Aruncând o ancoră în timp, ne vom opri atenția asupra farmacistului ca depozitar al tuturor tainelor nebănuite ce fac din profesia farmaceutică o artă. Prin îmbinarea științelor fundamentale, „spițerul” reușește să jongleze perfect cu amalgamul de cunoștințe cu unicul scop de a vindeca, indiferent de coordonatele spațio-temporale.

Înarmat cu mojarul și pistilul, farmacistul își extindea orizonturile profesionale în toate colțurile lumii. Începând de la formulări empirice, primii pași în dezvoltarea profesiei au fost făcuți cu ajutorul materiilor prime ce se aflau la îndemână (remedii vegetale, produse de origine animală, minerale), utilizând tehnici rudimentare în exercitarea atribuțiilor sale. Printre principalele practici medicale se numără: acupunctura, ignipunctura, hidroterapia, iar dintre formele farmaceutice regăsim: decocturi, colire, unguente, paste, prafuri, pilule, emplastre și diverse sucuri de plante. Există o mare discrepanță și între modul de administrare al drogurilor, acestea fiind sub diverse forme: infuzii, tincturi, fumigații, macerații.

 Tot atunci s-a pus și temelia a tot ceea ce reprezintă cultura farmaceutică. Pornind de la jurământul depus de farmaciști, până la numeroasele forme prin care o farmacie se face remarcată. Șarpele este laitmotivul acestei profesii semnificând vindecarea, acesta fiind surprins în mai multe ipostaze: încolăcit în jurul unui vas (Vasul Hygeei), răsucit pe un toiag (Caducelul) sau șarpele încolăcit în jurul unui palmier. Crucea verde a fost introdusă pentru prima dată în calitate de simbol farmaceutic în Europa Continentală, la începutul secolului XX ca un substituent al Crucii Roșii.

Ridicând ancora și plutind pe valurile evoluției, ajungem la momentul când rețetele scrise pe papirusuri vechi și fragile sunt înlocuite de prescripțiile medicale digitalizate. În prezent, comunicarea medic-farmacist este mult mai eficientă, informația aflându-se la un click distanță. De asemenea, industrializarea a căpătat un caracter pronunțat în zilele noastre, aflându-se într-o continuă dezvoltare. Dacă înainte „bolile erau aduse de vrăjitoare și demoni”, astăzi tehnologia ne ajută să punem un diagnostic corect în cel mai scurt timp, iar remediile rudimentare au fost înlocuite cu medicamente preparate  cu meticulozitate în recepturi și laboratoare. Latura farmaceutică a înflorit amplu, fiind ulterior divizată în mai multe subramuri pentru a cuprinde cât mai multe domenii: farmacie clinică, farmacie comunitară, farmacovigilență etc.

Privind în jur, putem constata accesibilitatea crescută de care beneficiem în prezent. Informația circulă dintr-un capăt în altul al lumii prin intermediul tehnologiei dezvoltate, astfel specialiștii din domeniul farmaceutic putând păstra legătura constant în vederea revoluționării medicale. În funcție de nevoile fiecărui pacient, medicamentația și formele prin care aceasta se pot administra sunt mult mai diversificate, așa că pe rafturile farmaciilor se găsesc: medicamente cu diverși excipienți și corectori de gust pentru copii, suspensii orale și siropuri pentru persoanele cu probleme în deglutiție, capsule și comprimate cu eliberare prelungită, preparate injectabile, plasturi pentru tratamente reumatologice și lista poate continua. 

Urmează stația „Timpuri Noi”, însă momentan nu putem preconiza pe ce parte e peronul. Nevoia de asistență medicală și farmaceutică nu va dispărea niciodată, indiferent de forma pe care o va lua in viitor. Se speculează robotizarea sarcinilor minuțioase, de rutină, dar personalul uman va rămâne prezent în prima linie a farmaciei, având mai mult timp pentru interpretarea datelor și concentrarea atenției asupra pacienților.

 Altă teorie dezvăluie posibilitatea unei evoluții în materie de tehnologie. Introducerea unei metode de utilizare a imprimării 3D în vederea comprimării unor tratamente sub forma unui singur produs farmaceutic personalizat din punct de vedere al dozelor și substanțelor active în funcție de nevoile pacientului, ar duce industria farmaceutică pe culmile apogeului.

Isaac Newton zicea odată „Încercările sunt niște medicamente pe care milosul și înțeleptul farmacist ni le dă pentru că avem nevoie de ele, în proporțiile, cu frecvența și cu greutatea cerută de împrejurări. Să avem încredere în îndemânarea sa și să-i mulțumim pentru rețetă.

Redactor: Marcela Gabriela Manole

Fotograf: Cătălina Leaua