- În Europa la fiecare 45 secunde o persoană suferă un stop cardiac.
- Resuscitarea cardio-pulmonară efectuată de către orice persoană aflată în perimetrul producerii accidentului are valoare vitală pentru victimă până la sosirea echipajului de urgență.
- Resuscitarea precoce și defibrilarea promptă (între 1-2 minute) măresc șansa de supraviețuire cu >60%.
- Siguranța salvatorului → asigurați-vă că voi, victima și orice alt martor, sunteți cu toții în siguranță.
- Verificați starea de conștiență a victimei tactil și verbal: mișcați cu blândețe umerii victimei și întrebați cu voce tare: “Sunteți bine?”
3a. Dacă răspunde: lasați victima în poziția în care ați găsit-o, dacă ați stabilit că nu există niciun alt pericol; încercați să aflați ce i s-a întâmpat și chemați ajutor dacă este nevoie; reevaluați-l cu regularitate.
3b. Dacă victima nu răspunde: se strigă după ajutor, victima se poziționează în decubit dorsal și apoi se deschid căile aeriene prin hiperextensia capului și ridicarea bărbiei; se plasează o mână pe frunte și se împinge cu blândețe capul pe spate; pentru deschiderea căilor aeriene se va ridica bărbia victimei cu vârful degetelor plasate sub mandibulă.
4. Menținând căile aeriene deschise salvatorul încearcă să stabilească dacă victima respiră utilizând “privește –ascultă- simte”: privește mișcările peretelui toracic; ascultă zgomotele respiratorii la nivelul gurii victimei; simte fluxul de aer pe obraz; decide dacă respirația este normală, anormală sau absentă.
În primele minute după oprirea cordului, victima mai poate respira slab sau poate avea gaspuri rare, zgomotoase, care nu trebuie confundate cu respirația normală. Încercarea de a determina existența unei respirații normale privind-ascultând-simțind nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde. Dacă salvatorul nu este sigur că victima respiră normal trebuie să acționeze ca și cum ea nu ar respira normal.
5a. Dacă victima respiră normal: se așază victima în poziție de siguranță; salvatorul va trimite sau va pleca după ajutor – va apela 112 sau numărul local de urgență, pentru chemarea ambulanței; va continua să evalueze respirația victimei urmărind dacă aceasta rămâne normală.
5b. Dacă victima nu respiră sau respiră anormal salvatorul va trimite pe cineva după ajutor, să găsească și să aducă un DEA (Defibrilator Extern Automat) dacă acesta este disponibil; sau, dacă este singur va folosi telefonul mobil pentru alertarea serviciilor de urgență – salvatorul va părăsi victima numai dacă nu are altă alternativă.
Se încep compresiile toracice după cum urmează:
– se îngenunchează lângă victimă;
– salvatorul plasează podul unei palme pe centrul toracelui victimei (în jumătatea inferioară a sternului victimei);
– podul palmei celeilalte mâini se plasează peste cea aflată pe torace;
– se întrepătrund degetele mâinilor evitându-se compresia pe coastele victimei. Nu se îndoiesc coatele. Nu se vor face compresii la nivelul abdomenului superior sau la nivelui apendicelui xifoid (partea inferioară a sternului);– salvatorul se va poziționa vertical deasupra toracelui victimei și va efectua comprimarea sternului cu cel puțin 5 cm (fără a depăși însă 6 cm);
– după fiecare compresie îndepărtați presiunea exercitată pe torace fără a pierde contactul între mâini sau între palmă și stern; repetați compresiile cu o frecvență de cel puțin 100 pe minut (fără a depăși 120 pe minut);
– compresiile și decompresiile trebuie să fie egale ca intervale de timp;
- De fiecare dată când se reiau compresiile toracice, plasaţi-vă mâinile fără întârziere, “în centrul toracelui”.
- Comprimaţi toracele cu o frecvenţă de cel puţin 100/min.
- Asiguraţi-vă că adâncimea totală a unei compresiuni de cel puţin 5 cm (pentru un adult) este obţinută.
- Permiteţi peretelui toracic să revină la normal după fiecare compresiune, adică nu vă sprijiniţi de peretele toracic în timpul fazei de relaxare a compresiunii toracice.
- Compresiunea şi relaxarea trebuie să fie egale ca intervale de timp.
- Reduceţi întreruperile compresiunii toracice încât să vă asiguraţi că victima primeşte cel puţin 60 de compresiuni în fiecare minut.
- Nu vă bazaţi pe palparea pulsului carotidian sau la alt nivel ca marker al unui flux arterial eficient în timpul compresiunilor toracice.
- tuse;
- mișcări spontane;
- vărsături;
- deschiderea spontană a ochilor.
- sosește ajutor calificat și preia resuscitarea;
- victima dă semne de viață: se mișcă, deschide ochii sau respiră normal;
- salvatorul este epuizat fizic.
Autor: Beatrice Bulilete, voluntar, anul II
Surse bibliografice: https://veritasvalentin.wordpress.com/2016/02/10/curs-prim-ajutor-principii-si-manevre-de-baza-ale-rcp/ http://lectiadeprimajutor.ro/ https://www.actx.edu/ch/cpr http://www.dragosciobanu.ro/2013/11/tu-stii-sa-acorzi-primul-ajutor.html “Acordarea primului ajutor in situatii de urgent”-Dr. Bogdan Vinersar- Instructor european BLS/AED http://blogunteer.ro/2013/06/acordarea-primului-ajutor-in-situatii-cheie/
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog