Cei mai mulţi dintre noi cunoaştem, avem în familie o persoană cu diabet sau suntem noi înşine diabetici, boala fiind deja la nivel de epidemie în toată lumea. O afecţiune pe cât de răspândită, pe atât de greu de controlat prin disciplina pe care o presupune atât în ceea ce priveşte dieta, efectuarea exerciţiilor fizice, cât mai ales supravegherea glicemiei, administrarea tratamentului şi prevenirea complicaţiilor Ce este diabetul?neup1rftgvn0xwzorzbn Diabetul zaharat este o boală care afectează 415 milioane de persoane din întreaga lume, peste 5 milioane de decese fiind asociate acestei afecţiuni, arată cele mai recente statistici. Cauzele incriminate sunt reunite cel mai adesea în ceea ce numim stil de viaţă modern. Adică: mâncare multă şi grasă, zahăr în exces, sedentarism, fumat, somn insuficient, la care se adaugă şi predispoziţia genetică. Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. Cum depistăm diabetul?images Între debutul bolii şi diagnosticarea ei trec între 5 şi 10 ani, cel puţin, atrag atenţia medicii diabetologi. Aceasta pentru că, la noi, nu există o investigare activă, astfel că diagnosticul se pune întâmplător, cu ocazia analizelor făcute la angajare, la căsătorie sau chiar la apariţia complicaţiilor grave de tipul infarctului de miocard sau a atacului vascular-cerebral. Cu toate acestea, anumite semne ar trebui să ne dea de gândit pentru că ele ar putea anunţa prezenţa unui diabet. Astfel,setea excesivă sau nevoia frecventă de a urina pot fi un semn al prezenţei excesului de zahăr în sânge. Acesta pune presiune pe rinichi, care încearcă să scape de glucoza suplimentară prin urină. Creşterea poftei de mâncare poate fi un alt semn de diabet.  Acest lucru se întâmplă deoarece insulina, şi aşa produsă în cantităţi insuficiente, nu este utilizată corect. Dacă glucoza produsă de ficat nu poate fi descompusă de insulină şi deci folosită drept combustibil de celule, apar stările de oboseală nejustificate şi somnolenţa din timpul zilei. Pielea uscată şi senzaţia de mâncărime, rănile care se vindecă greu, senzaţia de amorţeală şi infecţiile frecvente pot fi alte semne ale diabetului, la fel ca vederea înceţoşată. Câte tipuri de diabet există? În prezent, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște trei tipuri de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 si diabet gestațional:
  • Diabetul de tip 1, numit și diabet juvenile sau diabet insulino-dependent este forma care se intâlnește la aproximativ 10% din persoanele cu diabet. Acesta este diagnosticat de obicei la persoanele cu vârste sub 35 de ani, dar se poate întâlni la orice vârstă.În diabetul zaharat tip 1 semnele și simptomele pot apărea foarte repede, și se pot dezvolta în mod semnificativ pe parcursul a câteva săptămâni sau chiar zile – în special la copii si adolescenți.
  • Diabetul de tip 2, numit și diabet non-insulinodependent este cea mai frecventă formă de diabet și afectează, de regulă, persoane cu vârste de peste 35 de ani.Diabetul de tip 2 tinde să se dezvolte mai lent, de obicei pe o perioadă de luni sau chiar ani de zile. De asemenea, acesta poate duce la starea de pre-diabet.
  • Diabetul gestațional numit și diabet de sarcină, reprezintă o condiție temporară ce apare la aproximativ 2-10% dintre femeile însărcinate, ca rezultat al modificărilor hormonale ce pot favoriza rezistența la insulină. Femeile cu diabet gestational adesea nu prezintă semne, de aceea este foarte important pentru femeile însărcinate și în special pentru cele cu un risc crescut să fie testate la momentul potrivit în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, diabetul gestațional dispare după naștere, însă rămâne totuși o predispoziție spre dezvoltarea diabetului de tip 2.
Cum tratăm diabetul?diabetes-1024x683 Odată ce diabetul s-a instalat, nu există nicio cale de a vindeca celulele pancreatice afectate, deci bolnavii de diabet nu se pot vindeca, ci doar trata/ameliora și încetini evoluția bolii și a complicațiilor acesteia. Pasul de baza este ținerea nivelului glicemiei în limite normale. Câteva mituri despre diabet…
  • Am diabet, fiindca îmi plac dulciurile. Fals. Obezitatea si cauzele genetice, nu dulciurile, sunt principala cauză a creșterii grăsimilor în sânge și a instalării diabetului. Cercetările nu au stabilit o legătură directă între consumul de zahar si diabet.
  • Nu am voie cartofi dacă am diabet. Fals. Cartofii conțin fibre si minerale precum potasiu, necesare organismului. S-a răspândit acest zvon din pricina amidonului din cartof.
  • Trebuie sa consum doar produse dietetice. Fals. Ideea e să ai un regim echilibrat, care să includă alimente din toate grupele (proteine, carbohidrați, glucide din fructe si legume, fibre), dar grăsimile să fie reduse și să eviți zahărul (chiar și îndulcitorii).
  • Nu trebuie să rămân însărcinată dacă am diabet. Fals. Poți rămâne gravidă, dar se impune să te consulți cu medicul. Acesta îti cunoaște istoricul medical și iți monitorizează glicemia pe toată perioada sarcinii. Studiile arată că ambele tipuri de diabet se pot transmite fătului.
  • Nu am voie sa beau cafea dacă sufar de diabet. Fals. Cafeaua conține antioxidanți, care ajută la stabilizarea nivelului glicemiei. Desigur, consumată neîndulcită și în cantități moderate. Studiile arată că există anumiți acizi în compoziția acestei băuturi care au efect preventiv asupra bolii.
http_i.huffpost.comgen3082666imagesn-DIABETES-628x314
Autor: Andreea Verde
Bibliografie: https://adevarul.ro/sanatate/medicina/cum-ajungem-oameni-sanatosi-bolnavi-diabet-1_5b5b14a9df52022f75b222ca/index.html
5 mituri despre diabet
http://www.viatacudiabet.ro/diabetul/diabetul-insipid-o-boala-care-nu-are-nicio-legatura-cu-glicemia-134/diabet-definitie-tipuri-si-simptome-6