Pe data de 25 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Farmacistului, un profesionist în domeniul sănătății. Printre medicamente, eprubete și formule chimice, acesta este și va rămâne un om important în sectorul medical și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Vom face un exercițiu de imaginație despre cum ar arăta viața fără farmaciști. 

Când ne gândim la lipsa farmaciștilor din sistemul medical, automat vorbim despre reducerea accesului la îngrijirea medicală. Farmacistul joacă un rol crucial în furnizarea medicamentelor și a informațiilor despre ele, iar, în lipsa lui, acest lucru ar fi îngreunat sau chiar inaccesibil. De asemenea, calitatea serviciilor medicale ar fi scăzută, farmaciștii colaborând cu medicii în vederea elaborării unui tratament eficient. 

Copie a Edi & Iulia-3

Fără farmaciști ar lipsi consilierea pacienților privind utilizarea corectă a dispozitivelor medicale, modul de administrare al medicamentelor și interacțiunile dintre acestea. Astfel, poate apărea riscul creșterii automedicației și a utilizării inadecvate a medicamentelor, care va conduce la efecte negative asupra sănătății populației.

Există farmaciști care lucrează în controlul medicamentului, iar lipsa acestora ar conduce la creșterea riscului ca medicamentele să fie de o calitate mai slabă sau chiar falsificate, apărând erori în administrarea medicamentelor, ce pot pune în pericol viața pacienților. 

Un rol semnificativ în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente li se atribuie farmaciștilor, fără de care, în mod automat, progresul în domeniul farmaceutic ar fi încetinit sau chiar sistat. Sinteza acidului acetilsalicilic realizată de Felix Hoffmann,  descoperirea procesului de combinarea a substanțelor medicamentoase pentru tratarea pacientului de către Galenus sau chiar dezvoltarea vaccinurilor împotriva poliomielitei și hepatitei constituie exemple inspiraționale care au deschis calea științei în lumea farmaceutică. 

Farmaciștii joacă un rol activ în educația pacienților cu privire la prevenirea bolilor, stilul de viață sănătos și gestionarea afecțiunilor cronice. Fără farmaciști, s-ar putea pierde o resursă importantă pentru îmbunătățirea sănătății publice.

Sper ca acest articol să vă convingă de faptul că farmaciștii sunt și vor rămâne un stâlp al sistemului de sănătate, jucând un rol semnificativ în informarea publicului larg despre utilizarea corectă și eficientă a medicamentului. Prezentul este favorabil pentru un viitor promițător în ceea ce privește dezvoltarea domeniului farmaceutic. 

Așa ca în încheiere,  doresc să vă urez La mulți ani, dragi farmaciști! și să vă purtați cu mândrie halatul alb oriunde v-ați afla. 

Redactor: Raluca Șolcă, anul al III-lea