Farmaciști celebri și descoperirile lor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Farmaciștilor (25 septembrie), am vrut să scoatem în evidență izvoarele adânci ale acestei profesii și, cu ajutorul omuleților verzi, am scris câteva rânduri despre pasiunea, ingeniozitatea si spontaneitatea farmaciștilor de-a lungul vremii. Mai jos regăsiți câteva invenții celebre ale acestora:

Charles C. Alderton – Creatorul băuturii carbogazoase Dr.Pepper

Lucrând ca farmacist la Waco, într-un magazin numit „Morrison`s Old Corner Drug Store”, Charles a observat că mulți clienți se plictiseau de aromele tradiționale de sarsaparilla, lămâie și vanilie și, pentru a încerca să reînvie vânzările, a început să experimenteze noi combinații de arome. În cele din urmă s-a oprit la un amestec de 23 de ingrediente combinate cu acid fosforic pentru a-i da savoare; astfel, a fost creată băutura Dr. Pepper.

Imagini pentru Charles C. Alderton

Friedrich Sertürner – Farmacistul care a descoperit morfina

Sertürner a fost un farmacist german, pionier al chimiei alcaloizilor și cel care a izolat morfina din opium. El a numit alcaloidul izolat „morphium” după zeul grec al viselor, Morpheus. Farmacistul a publicat o lucrare cuprinzătoare despre izolarea, cristalizarea, structura cristalului și proprietățile farmacologice, pe care le-a studiat mai întâi la câinii vagabonzi și apoi în auto-experimente. Morfina nu a fost doar primul alcaloid extras din opium, ci și primul alcaloid care a fost izolat din orice plantă. Astfel, Sertürner a devenit prima persoană care a izolat ingredientul activ asociat cu o plantă sau cu o plantă medicinală. Ramura științei pe care a creat-o a devenit de atunci cunoscută sub numele de chimia alcaloizilor.

James Vernor – Farmacistul ”diferit”

Sucul de ghimbir Vernor încă delectează copiii și adulții din Statele Unite prin aroma deosebită, puternic acidulată, culoarea galbenă, ușor translucidă, iar creatorul lui este farmacistul James Vernor. Acesta a folosit cele mai fine ingrediente, de înaltă calitate, în proporții foarte exacte pentru a asigura o aromă unică. Popularitatea băuturii este pusă pe seama gustului aparte, asocierii deosebite între picant și dulce și, mai ales, pe seama notei subtile și plăcute de vanilie și pregnanța ghimbirului. Efervescența și prezența minoră a Capsicum au fost responsabile de sughițurile și strănuturile consumatorilor, ceea ce nu a făcut decât să mărească cererea pentru Vernor`s Ginger Ale.

Johann Martin Honigberger –  Cel care a adus homeopatia în India

Celebrul medic și farmacist din Brașov este cel care a adus pentru prima dată homeopatia în India, astfel încât Mircea Eliade l-a transformat în personaj de nuvelă în „Secretul doctorului Honigberger”. Cunoștiințele accumulate își pun amprenta asupra farmacistului, astfel că unul dintre remediile din această trusă, Ipeca, îi va salva viața, câțiva ani mai târziu, în epidemia de holeră din Viena. Ulterior, un alt remediu, Ignatia, îi va salva viața în mod miraculos, când se îmbolnăvește de ciumă, fiind în drum spre India.

John Pemberton – Farmacistul care a inventat băutura Coca Cola

Povestea lui Pemberton în descoperirea băuturii începe când, ca mulți alți veterani răniți în urma unei bătălii, a devenit dependent de morfină. Căutând un leac pentru dependența sa a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, creând, în cele din urmă, propria sa versiune de Vin Mariani, care conținea nucă de Kola și Damiana și, pe care, l-a numit Pemberton`s French Wine Coca. Pemberton a elaborat un set de indicații pentru prepararea băuturii, care în cele din urmă a inclus și amestecul de sirop cu apă carbogazoasă, punându-i ulterior numele de Coca-Cola.

Vintage Coca Cola Truck

Elena Polovrăgeanu – Ajutorul de nădejde al Anei Aslan

Farmacista Elena Polovrăgeanu este renumită datorită muncii asidue alături de Ana Aslan, ale cărei rezultate constau în apariția medicamentului Gerovital H3, medicament gerontologic ce intervine în mecanismele de îmbătrânire la nivel molecular și geriatric datorită intervenției sale în bolile cronice degenerative ale vârstei a treia.

Oscar Troplowitz – Descoperitorul primei emulsii stabile

Troplowitz și-a extins compania pe care o deținea, în urma achiziționării unui magazin de chimie și a unui laborator. Sub proprietatea Troplowitz, compania a dezvoltat mai multe din propriile sale produse, inclusiv Nivea, Leukoplast, Labello și o bandă sensibilă la presiune, care ar fi mai târziu cunoscută sub numele de „Tesafilm”. Cu ajutorul chimistului Isaak Lifschütz, a descoperit agentul emulsionant Eucerit, prima emulsie stabilă, reprezentând ingredientul principal din gama de produse Nivea.

Autori:

Ormeneanu Victor Pierre – anul I

Manole Gabriela – anul I

Isar Adina – anul I

Smarandache Alessandra – anul I

Stoian Miruna – anul I

Năvligu Diana – anul II