Așa cum bine știți, pandemia ne-a stricat planurile tuturor. Ne planificam cu toții petreceri cu prietenii, excursii, mai multă practică și voluntariat, întâlniri peste întâlniri, dar totuși și mai puțin timp petrecut cu oamenii dragi pe care parcă nu mai reușeam să îi includem în programul nostru încărcat.

Optimistă ca întotdeauna, eu îmi doresc să cred această perioadă tumultoasă a avut și beneficii, și unele chiar mari. După un răstimp în care am stagnat și nu știam ce vom face cu viața noastră, ne-am decis să ne ridicăm și să ne dezvoltăm cât de mult se poate, să revenim la vechile pasiuni și să ne bucurăm sufletul, chiar și cu cele mai mici acțiuni.

Aș vrea să vă sugerez câteva idei pe care eu și colegii mei le-am pus în practică și care au adus culoare zilelor noastre.

Pentru mine, această perioadă a fost și este una dificilă pentru că sunt genul de om care trebuie să-i simtă pe ceilalți aproape, pentru a putea spune că trăiesc și iubesc cu adevărat. Îmi lipsesc mult momentele de la voluntariat, întâlnirile cu oamenii dragi și cu colegii din facultate, sărutările bunicii care mă întâmpina mereu cu dragoste, însă acum este nevoită să păstreze distanța și să mă iubească doar din priviri. Da, lucrurile nu mai sunt ca înainte și nimeni nu s-ar fi gândit acum un an de zile că vom trăi astfel de clipe.

Partea frumoasă este că am avut timp pentru sufletul nostru. Am luat o pauză de la toată agitația cotidiană, de la toate planificările, am pus stop alergăturilor dintr-o parte în alta și m-am reîntâlnit cu vechea “eu”, care mă aștepta de foarte mult timp să stâm de vorbă. Mi-a amintit că îmi place să citesc și să petrec mai mult timp printre poveștile și lecțiile oferite de micul tărâm al bibliotecii. Mi-a spus că am uitat să petrec timp prețios cu familia și m-a îndrumat să le fiu mai aproape în această perioadă, să încep să fiu eu cea mai înțeleaptă și să ofer mai multă dragoste decât o făceam până acum. M-a și certat, reamintindu-mi că am uitat să am grijă de mine. Așa că am început să fiu foarte atentă la ce mănânc și am inceput să fac sport de 3-4 ori pe săptămână.

Am profitat de toată această perioadă. Mi-am amintit că muzica este o parte din mine și documentarea diferitelor genuri muzicale m-a încântat extrem de mult. Am redecorat prin casă pentru că design-ul a rămas o altă pasiune a mea. Și cel mai prețios lucru care a apărut în viața mea recent este un nou membru al familiei, cățelușa mea, care a devenit și o parte mare din sufletul meu. Acest animal m-a făcut să realizez cât de emotivă sunt, deși încercam să ascund acest lucru. M-a forțat să îmi deschid sufletul și m-a transformat într-un om mult mai cald și mai blând, mai empatic și mai iubitor. M-a făcut să realizez că iubesc mai mult decât credeam animalele și natura, m-a liniștit mult. Pentru mine, ea a reprezentat o schimbare majoră a tuturor planurilor pe care le aveam. M-a făcut să realizez ce bunici minunați și înțelegători am, cât de mult îmi iubesc familia și că acest sentiment e reciproc. Mi-a amintit cât de recunoscătoare trebuie să le fiu tuturor membrilor familiei pentru că m-au crescut, educat și susținut, dar mai ales, pentru că au acceptat fiecare schimbare pe care mi-am dorit-o și au fost, în continuare, alături de mine.

Pentru mine, această perioadă a fost despre empatie, iubire, dragoste față de animale, creativitate și dezvoltare.

“Sinceră sa fiu, odată cu venirea pandemiei, am avut mai mult timp pentru mine, am putut pune accentul pe lucrurile pe care am crezut că le-am pierdut, acestea fiind dragostea pentru artă și mai ales desenul tehnic, cititul, fotbalul (știu că sună ciudat acest lucru venind de la o fată, dar suntem în secolul XXI, deci da, se poate) și mi-am descoperit, de asemenea, și hobbyuri noi precum sportul, gătitul și alimentația sănătoasă. Nu în ultimul rând m-am bucurat împreună cu familia, am putut să îmi petrec mai mult timp cu ei și acum îmi dau seama cât de mult am avut nevoie sa ma deconectez de la viața de zi cu zi. Mai pot spune, atunci când mi-au permis restricțiile și într-o manieră responsabilă, m-am plimbat și am vizitat multe locuri noi.”

