În funcție de domeniile în care activăm, fiecare dintre noi prezintă o anumită carte de vizită, însă care este cea cu cel mai mare impact? Înainte de a remarca jobul pe care îl avem, competențele acumulate, limbile străine vorbite sau cât suntem de carismatici, prima impresie o facem prin aspect, în special prin tenul nostru – iar, de cele mai multe ori, acesta face diferența atunci când ne dorim să ne facem remarcați.

Primul pas în realizarea propriei cărți de vizită a frumuseții este cunoașterea tipului de ten pe baza căruia vă veți vei trasa următoarele linii către imaginea mult visată, în funcție de nevoile fiecărei categorii prezentate mai jos.

După ce am aflat împreună care sunt nevoile fiecărui tip de ten, vă prezentăm piramida  frumuseții de invidiat.

Cum baza este cea mai importantă în clădirea unei construcții rezistente, așa și la baza  frumuseții de invidiat se află curățarea. Pentru ca rutina de îngrijire să fie eficientă, trebuie să începi mereu prin îndepărtarea machiajului și curățarea feței. Acest pas este esențial pentru că, indiferent de câte produse vei folosi și de cât de bune ar fi acestea, fără curățarea corespunzătoare în prealabil, acestea vor fi împiedicate să penetreze straturile pielii. Este necesar ca acest pas să fie realizat atât dimineața cât și seara! Țineți cont de următoarele aspecte:

  • alegeți un produs de curățare cu acțiune blândă; evitați să folosiți săpunul, alegeți un cleanser care să curețe în profunzime, potrivit tipului de ten; nu este necesar să folosiți cleanser atât dimineața cât și seara – fiți atenți la nevoile tenului – puteți opta dimineața pentru aplicarea unei ape termale și ștergerea ulterioară a tenului cu o dischetă de bumbac, fără a agresa tenul;
  • nu frecați tenul cu prosopul, doar tamponați ușor;
  • schimbați prosopul de față odată la 2-3 zile și utilizați-l exclusiv voi și doar pentru față! Pe același principiu trebuie schimbată/utilizată și fața de pernă.

Următoare bulină pe cartea de vizită a frumuseții este tratarea. Rutina voastră ar trebui să fie construită astfel încât seara să tratați iar dimineața să calmați, întrucât multe produse-tratament au tendința de a irita pielea sau de a forma o peliculă la nivelul tenului ce va împiedica aplicarea altor produse. Vă recomandăm aplicarea unui serum-tratament, întrucât acesta se absoarbe rapid și permite aplicarea ulterioară a celorlate produse componente ale rutinei. Alegerea serumului trebuie realizată în funcție de nevoile pielii precum și de  rezultatele dorite, spre exemplu: diminuarea petelor pigmentare, estomparea liniilor fine, reducerea roșeții pielii, etc. Ținând cont de aceleași aspecte putem opta, după aplicarea serumului, și pentru utilizarea unei creme-tratament care să aibă acțiunile căutate.

Mai avem puțin până la final, am ajuns deja la jumătate: regenerarea.

Pielea noastră este alcătuită din trei straturi:

  1. Stratul superior de piele, numit Epiderma
  2. Derma
  3. Stratul inferior, anume Țesutul subcutanat.

Epiderma protejează împotriva factorilor externi duri: poluare, praf etc. și împotriva bacteriilor. Aici se produce keratina, ce oferă rezistență, și melanina, răspunzătoare de culoarea pielii. Epiderma se autoexfoliază prin stimularea de noi celule în aproximativ 28 de zile.

Derma este cea răspunzătoare de apariția ridurilor, deoarece aici se produc colagenul și elastina, care sunt cele mai abundente proteine de la acest nivel. Astfel, cu cât nivelele de colagen și elastină scad odată cu înaintarea în vârsta sau din cauza mediului prea agresiv, încep să apară liniile fine, care devin din ce în ce mai profunde.

