Considerată una dintre cele mai vechi sau dacă nu chiar cea mai veche farmacie din lume, drogheria de lux Santa Maria Novella din Florența se bucură de o lungă istorie în fabricarea și comercializarea produselor sale ale căror rețete rămân neschimbate de secole. Aceasta își are originile în Mănăstirea Călugărilor din Ordinul Dominican din Florența unde preoții, încă din anul 1221, începuseră să experimenteze o multitudine surprinzătoare de concocturi din plantele medicinale regăsite în grădina Bisericii. Florile și ierburile constituiau materii prime pentru elixire, balsamuri și alte  poțiuni cu posibile acțiuni terapeutice. În anul 1381, fusese dat în folosință un spațiu de infirmerie dedicat călugărilor și pacienților florentini, unde preparatele respective erau utilizate în tratatarea și ușurarea unor afecțiuni.   

În decursul secolului al XIV-lea, în timpul epidemiei de Moarte Neagră, unul dintre remediile căutate la acea vreme era apa de trandafir, distilată și obținută în Biserica din Via della Scala. Printre recomandările doctorilor,  nefondate și bazate pe  tradiția mistică, se număra și spălarea bolnavului de ciumă bubonică cu un amestec de apă de trandafir și oțet . Cu toate acestea, singura acțiune benefică a apei ar fi fost un ușor efect antiinflamator. Printre licorile râvnite din mănăstire, care ar fi ajutat în profilaxia și preîntâmpinarea transmiterii bolii, se număra Oțetul celor Șapte Hoți (Aceto dei Sette Ladri), a cărui legendă povestea cum șapte profanatori de morminte, îmbăiați în acest lichid, evitaseră infectarea. 

În aromatizarea drajeurilor digestive și a apei parfumate de Santa Maria Novella participa un ingredient cheie, specia medicinală Tanacetum balsamina, ai cărei constituenți chimici și ulei volatil determinau un efect laxativ, astringent și stomahic. Datorită faimei proliferate de-a lungul timpului, spre mijlocul secolului al XVI-lea, călugării au decis comercializarea către public a produselor farmaceutice. În incinta mănăstirii a fost inventată Hârtia Armeniană, un tip aparte de tămâie în a cărei compoziție intra o rășină și condimente care confereau un miros plăcut încăperilor, în timp ce foița ardea fără flacără. În stocurile Farmaciei una dintre atracțiile scumpe, printre tonice curative și balsamuri, a fost Aqua della Regina, un parfum formulat pentru întâia dată cu bază alcoolică, special pentru Caterina de’ Medici. Prin intervenția și patronajul acesteia, nobilimea de la curtea regală a Franței a cunoscut pentru prima oară utilitatea parfumurilor, iar drogheria florentină a căpătat un renume și mai extins. 

Caterina de' Medici I Profumi di Firenze perfume - a fragrance for women  1994

În decursul anului 1789, farmacistul Fra’ Cosimo Bucelli aducea într-o compilație singulară, scrisă rețetele detaliate și bine puse la punct ale specialităților Oficinei Santa Maria Novella. Tot el a concoctat băutura alcoolică Alchermes, alcătuită din zahăr, nucșoară, cuișoare și scorțișoară, considerată în premedicina modernă unul dintre cele mai potente tonice pentru cord, fiind folositoare în tratarea palpitațiilor, sincopei și în îndreptarea stării generale de slăbiciune. Tocmai în acest scop lichiorul era recomandat către femeile lăuze, pentru a le ajuta în recuperarea de după naștere. Personalul farmaciei se reorienta către elaborarea soluțiilor și extractelor alcoolice cu proprietăți terapeutice. În cele din urmă, un alt elixir a fost creat cu aplicație curativă în vindecarea malariei, Elisir di China, cu un conținut potrivit de chinină. 

În zilele noastre, deși spațiul istoric al mănăstirii unde se desfășura procesul de manufactură al produselor a fost conservat, din anul 2000, sediile de producție au fost mutate la trei kilometri către nord. Metodele artizanale și tradiționale de fabricație și ingredientele de înaltă calitate sunt prezervate. Spre exemplu, săpunurile sunt răcite și aerisite timp de 30 de zile pe plăci de lemn și, numai după aceea, modelate în forma dorită pentru comercializare. Există 25 de varietăți disponibile, iar 500 astfel de săpunuri sunt preparate zilnic. Gama de ape de colonie cuprinde peste 40 de esențe de frezie, tuberoze, rodie și iasomie, mergând până la remodelarea apei regale a Caterinei de’ Medici într-o formă alternativă, cu rețetă ușor schimbată, Acqua di Colonia Classica. Farmacia Santa Maria Novella este reputată și pentru distribuirea așa-numitelor „pot-pourrits”, amestecuri de plante și flori uscate foarte frumos mirositoare, regăsite în săculeți din mătase, colorați în roșu de Burgundia.

Redactor: Victor Pierre Corneliu Ormeneanu

Imagini preluate de pe site-urile flawless.life și fragrantica.com