În fiecare an, recunoaștem Ziua Mondială a Tuberculozei ca fiind data de 24 martie 1882. Acest eveniment anual comemorează ziua în care Dr. Robert Koch anunța, la Berlin, descoperirea agentului patogen al tuberculozei, bacilul Mycobacterium tuberculosis. Cu toate că tratamentul antituberculos eficient a apărut după anul 1950, descoperirea lui R. Koch a fost cea care a deschis drumul către diagnosticarea și tratarea acestei boli.
Ce este tuberculoza?
Tuberculoza (TBC) este o boală cauzată de bacilii ce sunt transimiși de la o persoană la alta prin intermediul aerului. TBC afectează de obicei plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi: creierul, rinichii sau măduva spinării. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% dintre persoanele afectate.
Cum se manifestă TBC?
Semnele tuberculozei sunt adesea nespecifice și pot fi dificil de recunoscut. În general, TBC se manifestă prin următoarele simptome: febră, pierdere în greutate, oboseală cronică, transpirație nocturnă. Simptomatologia TBC-ului în ceea ce privește afecțiunea plămanilor, poate cuprinde: tuse cronică, dureri în zona toracică și hemoptizia (eliminarea sângelui în urma unui efort de tuse).
Cum se transmite TBC?
Bacteriile ce cauzează tuberculoza sunt expulzate în aer atunci când persoanele care suferă de o formă activă de TBC tușesc, strănută sau vorbesc. Aceste bacterii pot rămâne în aer pentru câteva ore, în funcție de mediu. Astfel, când celelalte persoane inspiră acest aer, unele bacterii pot intra în corp și pot ajunge la plămânii acestora.
Rata de transmitere a TBC-ului este influențată de patru factori:
Răspândirea tuberculozei este legată și de condițiile economice și sociale. Cu cât acestea sunt mai precare, persoanele afectate de tuberculoză sunt diagnosticate și tratate târziu, incorect sau deloc, după ce au avut timp să contamineze un număr mai mare de persoane.
Pentru a trata TBC și pentru a reduce transmiterea ei, pacienții trebuie sa înceapă un tratament eficient imediat după confirmarea diagnosticului. Tratamentul trebuie administrat tuturor pacienților, indiferent de vârstă, sex sau statut social. Asigurarea unui tratament gratuit tuturor pacienților afectați de tuberculoză este un pas fundamental în reducerea numărului de persoane afectate și al numărului de decese în urma contractării tuberculozei.
10 lucruri despre tuberculoză
Provocarea majoră în controlul TBC în România se datorează subfinanţării cronice a Programului Naţional de Control al Tuberculozei, fapt care a determina probleme în asigurarea unui diagnostic rapid şi complet, în special a tuberculozei multidrog rezistente şi extensiv rezistente.
În prezent, doar puţin peste 500 de cazuri de tuberculoză rezistentă şi extrem de rezistentă la tratament au fost identificate, pe fondul creşterii accesului la metode de diagnosticare rapidă. Tratamentul complet şi de calitate achizţionat cu fonduri internaţionale care a acoperit nevoile pacienţilor în ultimii ani a contribuit la scăderea numărului de cazuri de TBC-MDR/XDR. La ora actuală, la nivel mondial, există metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la 2 ore, dar în România accesul la aceste metode a fost disponibil, până anul trecut, doar prin proiecte cu finanţare internaţională, pentru un număr limitat de pacienţi.
Deficienţe în asigurarea unui tratament complet, continuu şi corect administrat
Conform rapoartelor OMS de evaluare a Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT), pentru tuberculoza rezistentă la tratament (TB-MDR/XDR) doar o parte din medicamente sunt disponibile în România. Dacă schema de tratament nu este administrată corect şi complet, vindecarea pacienţilor NU este posibilă.
Incapacitatea asigurării aderenţei la tratament
Rata de abandon a tratamentului variază între 6% (pentru cazurile noi) și peste 25% (pentru pacienții cu tuberculoză rezistentă). Una dintre cauzele abandonului este inexistența unor servicii de asistenţă medico-psiho-socială care să ajute pacientul pe tot parcursul tratamentului, pentru a face față efectelor adverse extrem de severe ale medicamentelor, lipsei mijloacelor materiale pentru asigurarea transportului zilnic al pacientului la medic, lipsei unei alimentației adecvate absolut necesare vindecării, lipsei mijloacelor materiale pentru procurarea medicamentelor complementare pentru tratamentul efectelor adverse. Conform studiilor, pe perioada administrării medicației, pacienții cu tuberculoză au nevoie de suport medical, psihologic și social, pentru încheierea cu succes a tratamentului.