Dacă epiderma stimulează apariția de noi celule până la un ciclu complet de 28 de zile, procesul de regenerare are loc zilnic, dar acest proces este accelerat între orele 23:00 și 04:00. Astfel încât seara este momentul ideal de a aplica, de exemplu: un ulei regenerator, care repară și acționează în profunzime pentru o piele mai sănătoasă. Totuși, și ziua trebuie să avem grijă și să-i oferim tenului nostru o protecție antioxidantă pentru a-i întării bariera de protecție împotriva agresiunilor zilnice (soare, vânt, poluare).

Epidermul are în compoziția sa 15% apă, în timp ce dermul conține 70% apă. Aviz la punctul anterior, hidratarea este esențială în procesul de regenerare!

Pentru a păstra tenul bine hidratat trebuie să alegem o cremă ce păstrează echilibrul apei din piele, pentru că fără suficiente rezerve de apă, pielea devine vulnerabilă, lipsită de strălucire și duce la apariția unor zone uscate pe ten, până la îmbătrânirea prematura. Este recomandată hidratarea și persoanelor cu tenul gras, dar cu condiția ca produsele folosite să nu conțină ulei.

Trebuie să maximizăm efectele hidratării cu ajutorul unor ingrediente cheie, precum glicerina și acidul hialuronic, care păstrează umiditatea pielii. Acidul hialuronic se găsește în proporție de 50% în pielea noastră, dar după vârsta de 25 de ani începe să scadă. Acesta hidratează, crește rezistența și elasticitatea pielii, cicatrizează leziunile. Acidul hialuronic absoarbe de 1000 ori mai multă apă decât volumul său, reface rezervele hidrice din piele și diminuează pierderile transepidermale de apă.

De obicei, aceste ingrediente se găsesc în produsele tip “Booster”, deoarece au o textură fină și penetrează în profunzime straturile pielii.

Reminder: NU UITAȚI SĂ VĂ HIDRATAȚI!

Toate probleme apar din interior, dacă nu ne hidratăm corespunzător corpul, putem folosi nenumărate serumuri, creme sau măști hidratante, fața noastră, și nu numai, tot deshidratată va fi. Este indicat să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi!

Cum orice drum ajunge la un final, am urcat până în vârful piramidei și am ajuns la un pas extrem de important, pe care îl neglijăm deseori: îngrijirea zonei ochilor.

Această zonă este extrem de sensibilă întrucât pielea ce înconjoara ochii este mult mai subțire față de restul zonelor. Este esențial să alegem creme cu o formulă lejeră, delicată, destinate aplicării în jurul ochilor. Țineți cont că hidratarea este un pas foarte important, așa că nu trebuie neglijat nici aici. Puteți opta pentru o formulă ceva mai apoasă, care să nu încarce, astfel încât să o puteți purta atât pe timpul zilei cât și noaptea. De asemenea, puteți aplica diferite serumuri, care să ajute, spre exemplu, la reducerea liniilor fine. Nu uitați! Un serum va fi mereu dezirabil în rutina voastră, pentru a o completa și a da… o picătură de ajutor!

Desigur, toți pașii care trebuie urmăriți pentru realizarea propriei voastre cărți de vizită a frumuseții se pot schimba pe parcurs, în funcție de anotimp sau de vărstă, căci, odată cu trecerea timpului, și nevoile pielii noastre se schimbă. Tot ce trebuie să faceți este să vă ascultați tenul și să îi stisfaceți nevoile pe măsură ce acestea apar.

Sperăm că acest articol v-a ajutat să vă trasați măcar câteva idei despre ceea ce înseamnă în esență o îngrijire corespunzătoare! Vă sfătuim să nu vă opriți niciodată din a fi curioși și… stați cu ochii pe SSFBlog! More to come!

Redactori: Beatrice-Andreea Dragomirescu & Marilena-Nicoleta Crișan

Ilustrații: Beatrice-Andreea Dragomirescu & Marilena-Nicoleta Crișan