Astăzi, 10 octombrie, marcăm Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.
A fost stabilită pentru prima dată în 1992 de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH) pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale. Anul acesta, în centrul atenției este sănătatea psihică a copiilor și adolescenților. Adolescența și primii ani ai tinereții sunt perioade cu multe schimbări: mutarea la o altă școală, părăsirea casei părintești, începerea studiilor universitare, primul loc de muncă. Pentru mulți adolescenți, aceste schimbări pot fi interesante, dar ele se pot dovedi a fi perioade de stres și de teamă. Uneori, dacă nu sunt recunoscute și gestionate, pot conduce la boli mintale. La nivel global, bolile psihice și consumul de substanțe psihoactive sunt des întâlnite: 1 din 6 oameni suferă de o astfel de afecțiune.- Tristețe
- Iritabilitate, furie
- Frecvente episoade de plâns
- Îndepărtare de prieteni și familie
- Pierderea interesului în activități
- Modificări ale apetitului și somnului
- Stări de neliniște
- Lipsa entuziasmului și a motivației
- Sentimente de vinovăție și vină
- Oboseală și dificultate de concentrare
- Dureri neobișnuite
- Gânduri de suicid
- The World Health Organization . Mental Health: New Understanding, New Hope.The World Health Organization; Geneva, Switzerland: 2001.
- Sartorius N. Stigma and mental health. Lancet. 2007;370:810–811.
- World Mental Health Day 2018″. World Health Organization, 2018, http://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/2018/en/. Accessed 9 Oct 2018.
- „Mental Health”. Our World In Data, 2018, https://ourworldindata.org/mental-health#deaths-from-mental-health-and-substance-use-disorders. Accessed 9 Oct 2018.