Tuberculoza este o afecțiune ce poate acționa asupra oricărui om. Este important să înțelegem faptul că deși există numeroase avansării în ceea ce privește tratarea bolii, lupta împotriva tuberculozei nu poate fi încă considerată încheiată. Pentru a intensifica eradicarea acestei boli, trebuie să luăm în continuare măsuri spre a monitoriza calitatea tratamentului disponibil, modul în care se administrează și nu în ultimul rând, accesul pacienților la o metodă facilă, rapidă și corectă de diagnosticare și suport.
- numărul de bacili ajunși în aer;
- concentrația acestora în aer care depinde de volumul încăperii și de ventilația ei;
- durata expunerii unei persoane sănătoase care respira aerul contaminat;
- starea imunitară a persoanei expuse; pacienții ce suferă de boli renale, diabet zaharat, neoplasme și cei care sunt infectați cu HIV, au o capacitate de apărare mai redusă și un risc mult mai mare de a contracta tuberculoza.
- În 2016, au fost aproximativ 10.4 milioane de cazuri noi de TBC pe plan mondial. Cu toate acestea, tuberculoza se poate preveni și trata cu eficacitate.
- Aproximativ 1.7 milioane de oameni au murit din cauza TBC în 2016, dintre care 0.4 milioane fiind infectați cu HIV. În acel an, tuberculoza a reprezentat cauza primordială de deces în întreaga lume, întrecând SIDA sau malaria.
- În același an, circa 1 milion de copii au contractat TBC și 210.000 au murit din cauza bolii. Diagnosticarea TBC în rândul copiilor este adesea trecută cu vederea întrucât poate fi dificilă de realizat, iar tratamentul este adesea complicat.
- Tuberculoza este cea mai mare amenințare pentru persoanele cu HIV/SIDA și reprezintă cauza majoră de deces în cazul acestora. Persoanele care au atât tuberculoză cât și infecția cu HIV (coinfecția HIV/TBC) prezintă un risc de a nu răspunde la tratament de șapte ori mai mare decât persoanele ce suferă doar de TBC.
- Global, numărul persoanelor ce contractă TBC este în continuă scădere, iar numărul deceselor cauzate de tuberculoză au scăzut cu 37% între anii 2000-2016.
- România este una din țările puternic afectate de TBC la nivel mondial și este țara membră a Uniunii Europene cu cel mai mare număr de cazuri.
- Tuberculoza multi-drog rezistentă (TBC-MDR) este o formă de tuberculoză care nu răspunde la tratamentele standard cu medicamente numite “de prima linie”.
- Tuberculoza extrem de rezistentă la tratament (TBC-XDR) apare atunci când rezistența la medicamente se dezvoltă și nici chiar medicamentele de “linia a doua” nu mai pot fi utilizate. TBC-XDR este extrem de dificil de tratat, iar costul tratamentului este extrem de ridicat.
- Vaccinul BCG este singurul vaccin disponibil la momentul de față care se utilizează împotriva tuberculozei. Deși nu este o rezolvare perfectă a problemei, vaccinul reprezintă un mod relativ ieftin, sigur și ușor accesibil pentru a preveni TBC.
- Tratamentul TBC a salvat 53 de milioane de vieți în plan mondial, între anii 2000-2016, dar discrepanțe între diagnostic și tratament încă mai persistă. Rata succesului în ceea ce privește administrarea unui tratament corespunzător pacienților a fost de 83% în 2015.
Autor: Isabela Stoica, voluntar, anul II
Surse bibliografice:- https://www.cdc.gov/tb/worldtbday/default.htm
- http://www.stoptb.org/
- https://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/general/tb.html
- http://www.who.int/tb/areas-of-work/treatment/en/
- http://www.cdt-babes.ro/articole/tuberculoza_pulmonara_tbc.php
- http://www.who.int/tb/strategy/en/
- https://eeagrants.org/News/2016/World-Tuberculosis-Day-Saving-lives-by-increasing-TB-knowledge
- https://stop-tb.ro/
- http://www.who.int/features/factfiles/tuberculosis/en/
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog