Voluntarul lunii Decembrie

 

Chiar dacă iarna a trecut, iar primăvara începe să își intre în drepturi, noi celebrăm vremurile frumoase și productive ale lunii Decembrie prin povestea Voluntarului Lunii. Irina Ionete este studentă în anul I și ne-a impresionat încă din primul semestru de facultate, devenind un omuleț verde hiperactiv. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cu ce ne mai surprinde pe viitor!

Faptul că am primit titlul de “Voluntarul lunii” îmi provoacă o senzație de mândrie și o fericire de nedescris, dar reprezintă, pentru mine, și asumarea unei responsabilități. Cum ar putea povestea mea să inspire alți oameni în modul în care eu, la rândul meu, am fost inspirată? Cum aș putea relata elocvent experiența mea ca voluntar activ atunci când fiecare moment este încărcat de atâtea emoții, în special de bucuria de a dărui și de a colabora cu persoane ce îmi împărtășesc pasiunea?

M-am gândit mult la aceste întrebări, iar această indecizie mi-a adus aminte de începutul facultății, când încă mă întrebam dacă am făcut cea mai bună alegere. Eram nesigură în forțele proprii și acaparată de temeri. Consider că acea versiune a mea aparține trecutului, deoarece între timp am întâlnit muuuuulți “omuleți verzi” deosebiți care m-au “adoptat” în familia SSFB, ajutându-mă să îmi urmez pasiunile, să îmi depășesc limitele și să îndrăznesc a descoperi visuri noi.

Primul pas pe drumul voluntariatului l-am făcut în clasa a 10-a, alături de Asociația “Compassion&Care” din Ploiești. Pe parcursul a trei ani am avut onoarea de a întâlni oameni extrem de primitori care m-au învățat cât de important este pentru o persoană aflată la nevoie ca tu să  petreci o oră-două din timpul tău ajutând în orice fel (fie că îi asculți, fie că aranjezi scaunele sau faci decorațiunile). Am învățat cât de multă muncă stă în spatele organizării unui eveniment, am văzut     cât de mult contează să întrebi “Acum ce mai pot să fac?” și am înțeles că poți avea timp pentru toate.

Prima activitate la care am participat în calitate de membru activ al SSFB a fost Ședința de Brainstorming a Departamentelor de Sănătate Publică și EDU. Inițial am fost copleșită și chiar puțin demoralizată de numărul lucrurilor despre care n-aveam nici cea mai vagă idee, după care m-am entuziasmat la gândul că am atâtea de învățat și că am lângă mine oamenii cei mai potriviți să mă îndrume.

Campania InfoDiabet 2018 a reprezentat o primă provocare, care s-a încheiat cu mine mai afectată ca niciodată de “microbul voluntariatului”. În continuare, am ales să mă autoprovoc și am aplicat pentru funcția de voluntar FUTURE SP în cadrul proiectului “Automedicația Rațională”. Această experiență este de neprețuit, prin intermediul ei m-am dezvoltat pe plan personal, dar și profesional. Am reușit să îmi stăpânesc teama de a vorbi în public, am devenit mai organizată și mai comunicativă. Însă cel mai important: am înțeles că în Echipa SSFB nu trebuie niciodată să îți fie teamă, deoarece nu ești niciodată singur, există o mulțime de oameni deosebiți care te susțin în permanență și care cred în tine chiar și atunci când tu nu o faci.

Adunarea Generală Extraordinară, Aniversarea SSFB și Campania “Prescrie un zâmbet” mi-au oferit oportunitatea de a întâlni numeroase generații de voluntari ce continuă să lupte pentru lucrurile în care cred și care mi-au reconfirmat esența voluntariatului: dedicare, pasiune și convingerea că faptele mici, dar bune, făcute din suflet pot schimba lumea.

În concluzie, pe cât de obosită și de aglomerată aș fi fost în luna decembrie, am fost de o mie de ori mai fericită datorită participării la proiecte de suflet. Acum privesc cu nerăbdare și curiozitate spre următoarele aventuri pe care experiența de voluntar mi le va aduce, iar fiecare zi reprezintă ocazia de a mă implica și de a produce o schimbare benefică. Însă schimbarea adevarată este creată de mai mulți oameni cu aceleași valori – de o echipă, iar, din fericire, eu am găsit-o pe cea mai bună.

 

Irina Ionete – studentă în anul I