Introducere
Multă lume asociază anii de studenție cu începutul unui drum lung, pe alocuri anevoios, dar pe care alegem să mergem cu inima deschisă și cu speranța că ne vom bucura de fiecare pas al călătoriei noastre. Bineînțeles că studenții farmaciști nu reprezintă o excepție de la această regulă, iar drumul nostru seamănă mai degrabă cu o rețea cristalină. Așadar, propun ca astăzi să ne bucurăm de câteva promenade pe aleile mai puțin cunoscute ale farmaciei.
Câți dintre noi ne-am dorit să fim astronauți atunci când eram mici? Fascinația pentru Spațiul Cosmic a rămas în continuare vie în inimile unor farmaciști, ale căror drumuri i-au purtat spre Agenții Spațiale de pe toate continentele. NASA, cea mai mare dintre ele, a introdus conceptul de „Astrofarmacie” și alocă în fiecare an fonduri importante dezvoltării de medicamente care să reziste mai bine condițiilor extra-atmosferice, iar farmacistul este, fără dar și poate, piatra de temelie care stă la baza acestei ramuri revoluționare.
Pentru cei care vor să rămână „cu picioarele pe Pământ”, ne putem arunca privirea spre o specializare cel puțin la fel de interesantă. Mulțumită lui Henri Becquerel, omenirea a cunoscut ideea de radioactivitate încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar în 1978 Consiliul de Specialități ale Farmaciei (Board of Pharmacy Specialties) a consacrat Farmacia Nucleară drept o nouă ramură a acestei științe. Specialiștii în acest domeniu folosesc medicamente radiofarmaceutice în diagnosticarea și tratarea unui număr impresionant de afecțiuni, iar cercetătorii realizează în fiecare an noi descoperiri care mai de care mai fascinante.
Odată cu dezvoltarea și popularizarea inteligenței artificiale, numeroase domenii au avut de câștigat, printre care și cel farmaceutic. Astfel a luat naștere un fel de „hibrid” între farmacie și informatică, unde specialiști din ambele domenii realizează studii in-silico și drug design, deosebit de avantajoase din punct de vedere financiar.
Fie că vrei să lucrezi într-o farmacie călduroasă, aproape de pacienți, într-un laborator modern sau într-o clădire cu pereți de sticlă (nota autorului: bleah), domeniul farmaceutic îți oferă nenumărate posibilități profesionale: the sky is your limit!
Iar ca să te convingi de asta, îți propun să citești în continuare câteva mărturii ale unor tineri farmaciști, care până acum câțiva ani se aflau, la fel ca tine, pe băncile aceleiași facultăți, învățând cu drag despre aceleași metode de analiză, produse vegetale, medicamente și reguli de bună practică! Dacă ei au reușit, fii sigur că și tu o vei face!
Dacă totuși vrei să îi cunoști mai bine, apasă pe iconița din dreptul numelui lor.
________________________________________________________
Corina Frînghie - Junior Marketing Project Coordinator, Pfizer
Promoția 2022 - former Intern Marketing, Roche
________________________________________________________
Ce anume din facultate te-a făcut să te gândești la o carieră în Marketing (momentul magic când ți-ai dat seama că asta vrei să faci)?
Prin anul 1 de facultate, într-un teambuilding SSFB, am ascultat prezentarea fiecărui post din echipă, iar cel de PR mi-a atras atenția.
De când a început să crească Facebook la noi în țară, am dezvoltat o curiozitate despre social media, iar faptul că puteam să pun în practică tips&tricks, învățate de plăcere, în cadrul acestui post, era o ocazie de neratat.
Ulterior, din dorința de a-mi îmbunătăți abilitățile și cunoștințele, am participat la webinarii, workshopuri, am citit articole legate de promovare și, astfel, am descoperit și partea de marketing. Pentru că voiam să aprofundez domeniul, îmi doream să descopăr o modalitate prin care să îmbin noua pasiune pe care o descoperisem și care îmi stârnea curiozitatea, cu profesia pe care mi-am ales-o, cea de farmacist. Așa am aflat despre marketingul farmaceutic.
Ți-a fost frică să aplici pe un post dintr-o companie atât de mare din prima încercare?
Pot să spun că dorința de a face ceea ce îmi place a fost mai puternică decât frica. Voiam să văd dacă mă potrivesc acestui domeniu – și dacă domeniul mi se potrivește.
Un lucru pe care l-am învățat pe pielea mea: cu cât te implici mai din timp pentru a-ți atinge idealurile și pentru a depăși bariere, cu atât mai repede vei ajunge la ceea ce ți-ai propus.
________________________________________________________
Denisa Popa - Medical Assistant, L'Oréal
Promoția 2022 - former Intern, L’Oréal
________________________________________________________
Cum ai descrie activitate ta de zi cu zi?
Dacă aș alege doar un cuvânt, acesta ar fi „diversificată”. În prezent mă ocup de redactarea sau adaptarea materialelor informative care ajung la medicii dermatologi, pediatri, oncologi, chirurgi plasticieni, ceea ce presupune adaptarea mesajului în funcție de specialitatea căreia ne adresăm. De asemenea, mă ocup de pregătirea studiilor observaționale desfășurate și de validarea acestora, astfel încât să fie aliniate cu reglementările naționale. O altă parte importantă a activității mele este să mă asigur că echipa medicală dispune în teren de toate materialele de care au nevoie, precum testere, mostre etc., pentru a promova produsele din portofoliu.
Care parte din tot ce ai învățat în facultate poți spune că o aplici la locul de muncă?
Studiile de licență urmate mă ajută să înțeleg patologiile în care produsele din portofoliu sunt recomandate, ceea ce îmi permite adaptarea comunicării medicale în funcție de publicul căruia ne adresăm. De asemenea, îmi sunt de ajutor în implementarea studiilor observaționale la nivel național.
________________________________________________________
Roxana Vasile - Research and Development Analyst, Laropharm
Promoția 2022
________________________________________________________
Ce presupune munca de cercetare într-un laborator privat?
Departamentul de Cercetare-Dezvoltare este locul unde viitoarele produse farmaceutice prind contur și sunt pregătite pentru a începe aventura vieții lor. Măiestria constă în a identifica exact care sunt formulele și metodele optime de fabricație, în funcție de caracteristicile substanțelor medicamentoase și auxiliare.
Pe lângă cunoștințele teoretice și practice privind tehnicile de analiză din domeniul farmaceutic, atenția la detalii și un spirit inovator sunt esențiale în procesele de dezvoltare și validare a metodelor analitice ale medicamentului care pe cale să prindă viață.
Cât la sută te-a pregătit facultatea pentru această poziție?
Eu am ales întotdeauna să privesc toate disciplinele ca potențiale domenii de dezvoltare. Pe parcursul anilor de studiu, am încercat să găsesc o utilitate fiecărei informații noi pe care o aflam, să construiesc o versiune cât mai bună a ceea ce visam să devin.
Orice loc de muncă vine cu provocări diferite, multe lucruri își găsesc sensul abia în momentul în care începi să profesezi și întâmpini anumite situații, cu o condiție: să ai un bagaj de cunoștințe pe care să îl accesezi.
În domeniul meu de activitate identific ca fiind foarte importante noțiunile de Chimie Analitică și Metode Fizico-Chimice de Analiză, Controlul medicamentului, Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie, dar sunt convinsă că involuntar și inconștient corelez informații din tot spectrul de discipline pe care le-am studiat.
________________________________________________________
Alexandra Deaconeasa - Phrmacologist Specialist, Baush Health Companies
Promoția 2022 - former Intern Safety Deliverable Writer Manager, AbbVie
________________________________________________________
Descrie-ne 3 taskuri pe care le-ai avut în ultima săptămână?
Am început realizarea rapoartelor agregate necesare pentru produsele aflate sub responsabilitatea mea. Procesul de obținere al raportului este unul amplu: de la planificare, cercetarea produsului, strângerea informațiilor necesare, scrierea raportului, revizuirea acestuia, până la trimiterea către autoritatea competentă, de aceea se întinde pe câteva luni;
Am realizat analiza newsletterului de farmacovigilență lunar al companiei. Acesta cuprinde informații importante despre produse, cu impact asupra departamentului precum: alerte de siguranță, modificări ale statului de autorizare, modificări ale prospectelor etc.
Așa cum m-a învățat funcția de Secretar General în SSFB, am realizat ordinea de zi și am scris minutele ședinței de echipă.
Cât la sută erai pregătită pentru acest job versus cât te-au învățat ei prin trainingul făcut?
Pot spune că am fost pregătită în proporție de 50% pentru acest job. Trainingul oferit ocupă cam 25% și restul de 25% sunt lucruri pe care le înveți pe parcurs. Fiecare situație are specificul ei și te supune la diverse situații. Cred că la orice job cel mai important este să ai calitățile necesare, să îți dorești să înveți și să îți depășești limitele. Este esențial să deții cunoștințele de bază, reglementările, dar procesele diferă de la o companie la alta.
________________________________________________________
Laura Dragnia - Regulatory Affairs Specialist, Sandoz
Promoția 2022 - former Etics, Risks and Compliance Legal Intern, Sandoz
________________________________________________________
Unde se contopește Farmacia cu Dreptul în jobul tău?
În orice ramura a domeniului farmaceutic ai lucra, la bază stă și partea de legislație. Dreptul te ajuta să înțelegi mai bine și să ai o viziune mai clară asupra acestor lucruri. Eu mi-am început activitatea la Sandoz prin participarea la un internship în cadrul căruia am fost repartizată la departamentul de Ethics, Risks and Compliance – Legal. Aici, am avut ocazia să lucrez cu partea legislativă, să înțeleg procesele ce stau la baza unei companii și tipurile de documente existente, dar și ce înseamnă complianța și cum se menține aceasta în activitățile zilnice. Ulterior am avut contact și cu departamentele de Marketing, People&Organization și Regulatory Affairs. În prezent fac parte din ultimul, în cadrul căruia se menține o comunicare constantă cu ANMDMR în tot ce înseamnă aprobări de punere pe piață, variații și diverse procese, astfel încât produsele să fie conforme. Automat și aici partea de legislație este prezentă și dreptul este lentila ce mă ajută să văd mai clar lucrurile și să le înțeleg mai bine.
Cum ai ajuns la acest internship în anul al V-lea?
Am aflat de acest internship încă de la începutul anului 5 când, în cadrul echipei, Vicepreședintele pe Relații Externe împreună cu domnul profesor Flavian Rădulescu au organizat o prezentare despre cum să îți redactezi CV-ul și scrisoarea de motivație împreună cu cei de la Sandoz. Ulterior, domnul profesor ne-a ținut la curent despre procesul de recrutare și cele necesare acestuia. Vă încurajez să vă înscrieți, deoarece este o experiență foarte frumoasă din care aveți de învățat multe lucruri! Pe lângă departamentul în cadrul căruia ești repartizat, ai ocazia să le vezi și pe celelalte, să discuți cu managerii, să participi la prezentări pe diverse teme, dar și tu să prezinți subiecte care te atrag, lucru care te ajută să te dezvolți atât personal, cât și profesional. În final, îți formezi o imagine despre ce înseamnă o companie farmaceutică și cum se desfășoară activitatea în cadrul acesteia, dar și ce domeniu te atrage pentru a profesa în viitor. Toată lumea este deschisă și gata să îți răspundă la întrebări, atmosfera fiind una prietenoasă.
________________________________________________________
Andrada Cîrlig - Reprezentant Medical, KrKa
Promoția 2022 - fost Farmacist în Farmacia Comunitară
________________________________________________________
De ce ai plecat din Farmacia Comunitară? (avantaje și dezavantaje)
Mi-a plăcut foarte mult experiența într-o farmacie comunitară. Aceasta reprezintă, propriu-zis, aplicarea tuturor cunoștințelor dobândite în facultate. Este foarte bine cunoscut faptul că pacientul merge întâi la farmacist, apoi la medic, iar asta te face foarte responsabil de sănătatea acestuia și toate cunoștințele pe care le acumulezi în ultimii trei ani de facultate atunci își arată aplicabilitatea. Motivele pentru care am renunțat la farmacia comunitară sunt în primul rând reprezentate de incorectitudinea targetului pe care îl primești lunar și de programul de lucru. Faptul că nu aveam flexibilitatea să aleg ce produs să recomand pacientului, atât din punct de vedere al prețului, dar cât și al eficacității, mi-au îngreunat munca zi de zi. De asemenea, programul de lucru în weekend și de sărbători a pus punctul pe i. Oboseala se acumulase, iar satisfacția pe care o simțeam când ajutam un pacient dispărea treptat. Din aceste motive am ales să aplic și la alte oferte.
Care sunt 3 atribute obligatorii pentru un Reprezentant Medical?
Din punctul meu de vedere, trei atribute necesare ale unui reprezentant medical sunt:
adaptabilitatea: atunci când promovezi un medicament la un medic sau un farmacist, cel mai des te întâlnești cu obiecții. Este foarte important să te adaptezi rapid la obiecțiile pe care le primești și să formulezi un răspuns care să-ți pună medicamentul în avantaj;
autodidacticismul: compania pentru care te angajezi ca reprezentant medical îți va pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru o vizită de promovare foarte bună, chiar vei participa și la traininguri, dar este foarte important să îți știi foarte bine portofoliul, iar asta, de cele mai multe ori, înseamnă să înveți singur;
abilitățile ridicate de comunicare: de departe unul dintre cele mai importante atribute. În activitatea de zi cu zi a unui reprezentant medical au loc vizite la medici și farmaciști, dar și mese rotunde sau prezentări de grup. Pentru o bună desfășurare a acestor activități, este important să ai foarte bune abilități de comunicare în public, pentru ca promovarea portofoliului să fie realizată la cel mai înalt nivel.
________________________________________________________
Cătălin Sima - Quality Control Analyst, Teva Pharmaceuticals
Promoția 2022
________________________________________________________
Care sunt motivele pentru care crezi că acest job ți se potrivește?
În jobul meu, acela de Analist în cadrul Departamentului de Control al Calității medicamentelor, am oportunitatea de a îmbina cunoștințele care m-au pasionat cel mai mult în perioada facultății cu soft skillurile pe care știam că mă pot baza. Pentru a detalia, în timpul facultății am fost atras de Chimia Analitică și de Controlul Medicamentului, precum și tot ce însemna activitatea practică de laborator. De când am văzut primul HPLC am știut că vreau să învăț și eu să lucrez la unul. În ceea ce privește partea de soft skills, în fiecare zi mă folosesc de atenția la detalii, multitasking și un foarte bun time management, atribute pe care le consider esențiale atunci când lucrezi în laborator. În concluzie, acest job mi se potrivește pentru că îmi permite să fac ceea ce îmi place. Este un job dinamic și nu am timp să mă plictisesc, dar cel mai important este faptul că îmi aduc contribuția la asigurarea calității medicamentelor și a sănătății publice.
Cum privești viitorul tău în companie?
Fiind la început de carieră, mi-am propus să experimentez în timp mai multe domenii din industria farmaceutică atât pentru a deprinde cunoștințe variate din cât mai multe spectre ale profesiei, cât și pentru a mă explora și cunoaște pe mine în diverse conjuncturi. În acest moment, nu pot spune dacă laboratorul este finalul destinației mele profesionale, dar cu siguranță este o stație unde voi coborî mereu cu plăcere.
________________________________________________________
Ahmad Farhat - Associate CRA și Clinical Trial Assistant, Iqvia
Promoția 2020
________________________________________________________
De ce este nevoie de Farmaciști în domeniul studiilor clinice?
Este nevoie de Farmaciști în domeniul studiilor clinice, pentru că este nevoie de persoane calificate care au noțiuni farmacologice și înțeleg termeni medicali. Este mult mai ușor pentru un Farmacist să înţeleagă un protocol de studiu clinic față de alte persoane care n-au aprofundat farmacologia.
Care sunt 3 abilități pe care le folosești zilnic la locul de muncă?
Peintre activitățile pe care le folosesc zilnic se numără: ascultare activă, abilitatea de a lucra sub presiune, multitasking, comunicarea (și în limba engleză).
________________________________________________________
Mihai Nițoiu - Product Manager, Vichy
Promoția 2020
________________________________________________________
Ce presupune munca ta ca Product Manager?
În calitate de Product Manager Vichy, în cadrul L’Oréal Romania, mă ocup cu gestionarea acțiunilor de marketing pe o parte din portofoliul brandului. Mai exact, tot ce înseamnă implementare de activări media, pe canale de Social Media, analize de piață, activări cu influenceri și medici dermatologi și multe altele. Este o sferă atât de mare și un job atât de dinamic încât nu aș putea să dau clar un anumit task, întrucât mereu venim cu ceva nou, fiecare campanie de la an la an o gândim mult mai creativ și mai mare. 😁
Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai învățat în facultate și pe care încă le folosești?
Nu aș zice că sunt neapărat lucruri, cât îmi dau seama acum de importanța acestor mici (atunci păreau mici), dar foarte importante lucruri.
1. Voluntariatul. Da, cu ajutorul SSFB și EPSA am pornit pe acest drum, pentru că nu am avut deloc cunoștințe de marketing sau PR, ori cum să gestionez un buget, însă nevoia te învață, iar voluntariatul este cel mai bun loc de a învăța și prin care înveți de la oameni faini.
2. Învață cât poți la fiecare materie. Da, sună puțin comunist, însă atunci când în anul V am facut cursul de Dermato, acel mic curs, nu mă gandeam vreodată că voi ajunge să lucrez în sine cu produse Dermatocosmetice. Nu știi niciodată unde te duce viața, so be ready for everything.
3. Învață constant. Și aici cumva se adună punctele 1 și 2, indiferent ce alegi sa faci în domeniu Farma sau outside Farma, trebuie sa înveți zilnic. Câte puțin, dar zilnic, pentru că totul este atât de dinamic încât dacă vrei să fii cel mai bun în ceea ce faci, trebuie să fii la curent mereu, iar ce știi azi despre un lucru, mâine poate să se descopere altceva.
Deci aș putea concluziona cele 3 lucruri în: Învață și dă mai departe în fiecare zi! 😁
________________________________________________________
Olivia Preda - Regulatory Affairs Associate, Parexel
Promoția 2019
________________________________________________________
Îți place să lucrezi în Regulatory Affairs? (avantaje și dezavantaje)
Raspunsul scurt: da, îmi place să lucrez în RA. Răspunsul lung vine și cu motivația din spate. Pasiunea pentru departamentul de RA a venit din complexitatea sa. Pentru mine, RA înseamnă viața medicamentului pentru că înglobează toate etapele prin care ia naștere un produs, își obține autorizații și rămâne în piața. Un prim avantaj al domeniul îl reprezintă tocmai vastele activități și subdomenii în care poți activa. Fie că vorbim de partea clinică/non-clinică a produsului, fie că vorbim de calitatea lui sau de design. Prin definiție, RA înseamnă o comunicare permanentă cu Autoritățile naționale/internaționale și, atunci, noi trebuie să fim mereu la curent cu legislația fiecărui stat, cu normele în vigoare, cu interdicțiile sau cu atenționările privind siguranța. Acest lucru poate fi pe de-o parte copleșitor și, deci, privit ca un dezavantaj sau poate fi văzut ca o dezvoltare continuă, ca un ceva ce nu te lasă sa te plafonezi, te ține mereu în priză.
Cum poate un proaspăt absolvent să ajungă să lucreze în acest domeniu?
Ca proaspăt absolvent, cea mai bună șansă de a ajunge în departamentul de RA este de a aplica la diverse programe de internship sau direct pe funcții de RA entry level/junior. Vor fi poziții care vor cere experiență, dar nu toate. Încrederea în sine și răbdarea sunt cele care te vor aduce mai aproape de jobul dorit.
Din punctul de vedere al cursurilor, da, pot fi un avantaj, dar nu neapărat. Experiența autentică este cea pe care o dobândești prin a practica efectiv în domeniul respectiv. În ceea ce privește cursurile, există numeroase platforme care oferă astfel de materiale și oportunități educaționale. Din punctul meu de vedere, sunt bune pentru a avea o privire de ansamblu asupra conceptului de RA și a activităților de bază, asupra dosarului medicamentului și menținerea actualizată a acestuia.
Redactori: Adrian Beț (Anul al III-lea) și Alis Abou (Anul al IV-lea)
Fotografi: Adrian Costea (Anul al IV-lea) și Alexandra Ciurci (Anul al II-lea)