Men’s Health Week este săptămâna dedicată conștientizării problemelor de sănătate care afectează într-o proporție mai mare bărbații și a metodelor eficiente de profilaxie. Anul acesta, Men’s Health Forum organizează această campanie în perioada 11-17 iunie.

Un smenshealthtudiua relizat de “Institute for Health Metrics and Evaluation”, în 2010, a arătat că, între anii 1970-2010, speranța de viață a femeilor a crescut de la 61.2 la 73.3 de ani, pe când cea a bărbaților a crescut de la 56.4 la 67.5 de ani. Acest studiu indică faptul că diferența dintre speranța de viață a femeilor față de cea a bărbaților a crescut în acești 40 de ani. În Europa de Est este cea mai mare diferență, femeile trăind în medie cu 11,6 ani mai mult. Tema din acest an este diabetul. Această boală afectează din ce în ce mai mulți oameni din toată lumea, iar România nu face excepție. Aproape două milioane de români suferă de diabet zaharat, adică 11,6% din numărul cetăţenilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, ceea ce situează ţara noastră pe locul doi în Europa, după Turcia. Această boală gravă afectează într-o măsură mai mare bărbații. Conform unui raport al World Health Organisation (WHO) din anul 2016, 2160 de bărbați, cu vârste între 30-69 de ani, au murit din cauze legate de concentrația crescută de glucoză în sânge, față de 910 femei. De asemenea, 65.2 % dintre bărbații din România sunt supraponderali, ceea ce este un factor de risc implicat în apariția diabetului. Însă, diabetul nu este singura afecțiune de care suferă în principal bărbații. Pe locul 1 se află bolile de inimă, urmate de cancere precum cel de plămâni, de prostată, de colon sau testicular. De asemenea, riscul de a muri într-un accident este crescut la bărbați, precum și cel de a suferi un accident vascular cerebral sau de a comite suicid. mhw2015_talk1200 Dar de ce există această diferență între femei și bărbați? Este adevărat că, în multe societăți, bărbații au mai multe oportunități, privilegii și putere decât femeile. Totuși, aceste avantaje nu înseamnă o sănătate mai bună. Conform unui raport WHO (World Health Organization) pe regiunea europeană, care analizează legătura dintre factorii sociali și sănătate, bărbații prezintă o expunere crescută la factori fizici și chimici dăunători, la locul de muncă. De asemenea, au comportamente riscante asociate cu noțiunea de masculinitate (consumul de alcool, fumatul, activități cu grad crescut de risc) și probabilitatea de a merge la consultații de rutină este mai mică.  

Multe dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite prin urmarea câtorva principii sănătoase precum verificarea periodică a presiunii arteriale si a glicemiei, efectuarea controalelor de rutină pentru depistarea cancerului de colon sau de prostată într-o fază incipientă. Efectuarea periodică a unei autoexamen pentru cancerul testicular este esențială. Relația cu doctorul dumneavoastră este importantă, așa că nu îi ascundeți niciun simptom când vă prezentați la consultație. Nu în ultimul rând, exercițile fizice alături de o alimentație variată și echilibrată sunt foarte importante.

Surse bibliografice:
  1. https://www.medicinenet.com/mens_health/article.htm
  2. http://www.who.int/bulletin/volumes/92/8/13-132795/en/
  3. https://www.health.harvard.edu/topics/mens-health
  4. https://www.menshealthforum.org.uk/
  5. https://www.edumedical.ro/statistici-ingrijoratoare-privind-numarul-bolnavilor-de-diabet-din-romania/
  6. http://www.who.int/diabetes/country-profiles/rou_en.pdf
„Pharmacy is about drugs,  so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog