La nivel mondial, milioane de oameni suferă de diabet și sunt nevoiți să își schimbe radical viața pentru a ține sub control această afecțiune, însă puține persoane știu totul despre diabet, ce înseamnă cu adevărat “boala zahărului” și care sunt modalitățile prin care poate fi tratată cu succes.
Diabetul este o boală cunoscută încă din Antichitate. Hipocrate a descoperit și numit pancreasul, iar diabetul a fost definit ca o „boală misterioasă”. În 1877 s-a vorbit pentru prima oară despre diabet pancreatic, ca sindrom ce arată o tulburare a metabolismului energetic. În 1921, profesorul român, Nicolae Paulescu, a descoperit insulina. Începand cu 1922, insulina a început sa fie folosită în tratamentul bolnavilor de diabet din toată lumea.
Fiind o boală tot mai comună în zilele noastre, este esențial să aflăm răspunsul la următoarele întrebări despre această boală.
Ce este diabetul?
Diagnosticul de diabet se pune atunci când valorile glicemiei trec peste valoarea maximă normală de mai multe ori, pentru că o singură dată se poate întâmpla din cauza unei cantități mai mari de glucoză blocate în organism. De exemplu, dacă un organ este mai obosit, îi trebuie mai multă glucoză, iar dacă efectuezi analizele în acel moment și ai o valoare mai mare, nu înseamnă că ai diabet. Testele trebuie repetate, se face și testul de toleranță la glucoză și, dacă în continuare, glicemia este mare, atunci înseamnă că există o problemă de sănătate.
În medicina chineză, analizele se recoltează la anumite ore: pentru ficat la 1:00 noaptea, pentru glicemie la ora 5:00 dimineața, atunci când activitatea organului respectiv este maximă. Valorile normale ale glicemiei se situează între 80 și 140 mg/dl, dacă luăm în considerare cercetările americane, realizate pe un lot extins de pacienți, ținând cont de greutate, activitatea fizică și situația familială. În funcție de țară, dar și de dotările laboratorului, limita maximă variază între 105 și 140 mg/dl. La noi, cele mai multe laboratoare au ca limită superiară pentru valoarea glicemiei 115 mg/dl. Depășirea acestei valori înseamnă hiperglicemie și arată incapacitatea pancreasului de a produce insulină sau neasimilarea acesteia în organism.
Există mai multe tipuri de diabet?
Există trei tipuri majore de diabet:
- tipul I (insulinodependent);
- tipul II (noninsulinodependent);
- gestațional (apare la unele femei însărcinate și dispare după naștere).
Copiii, de exemplu, fac diabet insulinodependent, cauza fiind șocul emoțional. Adeseori se întâmplă ca aceștia să întâmpine dificultăți de comunicare, să nu fie înțeleși de cei din jur. Îi poate supăra o lumină prea puternică sau faptul că muzica este prea tare. Diabetul de tipul I este forma cea mai gravă, deoarece treptat insulina anulează pancreasul.
Care sunt cauzele diabetului?
Glucoza este principalul aliment al creierului, iar întreruperea fluxului de informații dintre creier și pancreas este o cauză a diabetului. Acest lucru poate fi provocat și de prezența unor viruși sau bacterii care trec de bariera hematocerebrală. Astfel, creierul nu mai coordonează corect activitatea celulelor secretoare de insulină, metabolismul lipidic dereglându-se.
Alte cauze:
- stresul;
- alimentația necorespunzătoare care dăunează pancreasului exocrin și care, automat, afectează și pancreasul endocrin, cel care se ocupă cu secreția de insulină;
- devieri de vertebre sau ciocuri depuse la nivelul anumitor vertebre răspunzătoare de activitatea pancreasului: vertebre cervicale, cervical-toracale și lombare;
- boli ale tiroidei, care afectează pancreasul și ficatul;
- șocuri psihice foarte puternice;
- obezitatea;
- suprasolicitarea și oboseala cronică;
- ereditatea poate determina și ea o incidență mai mare a cazurilor de diabet.
Care sunt simptomele care conduc pacientul la medic?
- sete exagerată;
- urinări dese;
- transpirații fără motiv aparent;
- oboseală puternică, sfârșeală, fără o anume expliație, somnolență;
- apetit crescut;
- nervozitate;
- afectarea vederii;
- dificultăți în respirație.
Cum se tratează această boală?
Tratamentul diabetului cuprinde două tipuri de intervenţii: cele care au ca rol menţinerea glicemiei în anumite limite, şi cele care au ca rol reducerea riscurilor pentru complicaţii, suplimentar faţă de echilibrarea glicemiilor. Alături de alimentaţie şi activitate fizică, principalele tratamente utilizate pentru menţinerea glicemiei la nivelele dorite sunt tabletele, insulina sau ambele. Există şi alte tratamente, mai moderne, încadrate la “antidiabetice orale” deşi se administrează injectabil (care nu sunt insulină). Principiul de bază al tratamentului este corectarea anomaliilor prezente.
Stiați că …?
- Diabetul zaharat atinge toate organele şi până la urmă diabeticul se transformă într-un pacient cardiologic, neurologic, nefrologic şi chirurgical pe parcurusl evoluţiei lui? În ceea ce priveşte cardio-diabetologia, la ora actuală se discută din ce în ce mai mult între cele două specializări. Diabetul este la fel de grav cum este şi infarctul, iar peste 25% dintre pacienţii cardio-vasculari prezintă şi diabet zaharat, aşa că este extrem de importantă colaborarea dintre specialiştii care se ocupă de tratarea celor două boli?
- Peste jumătate dintre oamenii care au diabet mor din cauza unor boli cardiovasculare?
- Atunci când nivelul foarte ridicat al glicemiei determină, printre altele, uscarea excesivă a pielii, suferinzii de diabet zaharat de tip 2 se confruntă cu fisuri dureroase la nivelul călcâielor, pe care o simplă cremă nu le poate ameliora?
- Diabetul afectează circa 5% din populația adultă a lumii și provoacă circa 3,2 milioane de decese anual?
- În trecut, doctorii testau oamenii de diabet zaharat sau diabet mellitus bându-le urina. O urină dulce reprezenta atunci o dovadă clară de diabet zaharat?
Autor: Andreea Verde, voluntar, anul II
Surse bibliografice:- https://www.carticica.ro/carticica-practica/diabetul-o-boala-a-stresului-si-alimentatiei
- http://colonhelp.ro/colonhelp-pentru-sanatate/reglarea-glicemiei/diabetul-generalitati-despre-diabet
- http://www.nutritionistcluj.ro/boli-metabolice-diabet-cluj-obezitate/diabet-zaharat-diabetolog-cluj/cum-se-trateaza-diabetul
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog