Ultimii ani au adus în lumină adevărata percepție a populației asupra sănătății și a menținerii acesteia. După o perioadă pandemică, gripa capătă altă valență în ochii oamenilor, cu precădere importanța vaccinului ca soluție în această afecțiune.
Gripa azi
Gripa este o infecție virală a tractului respirator care se răspândește extrem de ușor pe calea aerului, de la o persoana bolnavă la una sănătoasă. Este o boală respiratorie foarte contagioasă, cu o perioadă medie de incubație a virusului de 2 zile (între 1 și 4 zile).
Virusurile gripale evoluează constant, prin urmare compoziția vaccinului gripal se actualizează anual pentru a fi în concordanță cu tulpinile gripale circulante.
Realitatea este că gripa începe să facă victime din rândul tuturor categoriilor de vârstă și să cauzeze complicații tot mai periculoase, inclusiv morbidități și mortalitate.
Ultimele statistici arată:
– Gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie;
– Procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși. În România, în sezonul gripal, 1 din 3 adulți care au contactat gripa au avut nevoie de spitalizare;
– Riscul de infarct miocardic este de până la 10 ori mai mare , iar riscul de a suferi un accident vascular cerebral este de 8 ori mai mare.
Vaccinarea antigripală este foarte importantă în rândul copiilor, al gravidelor, al vârstnicilor și al celor care suferă de afecțiuni cronice.
Urgența vaccinării împotriva gripei
Deoarece au existat mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale, probabil din cauza purtării măștii și a distanțării sociale, există o îngrijorare globală că imunitatea populației este scăzută, ceea ce ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe . Mai mult decât atât, continuă să existe un potențial risc combinat de epidemii de gripă și COVID-19, precum și posibilitatea de co-infecție, ca urmare a imunității scăzute împotriva gripei și a relaxării restricțiilor împotriva COVID-19.
Așadar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea de rutină împotriva gripei sezoniere este vitală pentru a asigura pregătirea împotriva unor noi pandemii provocate de boli infecțioase, aspect esențial pentru consolidarea securității sănătății globale.
Redactor: Maria Mihai (anul al III-lea)