FAMILIA ȘI DIABETUL

Diagnosticarea cu diabet poate veni ca un șoc, nu doar pentru persoana afectată ci și pentru familie. Apar multe întrebări: Ce înseamnă această boală? Ce conține tratametul? Cum îl putem ajuta pe cel drag? Ce schimbări trebuie să facem în viața noastră? Studiile arată că un suport puternic din partea familiei poate să facă o diferență semnificativă în felul în care pacientul face față bolii. Diabetul este o boală complexă care poate duce la numeroase complicații, de aceea diabet-1170x658tratametul trebuie urmat riguros. Managementul bolii include: regim alimentar, administrarea de insulină, exerciții fizice și monitorizarea nivelului de glocoză. Toate acestea duc la schimbări dramatice în stilul de viață al persoanei afectate. Pacientul se poate confrunta cu nervozitate, frustrare, neînțelegere, marginalizare și chiar cu depresie. De aceea el trebuie ajutat de familie și prieteni pentru a reduce stresul de a trăi cu boala. Aderența la tratament este extrem de importantă, iar aceasta este afectată de: problemele financiare asociate tratamentului, efectele secundare ale medicamentației, dificultăți în respectarea regimului alimentar, cunoștiințe insuficiente despre boală și lipsa de suport. O atenție deosebită o necesită pacienții tineri și vârstnici. Vârstnicii trebuie ajutați să își mențină un stil de viață activ și să își depășească vulnerabilitățile fizice, sociale și economice. La adolescenți problema este mult mai complicată. La vârsta respectivă apar deja dificultăți în comunicarea cu părinții, iar greutatea bolii adâncește și mai mult prăpastia dintre generații. Ei trebuie ascultați, înțeleși, încurajați să devină mai responsabili și să ia decizii asupra vieții lor. Astfel, pot să apară mai puține obiecții împortiva măsurării periodice a glicemiei și injectării insulinei în public. Family-Silhouette-3Un alt aspect important este să nu dăm vina pe pacient. Starea lui emoțională este deja fragilă, iar o altă ceartă nu l-ar ajuta deloc. Familia trebuie să fie calmă, apropiată și să înțeleagă diferențele survenite odată cu boala. Să trăiești în aceeași casă cu pacientul și să îl ajuți să aibă un partener de viață pot să îmbunătățească mult situația lui. Dar nu trebuie trecut nici în cealaltă extremă, pacientul trebuie să se bucure de libertate și intimitate. Cum putem ajuta un bolnav diabetic? Simplu, respectând următorii pași:
  1. Educand atât bolnavul cât și familia despre ceea ce înseamnă această afecțiune. Întreabă doctorul sau cumpără cărți avizate și citiți-le împreună. Realizați o documentație despre alimentele permise, dispozitivele medicale utilizate, tipurile de exerciții fizice ce pot fi efectuate.
  2. Întreabă-l despre ce poți face pentru a-l ajuta (cum și când). Poate are nevoie de o reamintire pentru a-și administra tratamentul sau a-și măsura nivelul de glucoză din sânge, poate simte nevoia ca toată familia să îi respecte regimul alimentar sau măcar să consume alimentele nepermise în absența lui sau poate are nevoie de un partener de sport.
  3. Menține linia comunicării deschisă. Ca membru al familiei te poți confrunta cu îngrijorare, teamă, vină, furie. Încurajează bolnavul să îți spună ce simptome are și să te ajute să înțelegi mai bine această afecțiune.
  4. Ai așteptări realiste asupra valorii glicemiei, poate pacientul respectă tratamentul indicat, dar nu reușește mereu să o țină sub control, nu îl acuza pentru acest lucru! Axează-te pe rezolvarea problemelor.
  5. Încurajează-l să discute cu o persoană avizată, un medic sau un alt bolnav de diabet, el îi poate oferi sfaturi provenite din propria experiență. Îl poate ajuta chiar să își stabilească anumite scopuri și în cât timp le poate realiza.
Ca și bolnav asigură-te că știi ce vrei de la cei din jurul tău, gândește-te cum te pot ajuta și când, iar cel mai important, cere-le ajutorul direct, ei sigur iți vor fi aproape. Chiar dacă apar anumite bariere între bolnav și cei din jur, ele pot fi depășite. Chiar și lucrurile simple ca o îmbrățișare, o vorba de încurajare sau un buchet de flori pot ajuta! Bibliografie:
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3825688/
  2. https://www.joslin.org/info/how_do_i_get_support_from_family_and_friends.html
  3. http://www.diabetesmonitor.com/education-center/diabetes-and-family-support.htm