Bianca Burda, anul I

“Am profitat de perioada aceasta pentru a face lucruri de care, în mod normal, nu aș fi avut atât de mult timp. Am încercat să mă dezvolt cât mai mult pe partea creativă, am scris, compus, m-am jucat editând diverse videoclipuri și am desenat atât electronic, cât și fizic. M-am plimbat mai mult decât aș fi facut-o într-un alt an în această perioadă, chiar dacă situația actuală ne-a făcut să ținem cont de diferite restricții, dar avem multe locuri frumoase care de abia asteaptă sa fie descoperite.”

 Andreea Dragomirescu, anul IV

 

“Eu m-am bucurat să petrec mai mult timp cu familia și mi-am investit energia în activități de voluntariat și proiecte noi. Mi-am mai exersat abilitățile de editare foto-video-text și design grafic. Am încercat să reorganizez și ordonez tot ce am putut prin casă. Am început să ascult mai des podcasturi și am continuat să vizionez documentare. Și am păstrat legatura cu prietenii în mediul online.”

Sarah Ramezani, anul IV

“Eu sunt fericită pentru că am stat mult cu familia mea. Deși stateam la 60km de București, cam 40min cu mașina, mă vedeam destul de rar cu ai mei. De 8 luni prietenul meu a venit în Romania, ne-am mutat împreună și am reușit să facem un milion de lucruri, pe care nu aveam timp să le facem fiindcă nu ne vedeam așa des. Ne-am plimbat foarte mult, cam în fiecare weekend eram în alt loc, dar am avut mereu grijă să nu stăm în aglomerație. Am avut mai mult timp pentru fotografie, dar totuși nu am profitat la maximum de asta, din păcate. Am redescoperit pasiunea pentru desenat, pictat și am început să pictez pe încălțăminte și să realizez design grafic. În ultimii 2 ani, o lăsasem mai moale cu desenul pentru că facultatea era mult prea sufocantă. Dar mi-am dat seama că și lucrurile mici care îți fac plăcere sunt importante și că într-o pauză reușesc să fac un mic desen. 

Am reușit să și citesc, dar nu atât de mult pe cât mi-aș fi dorit, totuși, nu puteam să fac toate activitățile la capacitate maximă. Și m-am schimbat mult, am descoperit enorm de multe lucruri despre mine și despre oamenii din jurul meu. A fost o perioadă de care aveam nevoie, într-un fel.”

Marilena Crișan, anul IV

“Deși este o perioadă grea pentru toată lumea și aud în stânga și în dreapta „ce an ciudat”, simt că 2020 m-a ajutat să devin o versiune mai bună a mea. Poate chiar cea mai bună. Mi-am descoperit pasiunile și talentele, am învățat să mă iubesc, să fiu o persoană mai bună, am spus „da” unor noi provocări. Și cel mai important, am realizat ce oameni mă înconjoară și care dintre ei merită să rămână lângă mine.

Cea mai recentă bucurie a fost să mă înscriu în SSFB deoarece am devenit mult mai organizată și mai activă, am descoperit că pot face cu ușurință lucruri de care nu eram atât de sigură înainte, am cunoscut oameni minunați și am participat la workshop-uri care m-au motivat să ies din zona de confort. Sunt destul de mândră de mine.“

Andreea Zamfirescu, anul II

“Pandemia, la început, m-a făcut mai introvertită decât eram. Nu mă puteam obișnui cu gândul că nu pot ieși afară, așa că am început să fac cumpărături în fiecare zi doar că să pot lua o gură de ”aer proaspăt”. Treptat, s-a dovedit a avea efecte benefice asupra mea. Am dezvoltat noi hobby-uri și vara asta am vizitat mai multe locuri decât aș fi vizitat în mod normal. Cu venirea toamnei, mi-aș fi dorit să merg la facultate, dar m-am ales cu o vacanță lungă în casa bunicilor. Aici mi-am dat seama că am nevoie de niște schimbări radicale în viața mea și mi-am sărbătorit pentru prima oară ziua de naștere cu ei. Ca o concluzie, cred că m-a ajutat mult pandemia în procesul meu de dezvoltare personală și profesională și mi-a reamintit de lucrurile importante în viață.”

Andrada Cîrlig, anul IV

Acestea sunt micile noastre povești care ne-au făcut să realizăm câte lucruri frumoase avem în jurul nostru și că acum este perioada ideală să profităm la maximum de timpul prețios alături de tot ce ne bucură sufletul. 

Se pare că acest virus ne-a dat viața peste cap, dar ne-a reîntors la sufletele noastre și la ceea ce, de cele mai multe ori, putem numi “acasă”.

Redactor: Evelina Diaconescu

Fotograf: Marilena Crișan