Ne aflăm din nou în pragul acelei „perioade” din viața oricărui student. Din păcate, trecem prin aceste momente de două ori pe an, iar pentru cei mai puțin norocoși virusul poate apărea și într-o sesiune de toamnă, de aceea este bine să ne vaccinăm cu doza de informație dinainte să vină peste noi valul de examene din sesiune, la care cu toții ne dorim rezultate pozitive. Aceasta este schema de tratament pe care v-o recomand pentru frecventa boală întâlnită printre tineri în acest sezon: SESIUNEA.
1.Nasturi pentru a-ți lega mai bine sinapsele:
Lecitina –este recunoscută ca fiind esențială, însă beneficiile sale sunt mult mai multe și mult mai complexe. Aceasta îmbunătățește funcția cognitivă datorită conținutului de colină, una dintre vitaminele grupului B, cu rol esențial în menținerea integrității membranelor celulare. Colina din lecitină este esențială pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a creierului, pentru îmbunătățirea capacității de atenție și de concentrare, pentru dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei, fiind benefică în perioadele de studiu intens. Lecitina pentru memorie este cel mai de preț ajutor în cazul celor care se pregătesc pentru un examen. Persoanele care doresc să ia lecitină pentru memorie trebuie să știe că aceasta va acționa impecabil dacă și stilul de viață este unul adecvat. Astfel, se recomandă odihnă suficientă, minimum 7-8 ore pe noapte, dar și deconectarea de la activitățile solicitante psihic, cel puțin o dată la o jumătate de oră, o oră. Punctăm că lecitina nu crește pofta de mâncare, însă îmbunătățește circulația sângelui, atât la nivel cerebral, cât și periferic, crește tonusul general și motivația, inducând organismului o stare de bine, motiv pentru care nu este recomandat a se administra înainte de culcare, cu minimum 4-5 ore. Alte beneficii ale lecitinei: reduce colesterolul, îmbunătățește digestia, susține imunitatea, protejează ficatul și susține sistemul cardiovascular.
MemoPLUS – este produsul ideal pentru elevi si studenți, precum și pentru alte persoane care au nevoie de o susținere a funcțiilor intelectuale, are efect benefic asupra funcțiilor mentale îmbunătățind capacitatea de concentrare și memorare. Este adecvat atât în caz de oboseală psihică cât și fizică. Conține o combinație specială formată din 5 ingrediente active care au o influență pozitivă asupra memoriei și concentrării și care cresc confortul general al organismului. Gingko biloba crește circulația sanguina la nivelul creierului și astfel, îmbunătățește funcțiile acestuia. Vitamina B6 și magneziul sunt esențiale pentru activitatea sistemului nervos. Fosfatidilcolina reprezintă un component de bază al membranelor celulelor nervoase și este un element-cheie al funcționării sistemului nervos. Efectul principal al cafeinei este acela de stimulant al funcțiilor psihice și ajută la îndepărtarea senzației de oboseală.
Vitaminele și mineralele – pe lângă suplimentele alimentare pentru concentrare și memorie, este bine să avem la îndemână vitaminele și mineralele necesare funcționării corespunzătoare a organismului. Trebuie să avem grijă totodată și de sistemul imunitar. În aceste perioade de stres tindem să evităm contactul cu soarele, de aceea ne trebuie o sursă de vitamina D, în cazul în care vremea nu ne permite să învățăm la o terasă sau în parc, vitamina B1 susține metabolizarea glucidelor și funcționarea normală a celulelor nervoase. Alte surse de vitamine, minerale, și totodată surse inepuizabile de energie sunt legumele și fructele.
2.Netflix & coffee
„Pauzele lungi și dese…cheia marilor succese!” este una dintre premisele pe care mulți dintre studenți se bazează. Ei bine, foarte puțini sunt norocoși bazându-se doar pe ea. Indiferent dacă ești integralist sau adeptul restanțelor, e bine de știut că o pauză luată la timp, duce la un progres mai mare. Atunci când te simți extenuat și nu te mai poți concentra pe ceea ce ți-ai propus este indicat să-ți iei o pauză, dar nu pe tot restul zilei, ci un interval de treizeci de minute, maximum o oră sau poate chiar cât durează un episod din serialul tău preferat. Ce ai zice dacă ai lua pauza de Netflix drept recompensă?
O altă întrebare interesantă este: „Câți ani de cafea se beau în sesiune?” Unii studenți au tendința să înlocuiască orele de somn cu căni nenumărate de cafea. Câți dintre aceștia credeți că știu efectele cafelei în exces asupra organismului? Te numeri printre ei?
Două căni de cafea pe zi sunt mai mult decât suficiente. În momentul în care depăşim această cantitate vom observa că pot apărea temporar tremurul mâinilor, agravarea arsurilor la stomac sau palpitații; sistemul neurologic este supus unui stres şi imediat vor apărea şi efectele adverse. Insomnia, neliniştea, dar şi lipsa energiei apar atunci când în corp este prea multă cofeină. Patru sau cinci căni de cafea ne oferă întotdeaună o falsă senzaţie de energie. Cofeina din organism nu va face decât să vă simţiţi obosiţi. Cafeaua este diuretică şi are efect laxativ, iar acest lucru înseamnă că vezica va avea nevoie mai des să fie golită.
3.Fii în formă, stai hidratat!
Studiile arată că plimbările în natură, în aer liber sunt eficiente pentru îmbunătățirea memoriei. Este bine să îți asiguri necesarul zilnic de vitamina D direct de la sursă, așa că rupe-ți jumătate de oră din timpul de Netflix și fă puțină mișcare în fața blocului sau în parcul cel mai apropiat. Sedentaritatea aduce cu sine constipații și alte probleme precum cele digestive.
Stresul ne epuizează și ne consumă din resurse mai mult decât ne putem imagina, așa că nu uita să te hidratezi. Medicii recomandă să bem minimum 2 litri de lichide pe zi.
Redactor: Marcela Gabriela Manole
Fotografi: Beatrice Andreea Dragomirescu & Marinela Crișan