Cancerul este boala secolului nostru și, din păcate, mult mai multe cazuri apar zilnic. Specialiștii spun că ar putea fi evitate foarte multe decese dacă boala ar fi depistată într-un stadiu incipient. Unul dintre cele mai frecvente forme de cancer, întalnit cu preponderență la femei, este cancerul de sân, dar câte dintre noi știm care sunt simptomele și testele pe care le putem face pentru a depista această formă de cancer? Înainte să te gândești la cele mai rele scenarii, e important să te informezi! Cancerul depistat în stadiu incipient, respectiv stadiul 0 și 1, poate fi vindecat ușor și fără urmări, în proporție de 94%. Timpul e cel mai bun aliat al tău împotriva cancerului la sân. În acest articol vei găsi răspunsul pentru cele mai frecvente întrebări legate de acest tip de cancer! cancer Care sunt simptomele cancerului la sân? Deși cancerul mamar nu doare decât în faze avansate, există simptome pe care le poți identifica singură, în timpul autoexaminării lunare:
  • nodul palpabil nedureros cu suprafața neregulată, dură (cel mai frecvent), cu limite șterse;
  • creșterea asimetrică a consistenței sânului în totalitate sau într-o porțiune;
  • retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
  • retracția mamelonului;
  • deformări ale unui sân;
  • scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale, spontane, hemoragice sau incolore);
  • roșeață (eritem) sau ulcerație tegumentară;
  • roșeață (eritem) sau ulcerație a mamelonului;
  • adenopatii axilare de aceeași parte, nedureroase;
  • durere (foarte rar – numai în stadii foarte avansate)
Multe femei greșesc pentru că tratează cu superficialitate unele senzații neobișnuite la nivelul sânilor sau iau decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp, înainte ca simptomele să-și facă apariția. Primele simptome ale cancerului la sân pot trece cu ușurință neobservate, dar o durere de sân ignorată sau diagnosticată greșit de către un medic generalist, poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor. cancer2 Ce investigații ajută la diagnosticarea cancerului mamar? Trebuie să știi că nu orice tip de cancer necesită consultarea unui oncolog. De exemplu, în cazul carcinomului basocelular, care se operează și despre care se consideră că este foarte puțin probabil să reapară, de regulă, nu se recomandă consultul oncologic. Este recomandat ca, înainte de a lua orice decizie în legătură cu traseul medical, să te sfătuiești îndeaproape cu un specialist care să îți dea toate informațiile de care ai nevoie cât mai repede. Care sunt variantele posibile de tratament?
  1. Extirparea chirurgicală – procedeele de extirpare sunt:
– extirparea nodulului cu păstrarea intactă a sânului; – extirparea întregului sân (mastectomie);
  1. Radioterapia;
  2. Chimioterapia;
  3. Terapia hormonală cu Tamoxifen sau un inhibitor de aromatază;
  4. Terapia biologică cu anticorpi monoclonali care blochează proteina HER-2 (această terapie este uneori folosită în tratamentul cancerului mamar care a metastazat în alte zone ale organismului).
Tratamentul este de obicei chirurgical, medicamentos și radioterapeutic. Decizia asupra metodei de tratament se bazează pe o combinație de factori care includ informații specifice despre cancer, preferințele bolnavului și starea de sănătate a acestuia.

Autor: Cristina Tufeanu, voluntar, anul III

Surse bibliografice:
  1. http://www.sfatulmedicului.ro/Cancerul-mamar/cancerul-mamar_777
  2. http://www.donna-medicalcenter.ro/blog/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cancerul-la-san.html
 
„Pharmacy is about drugs,  so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog

Men’s Health Week

Men’s Health Week este săptămâna dedicată conștientizării problemelor de sănătate care afectează într-o proporție mai mare bărbații și a metodelor eficiente de profilaxie. Anul acesta,

Citește acum »