Ziua Națională a României este un prilej de a ne reaminti cât de frumoasă și prețioasă este țara noastră, dar și cât de mândri suntem pentru oamenii care au dus numele ei peste mări și oceane.

            Printre numeroasele descoperiri și inovații aduse în diversele domenii, se remarcă cele din aria științelor medicale, care au schimbat decisiv cursul vieții. Astfel, în următoarele rânduri vom reaminti câteva dintre cele mai importante descoperiri științifice românești, recunoscute la nivel internațional, multe dintre ele fiind și premiate cu diferite distincții.

            Carol Davila

            A fost un medic și farmacist român. Acesta a construit, din aproape în aproape, un sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil. În 1855 a înființat o școală de felceri, iar în 1856 o școală secundară de chirurgie cu program școlar teoretic-liceal și sanitar-militar. În 1869 a înființat Facultatea de Medicină. Între timp, Davila a întemeiat învățământul farmaceutic și pe cel veterinar. Este recunoscut la nivel internațional pentru inventarea „Tincturii Davila”, folosită în tratamentul holerei, dar și pentru înființarea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

            George Emil Palade

            A fost medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare. Este laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în anul 1974, acesta descoperind ribozomii, sediul biosintezei proteinelor. Drept recunoștință, aceste organite celulare se mai numesc și „Corpusculii lui Palade”.

           Ana Aslan

            Dacă „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ ar fi avut un medic, atunci Ana Aslan ar fi fost acesta. A fost un medic român specializat în gerontologie. Ea a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de înaintarea în vârstă, aplicând-o la scară largă în clinica de geriatrie sub numele de „Gerovital sau vitamina H3. Produsul geriatric a fost preparat în anul 1952 și brevetat în peste 30 de țări.

            În același an este fondat Institutul Național de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan“, primul institut de geriatrie din lume și un model pentru țările dezvoltate prin asistența clinică și cercetare. Efectele terapiei Aslan asupra îmbătrânirii au convins încă de la început, aducând institutului pacienți cu nume celebre: Tito, Charles de Gaulle, Pinochet, Charlie Chaplin și diverși alți demnitari și membri ai caselor regale. Și John Kennedy, președinte american, a folosit Gerovital pentru o afecțiune a coloanei vertebrale.

            Nicolae Paulescu

            Nicolae Paulescu a inventat insulina, medicamentul care salvează viețile bolnavilor de diabet, dar, din nefericire pentru el și din fericire pentru știință, a creat acest medicament în același timp cu alți cercetători. El a fost profesor de fiziologie al Universității de Medicină și Farmacie din București, iar în 1921 a creat insulina injectabilă, înlocuind astfel hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

            Paulescu este cel care a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Totuși, Frederick Banting și Charles Best aveau să primească în 1922 Premiul Nobel pentru această invenție. Pierderea lui Paulescu se datorează și unui articol publicat într-o revistă belgiană de specialitate. El n-a numit acest hormon artificial insulină, ci pancreină. Apoi, în 1916, pe când se afla în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucureștiul. El n-a avut astfel rezultatele finale, dar canadienii au reușit să îi folosească experimentul pentru a crea insulina injectabilă.

            Victor Babeș

A descoperit un sporozot, parazit al căpușelor, numit Babesia, ce cauzează o boală severă și rară numită babesiosis. De asemenea, a descoperit prezența unor microorganisme patogene în celulele nervoase infectate de rabie.

            Ion Cantacuzino

   Probabil că ai auzit de Institutul Cantacuzino, iar omul care i-a dat numele este Ion Cantacuzino, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală, care a avut o activitate bogată de cercetare privind vibrionul holeric și vaccinarea antiholerică. Pe baza cercetărilor derulate de acesta, medicul a creat o metodă de vaccinare antiholerică, numita „metoda Cantacuzino“, folosită și în prezent.

            Ion Cantacuzino s-a mai implicat în studiul tifosului exantematic și tuberculozei și a creat noțiunea de imunitate prin contact. În 1913 a condus prima vaccinare antiholerică masivă în focarele infecțioase, cunoscută în știință drept „marea experiență românească“. În Primul Război Mondial, în calitate de șef al serviciilor sanitare militare și civile, a derulat măsuri de combatere a marii epidemii de tifos exantematic.

            Costin D. Nenițescu

A fost pionierul aplicării metodelor fizice în chimia organică în România. Hidrocarbura „Nenițescu”, prima anulenă (CH)10, a propulsat chimia anulenelor. A obținut 21 de brevete de invenție.

            Lista poate continua cu nume celebre, care au adus țării noastre renume și prestigiu. Cu toate acestea, un lucru este cert, România a dat, dă și va da în continuare oameni capabili să inoveze și să schimbe lumea.

            La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Redactor: Stoica Ana-Maria

Fotograf: Orțan Anca-Ioana

FAMILIA ȘI DIABETUL

Diagnosticarea cu diabet poate veni ca un șoc, nu doar pentru persoana afectată ci și pentru familie. Apar multe întrebări: Ce înseamnă această boală? Ce

Citește acum »