Ce este HIV?

unnamed În ultimii 3 ani numărul oamenilor seropozitivi HIV a fost într-o scădere continuă, dar  încă există 36.7 milioane de persoane în întreaga lume care au contactat virusul, dintre care 30% nu știu acest lucru, conform UNAIDS. Astfel cu prilejul zilei de 1 decembrie, Ziua Internațională de Combatere HIV/SIDA, scriem acest articol pentru a atrage mai multă atenție către așa numita boală a secolului trecut, care încă afectează lumea de astăzi! HIV = Virusul imunodeficienței umane
  •  reprezintă una dintre cele mai răspândite infecții – 25 de milioane de oameni au murit în ultimii 30 de ani, din cauza acestei maladii!
  • Infecția HIV poate fi depistată doar prin efectuarea unor teste de sânge care detectează prezența sau absența anticorpilor și a antigenului.
  • Infecția este asimptomatică. Pot trece zeci de ani până la declanșare!
  • NU se poate trata!
  • Medicamentele antiretrovirale administrate corect, după scheme clare, ajută pacienții și medicii să țină sub control virusul!
HIV atacă sistemul imunitar și slăbește mecanismele de apărare și supraveghere ale organismului împotriva infecțiilor, precum și împotriva anumitor tipuri de cancer. Virusul deteriorează funcția celulelor imune și le distruge. Astfel, persoanele infectate devin imunodeficiente – victime sigure în fața infecțiilor și bolilor. Virusul Imunodeficienţei Dobândite – denumeşte de fapt două virusuri înrudite din categoria retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2, care cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). HIV atacă celulele albe (limfocitele T CD4) care protejează organismul împotriva infecţiilor. Care sunt grupurile sociale predispuse infectării cu HIV? Grupurile sociale cele mai predispuse spre a fi infectați cu HIV sunt reprezentate de lucrătorii sexuali, persoanele gay și utilizatorii de droguri intravenoase. Lista aceasta există pentru ca fiecare stat să știe spre ce categorie socială să își îndrepte fondurile atunci când este vorba despre HIV/SIDA. Din păcate, ceea ce se întâmplă este crearea unei discriminări și marginalizări a oamenilor care sunt seropozitivi HIV, dar și a comunităților predispuse înspre contactarea virusului, lucru care minimizează scopul și impactul listei care, în același timp, produce foarte mult rău acestor categorii sociale! De ce sunt discriminați oamenii seropozitivi HIV? Totul pornește de la ideile preconcepute și lipsa de informație în legătură cu ceea ce înseamnă cu adevărat HIV. Pe de o parte, există stereotipurile care spun că doar oamenii din comunitatea LGBT,  oamenii care utilizează droguri, sau cei care au avut mai mulți parteneri sexuali, contactează virusul. Toate aceste comunități fiind de multe ori în opoziție cu religia pe care o au majoritatea oamenilor dintr-un stat și moralitatea pe care aceștia și-au construit-o. Pe de altă parte, mulți oameni nu sunt bine informați despre ce este HIV cu adevărat și cum îl poți lua de la o persoană! Ei își doresc să se ferească de virus astfel încât marginalizează foarte mult persoanele seropozitive, ce au cu adevărat nevoie de sprijinul și ajutorul celor din jur. Care sunt căile de transmitere?
  • folosirea în comun a acelor şi seringilor;
  • contact sexual neprotejat;
  • transfuzii de sânge sau alte preparate din sânge;
  • de la mamă la făt – intrauterin sau la naştere.
YOU_CAN_GET_HIV HIV NU se transmite prin aer (respiraţie, tuse, strănut), atingere , apă, băi, grup sanitar, alimente, înţepături de insecte, de la animale de companie sau prin folosirea în comun a veselei, tacâmurilor. Ce efecte are discriminarea față de oamenii seropozitivi? Efectele sunt diverse pornind de la lipsa stimei de sine, singurătate, depresie până la lipsa de motivație pentru a continua tratamentul. Infectarea cu HIV continuă să fie un subiect controversat și în ziua de astăzi! Tratarea persoanelor infectate presupune îngrijirea categoriilor de oameni discriminați de societate. Oare vom reuși în anii ce vor urma să ne concentrăm mai mult pe vindecare decât pe stigmatizare? Numai de NOI depinde viitorul sănătății publice. hiv-aids-effects-on-body_thumb E timpul să fim mai informați și să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe cei care au cu adevărat de nevoie de ajutorul profesioniștilor din domeniul sănătății!

Autor: Ioana Alexandra Zorilă, voluntar, anul II

  „Pharmacy is about drugs,  so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog