Este timpul să renunțăm la ideea că tuberculoza (TBC) este departe de noi sau nu ne privește. Tuberculoza  este o boală care nu ține cont de sexul, vârsta, nivelul de educație sau venitul cuiva. În fiecare țară și pe fiecare continent există oameni cu TBC, indiferent de naționalitate și rasă.

  • Ce este tuberculoza?

Trebuie să știm că tuberculoza, sau TBC, este o boală infecțioasă frecventă, provocată de diferite tipuri de microbacterii. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Aceasta se transmite prin aer, atunci când o persoană bolnavă râde, vorbește, tușește sau scuipă.

  • Care sunt factorii care determină apariția tuberculozei?

Mulți factori îi fac pe oameni vulnerabili la infecția tuberculoasă, iar cel mai important factor de risc la nivel global este virusul HIV. De asemenea, tuberculoza este strâns legată și de suprapopulare și nutriție deficitară, această legătură făcând ca tuberculoza să fie una dintre principalele boli ale sărăciei.

  • Care sunt simptomele tuberculozei?

Tuberculoza este o boală care se identifică prin simptome clasice, precum tuse cronică cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirație nocturnă și scădere în greutate. Trebuie menționat faptul că, în trecut, tuberculoza se numea „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate.

Trebuie adus la cunoștință faptul că tuberculoza este o boală vindecabilă, cu tratament adecvat, ce presupune administrarea mai multor antibiotice pe o perioadă mai lungă de timp (minim 6 luni ). Dacă tratamentul nu este respectat, bacilul dezvoltă rezistență și devine mult mai greu (sau imposibil) de omorât, iar dacă tratamentul este întrerupt înainte de 6 luni, leziunile nu se sterilizează, rămân suficienți bacili în ele pentru a duce la recidiva bolii după un interval de liniște.

Lăsată netratată, această boală omoară peste 50% din persoanele afectate, așa că, dacă ești suspect de TBC, nu ezita să consulți un medic specialist, deoarece neglijența ta poate pune în pericol atât propria viață, cât și pe a celor din jurul tău.

Prin urmare, chiar dacă mulți dintre noi credem că această boală este de domeniul trecutului și că nu mai avem motiv să ne temem de ea, trebuie să fim precauți, deoarece aceasta încă se afla printre noi, făcând numeroase victime.

 

Autor: Teodora Petrescu – anul I