Ți s-a întâmplat vreodată să crezi că ai scăpat de sezonul de răceli odată cu terminarea iernii și că în sfârșit poți pune șervetele nazale și medicamentele împotriva răcelii și gripei deoparte, dar deodată te simți din nou cam amețit, începi să strănuți și ai impresia că răceala ta s-a întors? Află că, de fapt, această senzație pe care o ai tu, poate fi o alergie de vară cauzată de polenul florilor și a semințelor, de copacii care trebuie să înflorească sau chiar și de iarbă.

Trebuie să știi că simptomele alergiilor de vară nu sunt similare doar cu răceala, ele pot apărea și la nivelul gâtului, pielii sau urechilor și pot dura chiar mai multe luni.

Citind acest articol, vei putea descoperi și diferenția câteva din principalele semne ale unei alergii, dar și cum o poți preveni sau trata.

Când polenul este eliberat de o plantă către nas, sistemul imun îi transmite creierului tău să îl ejecteze forțat, motiv pentru care nu poți petrece nici măcar 5 minute fără a strănuta atunci când ești afară în timpul sezonului de vară. Ca să diferențiezi alergia de răceală, gripă sau COVID-19, trebuie să reții că alergiile nu pot cauza febră, dureri musculare sau epuizare, simptome care sunt asociate unor virusuri.

Alergiile de vară cauzeză destul de des secreții nazale, adică o secreție de mucus din sinusuri până în gât care poate declanșa tuse sau chiar  durere. Această secreție se poate trata cu ajutorul spray-urilor nazale sau a medicamentelor din clasa antihistaminicelor. Odată cu dispariția secreției nazale vor dispărea și durerile.

Cele mai multe simptome de alergie sunt cauzate de histamine, care sunt substanțe chimice eliberate de mastocitele din corpul tău atunci când observă un invadator, cum ar fi polenul de copac. Aceste histamine pot provoca mâncărimi, umflarea și inflamația ochilor tăi, făcându-i să se simtă lăcrimați.

De multe ori, alergiile de vară pot să îți provoace umflături sub ochi sau pielea ta să devină cam albăstruie. Acestea sunt, de fapt, unele din primele semne la care medicii se uită pentru a îți diagnostica alergia. Umflarea ochilor este cauzată de congestia vaselor mici de sânge în zona pielii de sub ochi.

Persoanele afectate de alergii pot avea frecvent dureri de cap pe care medicii le numesc „durerile de cap ale sinusurilor” pentru că această congestie îți poate înfunda nasul și sinusurile, iar toată această presiune se poate acumula și provoca durerea.

Dacă pielea ta tinde să devină foarte uscată și să simți o mâncărime în timpul verii, aceasta ar putea fi din cauza unei erupții cutanate numită dermatită atopică, cunoscută și sub denumirea de eczemă, care poate fi declanșată atunci când un alergen provoacă o inflamație și o iritare a pielii. La bebeluși, eczema este de obicei cauzată de alergii alimentare, dar pe măsură ce copiii cresc pot dezvolta eczeme de la polen, mucegai, acarieni sau animale de companie. Până la 3% dintre adulți sunt încă afectați de eczemele pe care le-au dezvoltat în copilărie, în timp ce majoritatea le-au depășit.

Când inhalezi orice alergen, inclusiv părul de animale, mucegaiul, acarienii sau polenul, sistemul imunitar reacționează prin eliberarea de anticorpi care pot declanșa inflamarea căilor respiratorii din plămâni, ceea ce face respirația mai dificilă până în punctul instalării astmului.

Nimic de pe fața ta (sau pe părțile laterale ale feței, într-adevăr) nu este ferit de alergiile de vară. Pe lângă ochii iritați și nasul înfundat, poți simți mâncărimi și la nivelul urechilor. Acest lucru poate fi cauzat de congestie, dar poate fi legat și de următorul simptom de pe listă.

Ar putea suna ciudat sau ireal, dar da, consumul de fructe poate declanșa simptome de alergie de vară. Când muști o anumită bucată din chestii dulci, este posibil să ai mâncărimi ale urechilor sau umflături și urticarie în jurul gurii. Aceste reacții ar putea fi rezultatul sindromului de alergie alimentară la polen, deoarece unele fructe au aceeași structură chimică ca și polenul.

Nu toți cei care suferă de alergii la polen suferă de acest sindrom, așa că discută cu medicul tău pentru un diagnostic corect. Vestea bună este că poți ocoli reacția gătind fructul ofensator. Aceste fructe sunt cel mai adesea legate de acești poleni:

Polen de mesteacăn: măr, migdale, morcov, țelină, cireș, alune, kiwi, piersici, pere, prune;

Polen de iarbă: țelină, pepeni, portocale, piersici, roșii;

Polen de ambrozie: banane, castraveți, pepeni, semințe de floarea soarelui, zucchini

Deși există câteva modalități de a evita complet alergenii primăvara (sau oricând, de altfel), există măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a minimiza expunerea:

  1. Păstrează o evidență a polenului. Verifică prognoza meteo locală sau site-ul web al Biroului Național de Alergie pentru a obține numărul zilnic de polen din aer. Pentru a ieși în aer liber, te sfătuiesc să o faci mai târziu în timpul zilei, când numărul este de obicei mai mic.
  2. Utilizează un purificator de aer cu filtru HEPA. Acestea sunt concepute pentru a elimina particulele din aer. Ține ferestrele închise și folosește un aparat de aer condiționat dacă este necesar.
  3. Închide geamurile când conduci. Închide orificiile de ventilație și fie recirculă aerul din interior, fie folosește aparatul de aer condiționat.
  4. Aspiră praful în mod frecvent. Aspiratoarele ”prietenoase cu animalele de companie” fac adesea cea mai bună treabă pentru a aspira polenul și alți alergeni, cum ar fi mătreața.
  5. Fă duș înainte de culcare. Corpul și părul pot colecta cantități surprinzătoare de polen oricând în aer liber. De asemenea, asigură-te că speli toate hainele pe care le-ai purtat cât mai curând posibil.
  6. Evită uscarea hainelor în aer liber. Polenul se poate depune cu ușurință în fibre și declanșează simptome atunci când hainele sunt îmbrăcate mai târziu.

În finalul, acestui articol sper că ai înțeles care sunt diferențele dintre alergii și răceli, cum poți preveni, dar și cum poți depista o alergie de vară înainte de a se agrava. Cel mai important este ca atunci când simți că afecțiunea poate fi mai gravă sau nu poți găsi medicația corespunzătoare să consulți un medic specialist.

Redactor și ilustrator: Iulia Tache