Anual, data de 25 septembrie este celebrată ca fiind Ziua Mondială a Farmacistului, profesionist în domeniul medicamentului, garant al sănătății alături de medici și asistenți. 

De-a lungul istoriei, profesia a avut o evoluție dinamică debutând cu vracii din vechime și culminând cu farmacistul de astăzi. Cu toate acestea, deviza a rămas aceeași: primum non nocere (în primul rând să nu faci rău).

Primele texte farmaceutice au început a fi scrise încă din Antichitate, pe tăblițe de lut, scrijelite cu instrucțiuni și metode care au rămas la baza profesiei de farmacist, ce avea să  se dezvolte uluitor.

Încă din antichitate, de la Babilon, unde s-au pus bazele vindecării omului prin intermediul farmacistului, și până astăzi, în prezentul care ne oferă cu atâta ușurință ca moștenire informația, întotdeauna au existat oameni și momente cheie în lumea farmaciei.

Galenus, unul dintre fondatorii farmacologiei, a fost cel care a introdus procesul de a combina două sau mai multe substanțe medicamentoase pentru a trata nevoile individuale ale bolnavului, practică ce stă la baza profesiei de farmacist.

Un alt moment de temelie a reprezentat sintetizarea acidului salicilic în scop comercial, de către farmacistul german Felix Hoffmann, care la vremea aceea lucra în laboratorul companiei farmaceutice Friedrich Bayer & Co. Aspirina a devenit, astfel, un medicament uzual, folosit de întreaga lume, oferindu-i companiei Bayer un loc semnificativ în istorie.

Andreas Sigismund Marggraf, pionier al chimiei analitice, a identificat zahărul în sfeclă și a propus o metodă de extracție a acestuia utilizând alcool. 

Mina Minovici, farmacist și medic legist român, a fost fondatorul școlii de medicină judiciară și directorul primul Institut de Medicină Legală. Întărește de-a lungul vieții prin studii aprofundate teorii despre alcaloizi cadaverici, putrefacție, stimularea bolilor mintale și antropologie medico-legală. Acesta folosea un amestec de formol, glicerină și alcool etilic de 96 de grade pentru a menține în poziție anatomică normală organele unei persoane decedate, prim îmbălsămare și mumificare. 

Nicolae Sterescu a fondat laboratorul „Omnia“ de produse farmaceutice, tehnice și parfumerie. Mai mult decât atât, a expus produsele sale la expoziția internațională de la Geneva.

Cu toate aceste exemple inspiraționale care au pavat drumul științei în lumea farmaceutică, prezentul și viitorul ne oferă șansa de a duce mai departe noblețea meseriei de farmacist, indiferent de domeniu.

Așadar, astăzi, la ceas aniversar, purtăm recunoștință și aducem mulțumiri farmaciștilor care au fost, farmaciștilor care sunt și care impactează viitoarele cariere de succes prin educație și cercetare.

Sărbătorim ziua evoluției și sănătății, astfel, de astăzi, mai mult ca niciodată, purtați cu mândrie halatul cel alb, povestiți lumii despre profesia de farmacist și fiți mândri că vă numărați printre salvatorii care contribuie la vindecarea oamenilor!

La mulți ani, dragi colegi!

La mulți ani, stimați profesori!

La mulți ani, farmaciști!

Redactori: Mihai Maria, anul al III-lea și Manole Marcela Gabriela, anul al V-lea