii companiei angajatoare potrivită lor. Studiile sunt extrem de importante, iar angajatorul trebuie să ofere flexibilitate și să respecte programul de studiu al angajaților care nu au absolvit încă facultatea. Mai mult, angajatorul trebuie să susțină prin programe bine puse la punct începutul de carieră al studenților. 

Spre exemplu, Școala Catena pune la dispoziția tinerilor studenți un program individual de dezvoltare complet prin care pot învăța într-un mod structurat și coerent tot ce trebuie să știe despre practicarea meseriei de Farmacist, precum și cum pot pune în aplicare cunoștințele teoretice valoroase dobândite în timpul anilor de studiu.

IMG_3514

Ce calități/abilități căutați la un student/proaspăt absolvent care își dorește să se angajeze?

Crisia Farm: Așadar:

Etica profesională – este una dintre calitățile importante pe care un viitor coleg trebuie să le dețină, aceasta fiind „regula de aur” în domeniul nostru de activitate;

Învățarea rapidă– capacitatea de a reține informații noi; domeniul farmaceutic este un domeniu în care partea de învățare este continuă;

Comunicarea – abilitatea de a înțelege, dar și de a comunica atât cu colegii,  cât și cu pacienții, clar, coerent și concis;

Gandirea rapidă și rezolvarea diverselor situații;

Lucrul în echipă – colaborarea cu colegii și capacitatea de a lucra în armonie;

Abilitățile de gestionare a timpului– capabilitatea de gestionare a  timpului, fiind  eficient pentru a-și îndeplini sarcinile la timp;

Baza solidă în domeniul de studiu;

Calitățile personale – precum rezistența, entuziasmul, atenția la detalii, creativitatea, empatia, curiozitatea și dorința de dezvoltare sunt alte calități pe care noul coleg trebuie să le dețină.

Acestea sunt o parte din calitățile pe care le căutam la un coleg/colegă.

IMG_3541

Cum ar trebui să se prezinte un student/ proaspăt absolvent la un interviu de angajare? 

Help Net: Interviurile pot fi atât palpitante, cât și stresante. Deși, uneori, un pic de emoții nu strică, iată mai jos câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru a reduce stresul înaintea unui interviu de angajare:

Elaborarea CV-ului – Informația trebuie să fie clară și concisă. Ai grijă ca datele de contact să fie corecte, anii de studiu și numele instituțiilor notate cu acuratețe. Menționează proiectele în care te-ai implicat, mai ales dacă nu ai experiență de lucru.  Dacă ai parcurs stagii de practică, amintește-le și pe acestea, sunt valoroase pentru experiența ta de învățare și relevante pentru angajator.

Informează-te! – o căutare rapidă pe Google și pe LinkedIn sunt suficiente pentru a te pune la curent cu informațiile esențiale despre compania la care mergi la interviu.

Asigură-te că ai înțeles cum (la telefon, online sau la sediu), când (ora, ziua), unde (locul, platforma online) și cu cine(numele intervievatorului) se va desfășura interviul.

Fii autentic! Zâmbește! Zâmbetul se simte, chiar dacă interviul se desfășoară telefonic. Ai grijă cum te îmbraci, alege un look profesionist, inclusiv pentru interviurile online.

Fii curios! Adresează întrebări despre post pentru a înțelege cum se va desfășura activitatea ta.

Succes! Alege să-ți construiești o #CarieraDinAFaceBine, Vino la Bine!

IMG_3433

Cât de mult considerați că ne pregătește pentru exercitarea activității de profesionist realizarea stagiului de practică sau a unui program de internship? 

Dona: Stagiul de practică este instrumentul-cheie în descoperirea pasiunilor și în conturarea obiectivelor pentru lansarea în cariera profesională. Prin stagiile de practică se asigură consiliere şi orientare spre activităţi pentru care studenţii au reale aptitudini.

