În ultima perioadă, putem spune că suntem dependenți de această activitate, fiind din ce în ce mai populară și mai menționată în viața de zi cu zi, datorită situației epidemiologice în care încă ne aflăm.
Profesia de farmacist este printre cele mai însetate de cunoaștere și nou. Activitatea de cercetare se referă la sporirea cunoașterii bazate pe rezultate cât mai veridice și demonstrate prin lucrări practice efectuate de pasionații de știință reală, în caz contrar, fără rezultatele etapei puse în lucru, se poate considera doar o activitate de documentare.
Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești (SCSS) este proiectul de tradiție care aduce în față cei mai îndârjiți cercetători ai facultății de Farmacie. Aceștia își iau inima în dinți și îmbrățișează, încă de la începutul anului universitar, o lucrare practică la materia preferată, sub atenția sporită a profesorului coordonator, cu care se va prezenta în luna martie în fața unei comisii de evaluare.
Lucrarea științifică reprezintă un studiu intelectual depus în vederea soluționării unor probleme științifice într-un anumit domeniu. Cercetările pornesc de la o premisă sau ideea de la care se pleacă în vederea rezolvării acesteia, continuă cu lucrul practic în laborator unde se efectuează diverse experimente sau teste pentru evidențierea problemei și găsirea unor posibile răspunsuri și se finalizează cu redactarea unui articol/ rezumat ce trebuie să conțină etapele studiului, dar și concluziile la care s-a ajuns în urma acestuia. Este de reținut că nu întotdeauna se ajunge la un rezultat pozitiv, dar nu te descuraja. După ce a inventat becul, Thomas Edison a spus: „Nu am eșuat de 1000 de ori, becul a necesitat 1000 de pași”, iar Charles F. Kettering a continuat spunând că: „eșecurile sunt indicatoare spre succes”. Fiecare greșeală pe care o facem să devină o lecție care ne va crește înțelepciunea, transformând pietrele de poticnire în pietre de succes.
Conform EURAXESS, la nivel național, cercetarea reprezintă un domeniu de interes și este susținută din fonduri naționale și din fonduri europene. Definirea profilului de cercetător și încadrarea în domeniul cercetării este strâns legată de competențele dobândite în cadrul Învățământului Superior din Romania.
Romania promovează întărirea capacității de cercetare și schimbul de experiență cu cercetători străini prin crearea de oportunități de cercetare pentru aceștia urmărind creșterea vizibilității cercetării romanești și alinierea la nivel european.
De-a lungul timpului, cercetările au adus cele mai mari evoluții în lumea medicală. Pornind de la diversificarea formelor și formulelor farmaceutice, până la eradicarea unor boli, dezvoltarea tehnologiilor din laborator continuă să surprindă, odată cu amploarea luată de era digitalizării.
Dezvoltarea prin cercetare este lucrul fără de care nu putem să trăim. Totul în jurul nostru suferă o continuă schimbare cu care trebuie să ținem pasul prin activitatea de laborator.
SSFB te provoacă să-ți trezești spiritul cercetător și să participi cu pasiunea ta la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești, care va avea loc în perioada 21 martie- 3 aprilie 2022.
Care este schimbarea pe care tu vrei să o faci în lumea farmaceutică?
Redactor: Gabriela Manole