Proiectul „Oportunitățile Studentului Farmacist” a deschis ușa sălii Lăzărescu și în acest an pentru numeroși studenți interesați să-și așeze printre gânduri câteva informații despre ramurile diversificate ale profesiei, prezentate de-a lungul celor trei zile de conferințe. Acest articol vine în informarea persoanelor care nu au trăit experiența alături de noi, cu speranța că, pe viitor, aceștia se vor număra printre participanții seriei de prezentări.
14 Noiembrie - Domeniul Dermatocosmetologiei
Dăm startul conferințelor cu binecunoscutul domeniu al laboratoarelor, avându-le alături de noi pe Drd. Farmacist Cosmina Bengescu, CEO al Farmaciei Crisia și pe Conf. Univ. la disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie, Georgiana Nițulescu, Farmacist cu activitate didactică și de cercetare.
Conceptul Crisia Farm reprezintă reinterpretarea modernă a farmaciei cu receptură, specializată în prepararea tratamentelor personalizate. În cadrul conferinței, Doamna Farmacist Bengescu, ne-a prezentat pe scurt evoluția companiei și o scurtă descriere a laboratoarelor amenajate la standarde europene și a echipamentelor de ultimă generație. Tratamentele de primă linie vin în prevenția sau soluționarea afecțiunilor de la nivelul pielii, aceasta fiind cel mai expus organ al corpului nostru și având nevoi diversificate de la un pacient la altul.
Perseverența, sârguința și studiul Doamnei Farmacist și echipei sale de Farmaciști, au propulsat Crisia Farm pe culmile celor mai căutate farmacii din Europa cu profil de tratament personalizat atât de uz uman, cât și veterinar. În laboratoare, se ascund persoane cu experiență, iscusite și acreditate în diverse tehnici de preparare farmaceutică, în conformitate cu cele mai noi standarde, iar, ca sa te numeri printre ei, ai nevoie de diploma de Farmacist și un proces de training riguros din partea companiei. Crisia te așteaptă cu brațele deschise să faci parte din echipa sa.
De pe rafturile farmaciilor și mojarele laboratoarelor de medicină personalizată, trecem la marmura și instrumentarul regăsit în spatele ușilor sălilor de lucrări practice din cadrul Facultății de Farmacie. Doamna Conf. Univ. Dr. Georgiana Nițulescu, ne-a povestit atât parcursul dânsei în carieră, cât și pașii ce trebuie urmați pentru a rămâne aproape de spiritul studențesc. Aceasta ne-a vorbit despre examenele de licență, rezidențiat și doctorat pe care le-a finalizat, dar și pasiunea pe care o poartă pentru profesia de Farmacist în rândul cadrelor didactice. Disciplina la care aceasta profesează se bazează pe tehnicile de preparare a tuturor formelor farmaceutice, cele mai de interes în zilele noastre fiind preparatele cu aplicare cutanată pentru uz dermatocosmetic.
15 Noiembrie - Farmacistul în Laborator
În cadrul celei de-a doua conferințe, trecem puțin peste formularea preparatelor și ajungem undeva la miezul procesului, mai exact la domeniul toxicologic.
Startul acestei conferinței a fost dat de Doamna Farmacist Specialist Cristina Georgiță, Doctor în Farmacie cu cincisprezece ani de experiență în: industria farmaceutică, analiza și controlul medicamentului, studii de bioechivalență, Medical Affairs, asigurarea calității și dezvoltarea portofoliu, în prezent, antreprenor. Aceasta a detaliat posturile pe care un absolvent le poate ocupa într-o companie, punând accentul pe faptul că Farmacistul este singurul om avizat să ocupe funcții în controlul calității. A încurajat perseverența și studiul continuu încă din băncile facultății, aceasta având și experiență academică drept Asistent Universitar în Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București la disciplina de Chimie Analitică și Analiză Instrumentală. Totodată, a pus accent pe ideea de a-ți extinde limitele, purtând în suflet mereu dorința de evoluție și ascensiune profesională.
Ramura Toxicologiei a fost reprezentată de Domnișoara Farm. Drd. Ana Ștefan, Farmacist Rezident în cadrul Institutului Clinic Fundeni, specializarea Analize Medico-Farmaceutice de Laborator, implicată în cercetarea psihotropelor și a neurochimiei recompensei. Ocupă funcția de Medical Affairs Scientist în cadrul departamentului Medical al Bolilor Rare din compania Pfizer, un departament nou și în curs de dezvoltare. Curiozitatea absurdă a adus-o în acest punct, pornind de la realizarea lucrării de licență în urma încercării de a înțelege cum funcționează neurotransmisia pornind de la conceptul motivării și recompensei neurochimice. A mai mărturisit că setea de cunoaștere nu a fost întotdeauna cheia spre succes și că de multe ori i-au fost „închise uși în față” datorită lipsei de experiență, volubilității și spiritului său extravertit, puțin cam accentuate pentru lucrul în laborator. Însă, cum lucrurile bune se întâmplă de cele mai multe ori în timp, CV-ul acesteia a fost păstrat în baza de date a companiei Pfizer până când s-a găsit un post potrivit profilului său psihologic.
Concluzia serii a fost că stagiile de practică din timpul facultății sunt un factor important în dezvoltarea abilităților și cunoașterea de sine.
17 Noiembrie - Farmacistul într-o Companie Farmaceutică și în Agenția Națională Antidrog
Nu în ultimul rând, facem cunoștință cu Farmaciștii din companiile farmaceutice, alături de noi având reprezentați din partea companiei AstraZeneca și reprezentanți din partea Agenției Naționale Antidrog.
Ioana Nencu, Ofițer Specialist I, Farmacist Primar cu grad de Comisar de Poliție, ne-a dezvăluit tainele Agenției Naționale Antidrog. Pe lângă parcursul ascendent în cariere, atât în cea de Farmacist, cât și în cea de ofițer, aceasta ne-a dezbinat toate preconcepțiile despre ce înseamnă să lucrezi într-un domeniu atât de controversat. Mai mult decât munca de detectiv, Farmacistul oferă asistență pentru includerea consumatorului într-un program integrat care cuprinde servicii de natură medicală, psihologică și socială. Stabilește schemele de tratament pentru reabilitarea pacientului dependent în funcție de nevoile acestuia, procesul decurgând sub deplinul acord al acestuia. Programele de asistență sunt create pe baza identificării nevoilor, au scopul de a atrage, a motiva și a îndruma consumatorul către serviciile de specialitate, desfășurate sub monitorizare continuă.
Pe ușa Oportunităților Studentului Farmacist, au pășit încrezători reprezentați ai companiei AstraZeneca pentru a îndemna viitorii specialiști într-o carieră puțin mai ferită de interacțiunea directă cu pacienții. Junior Medical Advisor, Ciprian Chiriță, absolvent al Facultății de Farmacie, București promoția 2020, ne-a mărturisit că în timpul facultății a avut diverse contribuții în asociațiile studențești la nivel local și european. După finalizarea studiilor, Ciprian a lucrat o perioadă ca Marketing Intern în aria oncologiei urmând să facă ulterior pasul spre departamentul de Medical Affairs, pe poziția de Medical Scientific Liason. În prezent, acesta lucrează în compania AstraZeneca în aria de patologii cardiovasculare, renale și metabolice.
Ciprian a venit însoțit de colega sa, Cristina Kalfas, care ocupă din 2018 funcția de Bussines Unit Director în AstraZeneca. Aceasta a terminat Facultatea de Farmacie tot la București în anul 1998 și un master în Farmacie Tradițională Chineză la Universitatea Nanjing, China. Din 2004, lucrează în industria farmaceutică, unde a început ca Reprezentant Medical și a evoluat în roluri de Product Manager sau Marketing Manager în diverse arii terapeutice ca hematologia, oncologia și afecțiunile respiratorii. Actualmente, aceasta coordonează o echipă de 45 de profesioniști care promovează în România beneficiile celor mai inovative soluții terapeutice ale companiei în patologii respiratorii și imunologie.
Mulțumiri
Tragem ușa în spatele nostru, dar nu înainte de a le mulțumi invitaților pentru oportunitățile în carieră expuse într-o manieră deosebită în cele trei zile de conferințe. An de an, avem ocazia de a vedea că, într-adevăr, domeniul farmaceutic este extrem de vast și cuprinde o multitudine de nuanțe pe care noi le putem îmbrăca sub forma unor viitori profesioniști ai medicamentului. De asemenea, ni se relevă din ce în ce mai mult că Farmacistul reprezintă un pilon esențial în domeniul sănătății, iar locul acestuia gravitează oriunde există și produsul farmaceutic, de la conceperea acestuia și până la efectele pe care el le creează. Cu prilejul proiectului nostru de suflet, studenții farmaciști reușesc să-și contureze o viziune amplă asupra acestui domeniu încă de pe băncile facultății, aspect ce va diferenția pregnant un proaspăt absolvent informat care își cunoaște oportunitățile, față de un altul care se avântă într-un total necunoscut.
Redactor: Gabriela Manole (Anul al V-lea)
Fotografi: Alexandra Anoaica (Anul al III-lea), Adrian Costea (Anul al IV-lea), Ștefania Pușcașu (Anul I), Valentina Toporaș (Anul I), Andreea Zamfirescu (Anul al IV-lea)