Importanţa și atractivitatea unui astfel de stagiu constă în însușirea și dezvoltarea unor abilități profesionale aplicate, precum munca în echipă sau managementul de proiect, șansa de a câștiga experiența profesională reală și, la final, de a obține un loc de muncă permanent în domeniul de lucru ales. 

Astfel dacă există un program de dezvoltare bine structurat, studentul va reuși să-și perfecționeze abilitățile și să rămână mereu la curent cu noutățile din industrie.

IMG_3785

Cât de mult contează pentru un angajator experiența de voluntariat a unui proaspăt absolvent? De asemenea, din experiența dumneavoastră, cum considerați că se face remarcat un angajat cu experiență de voluntariat, atunci când își exercită activitatea la locul de muncă?

Abbvie: Experiența de voluntariat contează foarte mult în CV-ul unui proaspăt absolvent, deoarece este printre singurele lucruri care îl poate diferenția față de alți absolvenți. Se pune din ce in ce mai mult accentul pe activitățile extracurriculare, proiecte și tot ce ne poate arăta că acel om își dorește să se dezvolte personal și profesional. 

Considerăm că o persoana care a participat la activități de voluntariat are deja o înțelegere bună asupra lucrului în echipa, asumarea responsabilității, gestionarea unor taskuri/proiecte și arată că are un interes sporit asupra dezvoltării personale. 

Suntem conștienți cât de dificil poate fi pentru un proaspăt absolvent la început de drum. De aceea ne dorim să putem colabora și oferi oportunități pentru cei la început de carieră prin programul “Early Career” organizat anual, unde dispunem atât de poziții de internship, cât și de trainee.

DSC_0429

O parte dintre proaspeții absolvenți privesc cu o perspectivă mai largă profesia și își doresc să fie parte a unui mediu de lucru care le oferă și posibilitatea de a accepta responsabilități mai mari. Care ar putea fi traiectoria unui farmacist comunitar, ce își dorește să fie parte a unui brand de lanț farmaceutic, dar vrea noi provocări? 

Dr. Max România: Fiind ghidați de valori precum: grijă, curaj, orientare către client și responsabilitate, în cadrul Dr. Max România ne asigurăm că fiecare membru al echipei dispune de oportunități de dezvoltare. Astfel, într-o organizație cu o structură complexă și dinamică, așa cum este Dr. Max România, oportunitățile de carieră pentru un farmacist sunt multiple, iar posibilitățile de a evolua prin asumarea de responsabilități în creștere sunt încurajate și susținute constant în cadrul Hiper-farmaciilor și farmaciilor de proximitate Dr. Max.

O oportunitate de creștere relevantă este acordată celor care își doresc și își dezvoltă abilitățile necesare pentru a evolua către o poziție din cadrul managementului farmaciilor, rol care poate fi încadrat în sfera de conducere a unei farmacii, coordonarea unui număr mai mare de farmacii sau conducerea operațională a unei întregi rețele de farmacii Dr. Max.

De asemenea, evoluția în carieră a unui farmacist în cadrul Dr. Max România se poate extinde și către alte zone din cadrul organizației, rol care să îmbine competențele de farmacist cu alte competențe noi, precum cele de managementul categoriilor de produse, managementul proiectelor, dezvoltarea și livrarea de programe de training, etc.

Împreună către o zi de mâine mai sănătoasă.


Pe măsură ce navigați în acest domeniu dinamic, amintiți-vă că rolul vostru se extinde dincolo de eliberarea medicamentelor; cuprinde construirea de conexiuni semnificative cu pacienții, rămânerea la curent cu evoluțiile industriei și contribuția la peisajul mai larg de asistență în domeniul farmaceutic. Îmbrățișați oportunitățile, rămâneți curioși și lăsați pasiunile voastre să vă ghideze pe o cale plină de satisfacții și de impact în lumea farmaciei.

Mulțumiri speciale Evofarm, Catena, Crisia, Help Net, Dona, Abbvie și Dr. Max!

Redactor: Iulia Tache, anul al IV-lea