Ești ceea ce mănânci!
Cu siguranță ați auzit măcar o dată zicala „Ești ceea ce mănânci”, dar poate nu știți exact la ce se referă. Surprinzător, veți descoperi că alimentele și organele din corpul uman seamănă mai mult decât credeți.
De fapt, suprapunând avantajele mai multor alimente în ceea ce privește sănătatea, forma lor, precum și cea a organelor pe care le vindecă, se pare că multe produse alimentare și organe se aseamănă extrem de mult. Poate fi doar o pură coincidență, însă esențial este faptul că trebuie să profităm de acest aspect pentru a avea grijă de corpul și de sănătatea noastră.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai elocvente exemple în acest caz:
Nucile
Șanțurile și pliurile nucilor se aseamănă mult cu creierul. Ele sunt chiar împărțite în două și reflectă emisfera dreaptă și emisfera stângă a creierului uman. În afară de această asemănare, oamenii de știință au demonstrat că nucile pot fi benefice pentru acest organ, pentru că sunt bogate în omega-3, un acid gras esențial care stimulează funcționarea creierului.
Morcovii
Tăiați transversal un morcov și acesta va semăna cu ochiul, mai precis cu irisul și mușchii circulari ai acestuia. Morcovii sunt plini de vitamine și de antioxidanți, cum ar fi beta-carotenul, care diminuează riscul degenerării mușchilor oculari și a maculei, principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă. De asemenea, morcovii ajută la reducerea riscului de a dezvolta cataractă. Totodată, aceste legume conțin și vitamina A, esențială pentru păstrarea ochilor sănătoși.
Țelina
Tulpina lungă a țelinei se aseamănă oaselor corpului uman. Este un aliment benefic pentru rezistența osoasă. Țelina este o sursă consistentă de siliciu, care face parte din structura moleculară care oferă oaselor forță. O altă coincidență: oasele conțin 23% sodiu și țelina de asemenea.
Roșiile
Dacă tăiați o roșie în două, veți remarca niște cămăruțe care seamănă cu structura unei inimi, cămăruțe ca atriile și ventriculele. Roșia conține un antioxidant, numit licopen, ce reduce riscul bolilor cardiace și al mai multor forme de cancer. Datorită conținutului mare de potasiu și fier, roșia reprezintă un aliat puternic pentru a alunga bolile cardiace.
Avocado
Mulți dintre noi suntem fani ai acestui fruct. Cu forma sa bombată și prezența sâmburelui oval în centru, avocado se suprapune într-un mod straniu cu silueta unei femei însărcinate. Medicii ginecologi recomandă consumul de avocado în timpul sarcinii, pentru că acest fruct ajută la menținerea unei mai bune sănătăți a colului uterin. În plus, acest fruct este capabil să combată dezechilibrele hormonale.
Ciupercile champignon
Dacă tăiem un champignon vom remarca forma acestuia, similară cu cea a unei urechi umane. Aceste ciuperci conțin vitamina D, necesară pentru menținerea sănătății oscioarelor de la nivelul acestui organ.
Strugurii
Ciorchinii de struguri se aseamănă izbitor de bine cu alveolele pulmonare. O alimentație bogată în fructe, cum ar fi strugurii, ar putea reduce riscul cancerului de plămâni si a emfizemului pulmonar. Boabele de strugure conțin totodată o substanță numită proantocianidină, care reduce gravitatea astmului declanșat de alergie.
Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir se aseamănă cu stomacul. Chinezii l-au utilizat de peste 2000 de ani pentru calmarea durerilor de stomac și pentru reducerea grețurilor. Alte beneficii ale acestui aliment sunt eliminarea toxinelor din stomac și digerarea hranei mai rapid prin eliberarea tranzitului.
Ceapa
Ceapa seamănă cu celulele corpului. În zilele noastre, cercetările au arătat ca ceapa ajută la curățarea tuturor celulelor. Această legumă produce lacrimi care spală straturile epiteliale ale ochilor.
Boabele de fasole
Boabele de fasole seamănă foarte bine cu rinichii, acestea contribuind la menținerea funcționării renale la o cotă normală.
Broccoli
Micile puncte verzi ale broccoli-ului se aseamănă cu sutele de celule canceroase. Studiile recente au demonstrat ca o porție de broccoli consumată săptămânal este suficientă pentru a reduce riscul cancerului de prostată.
Natura ne oferă mereu soluții la problemele noastre încă din cele mai vechi timpuri. Trebuie doar să fim atenți la tot ce ne înconjoară.
Redactor: Stoica Ana-Maria
Fotograf: Pîrgaru Ana-Maria