Femei importante din știință

Primăvara este anotimpul când toată natura începe să se trezească la viața, iar prima lună a acestui anotimp vesel are o însemnătate deosebită pentru femeile de pretutindeni. Astfel, ne-am gândit să celebrăm împreună “luna femeii” aducându-ne aminte despre impactul pe care l-au avut asupra științei femeile din România, începând cu Paulina Cruceanu, prima femeie farmacist din țara noastră.

Paulina Cruceanu (după numele de căsătorie), s-a nascut la 26 februarie 1865 și este una dintre deschizatoarele de drumuri din țara noastră în domeniul farmaceutic. După absolvirea primelor clase de școala gimnazială, aceasta obține acordul scris al tatălui său pentru a face practica farmaceutica la farmacia Minerva din Roman. În același timp ea își trimite actele pentru a se înscrie la Facultatea de Medicina înBucurești, având aspirații înalte pentru acea vreme. Aceasta susține examenul de obținere al diplomei de asistent de farmacie, pe care îl trece fără probleme, devenind prima femeie din Romania cu acest titlu. Își continuă studiile la Facultatea de Medicina din București. Până la primirea dreptului de a profesa, aceasta lucrează ca învățătoare. La obținerea titlului de farmacist, își începe activitatea la Spitalul Oteteliș din Vâlcea. Aici lucrează pană în anul 1904, când este transferată la farmacia Spitalului rural Cocioc din același judet. Își dorea mult să dețină o farmacie. Cu toate că primește concesiunea pentru a deschide o farmacie în orașul Lugoj al judetului Caras-Severin, aceasta fiind prima concesiunea din țara noastră, nu își poate duce la capăt visul datorită unui accident care îi curmă viața.

Un impact deosebit asupra științei l-a avut, de asemenea, Marie Skłodowska Curie. Cele mai cunoscute realizări ale sale sunt studiile asupra radioactivității, dar și descoperirea elementelor Poloniu și Radiu. A setat noi recorduri în privința celui mai râvnit premiu din domeniul cercetării, fiind prima femeie care să câștige un premiu Nobel, prima persoană și singura femeie care să câștige un premiu Nobel de două ori și singura persoană căreia i-au fost acordate vreodată premii Nobel în două arii științifice diferite: Fizică în 1903 și Chimie în 1911. După cum există vorba: “Educa un bărbat și vei fi educat o persoană, educă o femeie și ai educat o familie.”, fiica sa, Iréne Joliot-Curie s-a remarcat de asemenea în lumea științei, obținând premiul Nobel pentru Chimie în 1935.

Primul Institut de Geriatrie performant din lume a fost, de asemenea, fondat de o brăileanca, pe numele său, Ana Aslan. După absolvirea Facultății de Medicină din București și obținerea unei specializări în cardiologie, Ana Aslan și-a îndreptat atenția către fiziologie și, în special, procesul de îmbătrânire. Formula sa Gerovital H3 pe bază de clorhidrat de procaină a fost denumită de publicații importante ale vremii “fântâna tinereții”, a primit distincții internaționale și a fost utilizată de oameni influenți printre care și președintele american John F. Kennedy. Societatea Română de Gerontologie fondată de Ana Aslan a fost prima din lume care a lansat cercetări clinice, experimentale și sociale, a elaborat o strategie terapeutică pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și a organizat o rețea națională de sănătate având ca principal obiectiv bunăstarea pacientul vârstnic.