În pragul celei de-a 8-a sesiuni a vieții mele, mi-am permis să privesc puțin în trecut și să analizez ce aș fi putut să fac mai bine pentru a avea, la final, o satisfacție mai mare. Desigur, fiecare dintre noi își face, o dată la ceva timp, o astfel de retrospectivă, și dacă este un lucru pe care l-am învățat, acela ar fi: mereu trecutul pare ușor – este ceva ce deja am trăit, ceva peste care am trecut cu mai multe sau mai puține emoții, iar acum, dacă ar fi să retrăim acele momente, ne-ar fi, măcar cu 10%, mai ușor. Gândiți-vă, spre exemplu, la fluturașii pe care îi simțeați înainte de examenul de clasa a 8-a. Îi puteți compara cu cei de la examenul de bacalaureat? Aș presupune că da pentru că, la acel moment, acelea erau examenele definitorii pentru viitorul vostru. Acum, testele periodice din timpul anului s-au transformat în examene practice, în colocvii, sau diverse evaluări pe parcursul celor 14 săptămâni ale fiecărui semestru, iar examenele importante, pe care le dădeam o dată la 4 ani, s-au transformat în minim 5-6 examene condensate într-o lună de zile, la final de semestru. Așadar, vă invit să citiți articolul în continuare, pentru a putea trasa, împreună, câteva linii care să ne facă sesiunile ceva mai ușor de suportat.
- Oricât de clișeic ar suna, pentru că sunt sigură că sunteți bombardați din toate părțile cu aceste cuvinte, NU lăsați totul pe ultima sută de metri. Ușor de zis… greu de făcut, pentru că, să fim serioși, învățatul acela sub presiune pare că dă de multe ori roade bune, însă, problema este, pentru cât timp? Și oare merită să trecem prin acel stres, când am putea să ne facem viața puțin mai ușoară? Pentru asta, voi trece la următorul punct, și anume:
- Organizarea. Sub orice formă ar fi, organizarea este esențială. Fie că vorbim despre o planificare în scris (zilele când ne dorim să învățăm la anumite materii, sau să facem diverse scheme etc.), fie că vorbim despre o planificare în minte. Prima varianta este mai utilă pentru că, pusă undeva la vedere, ne va forța, într-o oarecare măsură, să ne ținem de ea.
- Memocards, scheme, rezumate. Cumva, acest punct este cuprins în partea de organizare. Pe mine m-a ajutat foarte mult, la materiile unde am considerat că am nevoie, să am aceste scheme făcute din timpul semestrului. Pentru că… necesită timp. Destul! Iar dacă sunteți printre studenții cărora le place să își facă cursurile cât mai colorate, știți că o primă citire a cursurilor este doar pentru a le… stiliza.
- Punctul următor, pentru că am amintit de această stilizare a cursurilor, ar fi o întrebare: de câte markere colorate avem de fapt nevoie? Răspunsul trebuie să îl căutăm fiecare dintre noi, în funcție de ce preferințe avem. Pentru unii poate fi util schematizatul cursurilor după un anumit cod, în funcție de culori, iar pentru alții, acest lucru poate fi foarte obositor. Pentru a ne da seama care este modul optim, avem nevoie de explorare și de o testare, astfel încât să ajungem în punctul în care să dăm randamentul cel mai bun.
- Un alt mod prin care poți învăța mai eficient, ar fi organizarea unui grup de studiu în cadrul căruia vă pueteți răspunde reciproc la întrebări și astfel vă puteți clarifica anumite aspecte, și le puteți reține longterm.
- Pauzele lungi și dese cheia marilor succese? N-aș prea zice lungi… dar este necesar să luăm cât mai multe. Spre exemplu, vă puteți seta obiective: după ce termin acest curs, ies 10 minute să iau o gura de aer. Sau, dacă reușesc într-o ora să învăț X pagini, am timp suficient să-mi termin cele 20 de minute rămase din episod și să mă relaxez în acest timp.
- Nu uita să te hidratezi corespunzător și să mănânci suficient! Pentru a funcționa corespunzător, creierul are nevoie să utilizeze energia pe care i-o putem da printr-o dietă variată și corectă.
Redactor și fotograf: Beatrice Andreea Dragomirescu