Sfârșitul fiecărui semestru academic aduce cu el un întreg ansamblu de îngrijorări și emoții care se definesc sub forma examenelor. Perioada sesiunii este una foarte stresantă și care te solicită atât fizic, cât și mental. Este de înțeles ca în această perioadă să apară stări emoționale neplăcute sau să dezvoltăm mecanisme de coping nesănătoase.
Cu toate acestea, există metode pentru a eficientiza procesul de învățare, dar și pentru a diminua anxietatea pe care o întâmpinăm înainte de examene.
Folosește-ți absolut toate simțurile
Potrivit studiului lui Ivan Pavlov, psiholog de origine rusă, condiționarea clasică presupune asocierea unui stimul necondiționat care determină un răspuns cu un stimul condiționat, astfel încât noul stimul să determine același răspuns. Pavlov a descoperit accidental condiționarea, atunci când studia fenomenul de salivare la câini în timp ce erau hrăniți și a început să observe că, deși nu li se aducea mâncare, câinii continuau să saliveze de fiecare dată când intrau în cameră. Pornind de la acest principiu, dacă asociem învățatul cu stimuli de altă natură atunci când ne pregătim de o nouă sesiune de studiu, putem găsi motivația pentru a avea un nivel productiv mai bun.
Stimul vizual – Culorile
Ca stimul vizual putem folosi culorile. Fie ne situăm într-un mediu de studiu luminat și cu o cromatică plăcută, fie putem să ne colorăm adnotările într-un mod pe care îl considerăm adecvat din punct de vedere vizual. Puteți folosi un sistem de asociere a culorilor cu tipurile de noțiuni pe care le studiați.
Stimul auditiv – Muzica
Auzul este unul dintre cele mai ușor de stimulat simțuri. În biblioteca fiecărei aplicații destinate pentru ascultarea pieselor muzicale, poți găsi multe opțiuni de playlist-uri de studiu din care să alegi. Cele mai recomandate stiluri muzicale în acest scop sunt: muzica clasică (Mozart, Einaudi, Chopin, Debussy), muzica ambientală (similară cu cea din jocurile video), sunetele din natură (ploaia, furtunile, valurile mării) și muzica jazz (Blazzaj, Reinhardt).
Stimul olfactiv – Lumânările parfumate
Lumânările parfumate au o multitudine de variații olfactive și le poți găsi în majoritatea magazinelor.
Organizează-ți un program de studiu
Nu e deloc eficient să treci prin întreaga materie până la finalul zilei pentru că vei constata că nu ai reușit să asimilezi destule informații. În schimb, mai bine îți planifici o parcurgere uniformă a tot ceea ce trebuie să înveți. Începe cu un program pe zile, iar mai apoi pe ore și încearcă să îți lași măcar o zi de rezervă la dispoziție.
Ia pauze în mod corespunzător
Pauzele sunt aspecte esențiale în procesul de învățare. Ai nevoie de pauze pentru a îți încărca bateriile și pentru a putea avea o productivitate constantă prin creșterea nivelului de concentrare, a reducerii nivelului de stres, dar și prin îmbunătățirea memoriei. Cu toate acestea, adeseori, studenții nu știu sigur cum ar trebui să ia o pauză în mod corespunzător. Pentru a lua pauze care să contribuie procesului de studiu trebuie să ai în vedere să nu iei pauze prea luni pentru că îți va fi dificil să te întorci la studiu. În schimb, ia pauze regulate de 5-10 minute la fiecare 30 minute de studiu. Indiferent de perioada aleasă pentru pauză, nu uita ca în timpul ei să faci și puțină mișcare pentru că studiul poate afecta postura corpului.
Alimentează-ți și hidratează-ți corpul și mintea
Este important să nu studiezi în timp ce îți este foame sau ești deshidratat. Acest lucru poate duce la pierderea concentrării și memorarea va fi ineficientă. În schimb, mănâncă ceva sănătos și rămâi hidratat pe tot parcursul programului de studiu. Așadar, asigură-te că ai mereu apa lângă tine.
Studiul poate fi o experiență stresantă, dar dacă reușești să îți eficientizezi sesiunea de învățare vei ajunge la rezultatele dorite.
Redactor: Tache Iulia, anul al III-lea