Ai ajuns vreodată dimineața la curs și ai început să simți o durere groaznică de cap, să amețești ori să îți apară puncte luminoase sau negre în câmpul vizual (și nu era de la ce vedeai la videoproiector)? Sau ai manifestat o senzație de presiune în urechi, epistaxis ori senzație de membru amorțit? Toate acestea pot fi simptome ale hipertensiunii arteriale (HTA). În unele cazuri însă, poți merge liniștit la club fără să vezi stele verzi, întrucât HTA se poate manifesta și asimptomatic, chiar la valori mari ale tensiunii.
Ce înseamnă hipertensiune arterială? Se consideră hipertensiune arterială creșterea presiunii sistolice maxime peste 140 mmHg si presiunii diastolice minime peste 90 mmHg, la adult. De curând, American Heart Association (AHA) a schimbat valoarea minimă a hipertensiunii arteriale la 130/80 mmHg.
Aceasta este de 2 tipuri:
- HTA esențială (peste 90% din cazuri): nu i se poate preciza cauza, au fost lansate mai multe ipoteze, una dintre cele mai larg acceptate fiind “teoria mozaicului”. Din păcate nu este vorba despre mozaicul lui Gaudi din Barcelona din imagine, ci despre o suma de factori predispozanți sau determinanți precum: ereditatea, factori vasculari, stările emotive repetate, unele tulburări suprarenale, regim hipercaloric, aport excesiv de sare în alimentație.
- HTA secundară (~10% din cazuri): determinată de cauze renale, endocrine, congenitale, anomalii ale aortei sau de scăderea elasticității aortei, întâlnită la vârstnici și în diverse afecțiuni cerebrale.
Autor: Ramezani Sarah, voluntar, anul I
Surse bibliografice:- http://www.sfatulmedicului.ro/hipertensiunea-arteriala
- https://www.medlife.ro/hipertensiunea-arteriala-la-tineri.html
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog