În fiecare lună voluntarul SSFB cu cea mai mare activitate ne va împărtăși din experiența sa ca student farmacist și ca voluntar. Află povestea oamenilor care dau viață proiectelor SSFB și care pun suflet în tot ceea ce fac la facultate!
Wow, nu îmi vine să cred că fac asta…chiar scriu un articol despre mine?! E o provocare ce mă umple de entuziasm și de teamă, în același timp. Așa pot spune că este și voluntariatul, o provocare ce ne poate trece printr-o mulțime de stări, împrejurări și situații neprevăzute, dar din care avem numai de învățat. Parcă ar fi o simulare a responsabilităților din viața de adult ce ne așteaptă după colțul facultății, sau poate chiar mai curând.
Pentru mine, voluntariatul, este un mod de a contribui acolo unde știu că pot ajuta, o oportunitate de învățare și dezvoltare continuă, un mijloc de comunicare și afirmare, un hobby, o obișnuință.
Dar nu l-am privit tot timpul așa. În perioada de la începutul liceului priveam cu nesiguranță orice activitate extrașcolară sau care implica interacțiune cu o mulțime de oameni necunoscuți, eu fiind o fire destul de introvertită. Cu greu, dar cu timpul, aveam să îmi schimb părerea și să ajung de partea cealaltă a baricadei.
Prima încercare de a fi voluntar în cadrul unei organizații mari, respectiv Brigada de Voluntari, a fost un eșec, dar mi-a oferit o perspectivă mai bună și m-a ajutat să realizez că atunci când îți dorești ceva nu ar trebui să lași pe nimeni și nimic să te oprească, cu atât mai puțin pe tine însuți. Astfel m-am hotărât că e timpul să-mi înving temerile și să nu mai dau înapoi de la provocări.
Cel mai bun mod prin care am reușit să fac asta este voluntariatul în SSFB. Am aflat despre Societatea Studenților încă din clasa a 12-a, când am participat la Ziua Porților Deschise. Aceea a fost ziua în care mi-am dat seama că aici este locul meu, la această facultate și în această asociație de voluntari. Planul era stabilit, trebuia doar să găsesc în mine forța necesară de a-mi depăși toate temerile de până atunci, să trec de admiterea la facultate (lucru care pentru mine era floare la ureche pe lângă vorbitul în public sau afirmarea într-un grup nou) și să trec de procesul de recrutare. Zis și făcut…am
devenit voluntar SSFB și eram gata de treabă. Multe proiecte mi-au trezit interesul, dar câteva dintre ele au devenit preferatele mele, așa că vă voi povesti puțin despre acestea.
Primul proiect mare în care m-am implicat a fost InfoDiabet. Acesta este proiectul care a
Lucrând la InfoDiabet
crescut odată cu noi și eu odată cu el. Începând în primul an cu organizarea acestuia în incinta facultății noastre, s-a extins în fiecare an, ajungând să aibă loc în Piața Romană (like wow) și în Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Sunt nerăbdătoare să aflu
cum se va extinde anul acesta.:) Chiar dacă anul I a fost anul descoperirilor, încă descopăr constant lucruri noi despre proiectele SSFB, despre mine, despre societate și muulte altele și știu că voluntariatul a venit cu un mare aport la dezvoltarea mea.
Un alt proiect, poate chiar mai îndrăgit de mine, este InterFarma, în cadrul căruia am fost participant în primăvara anului 2 și voluntar la ambele ediții din anul 3 (dap, așa de mult mi-a plăcut). Este o experiența faină și utilă pe ambele planuri, și social și educațional. De aici am prins gustul călătoriilor prin țară și după aceea am început să particip la cât mai multe evenimente externe. Experiența căpătată ca voluntar InterFarma mi-a dat încrederea de a contribui la organizarea programului SEP (Students Exchange Project).
Locuri noi cu oameni noi, și frumoși.
Programul SEP mi-a atras atenția încă din anul întâi, dar pentru că încă exista o urmă de îndoială în mine, m-am implicat ca voluntar abia în vara anului 2. Astfel, SEP-ul a devenit proiectul meu de suflet. A fost minunat să îmi asum rolul de ghid și să îi plimb pe studenții străini prin orașul meu preferat, nici nu simțeam că fac voluntariat, parcă îmi petreceam timpul cu prietenii. Bineînțeles că în anul 3 nu puteam să stau deoparte, așa că am devenit asistent SEP și chiar dacă nivelul de responsabilitate a crescut, satisfacțiile au fost pe măsură. #doSEP
Voluntariatul l-am descoperit cu adevărat în familia SSFB, dar pentru că pasiunea mea pentru asta e mare am căutat să fac din ce în ce mai mult. Așa am ajuns să particip ca voluntar la un festival de film unde am învățat și mai multe despre organizarea de evenimente.
Voluntariatul, congresele, conferințele, work-shopurile, trainingurile și toate activitățile la care am participat în cadrul SSFB, al facultății și nu numai, au contribuit câte puțin la dezvoltarea mea personală și m-au făcut să devin eu-cea de azi.Do more of what makes you happy!
Aruncând o ancoră în timp, ne vom opri atenția asupra farmacistului ca depozitar al tuturor tainelor nebănuite ce fac din profesia farmaceutică o artă. Prin