Zilele trecute am sărbătorit Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem. Cu toții știm că celulele stem sunt responsabile de formarea și dezvoltarea fătului, în viața intrauterină, iar după naștere, de reînnoirea periodică a celulelor adulte îmbătrânite, precum și de promovarea regenerării țesuturilor si organelor, după diverse boli, infecții, agresiuni ale factorilor de mediu etc. Dar sunt multe alte lucruri ce se cunosc despre celulele stem, hai să aflăm împreună o parte dintre ele!
Știați că:
-
-
- Există 4 clase de celule stem: totipotente, multipotente, pluripotente și unipotente? Celulele totipotente sunt cele care se dezvoltă în celule ce formează embrionul și fătul, cele multipotente pot da naștere unor multitudini de tipuri de celule care aparțin unui anumit țesut, celulele pluripotente pot forma orice tip de celulă din corp, iar cele unipotente dau naștere unui singur tip de celulă adultă, care se poate reface.
- Dacă pentru celulele stem embrionare, ca surse impotante sunt placenta și cordonul ombilical, pentru celeule stem adulte, principlala sursă este maduva osoasă?
- Din cordonul ombilical, se recoltează două tipuri de celule stem: hematopoietice (din sângele cordonului ombilical) și mezenchimale (din peretele cordonului ombilical). Celulele stem hematopoietice se pot folosi în tratarea afecțiunior sângelui, în special, iar cele mezenchimale pot regenera țesuturi, având utilizare în medicina regenerativă?
- Până în prezent sunt aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre acestea, se numără diverse tipuri de leucemii, anomaliile moştenite ale globulelor roşii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase, dar şi alte tipuri de cancer?
- Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent de 25 de ani, în întreaga lume?
- Se estimează că la nivel mondial au fost efectuate mai mult de 22.000 de transplanturi cu celule stem provenite din sângele cordonului ombilical?
- Grefele de sânge ombilical pot fi utilizate în transplanturi autologe sau alogeneice, înrudite sau neînrudite, conform indicației terapeutice stabilite de medic, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Transplantul autolog înseamnă utilizarea grefei proprii de sânge ombilical, iar transplantul alogeneic înrudit presupune utilizarea unei grefe de sânge ombilical provenite de la un donator din familie, compatibil imunologic cu copilul la a cărui naștere s-a efectuat recoltarea?
- Celulele stem au o compatibilitate de până la 100% în cazul unor transplanturi autologe, maximizând șansele vindecării copilului, și până la 50% în cazul altor membri din familie (transplanturi alogene)?
- Sunt 1/200 șanse ca o persoană să aibă nevoie de un transplant cu grefă proprie sau un transplant înrudit, pe durata unei vieți de 70 de ani?
- În prezent, la noi în țară, 10% din totalul persoanelor care devin părinți apelează la recoltarea de celule stem. Contractul de recoltare și stocare se semnează pentru 18-20 de ani. În anul 2013 erau deja active 15 bănci private ofertante în zona de family banking de celule stem?
- Recoltarea se poate realiza în aproape toate spitalele din țară?
- Celulele recoltate sunt depozitate în condiții foarte sigure, în recipiente cu azot lichid sau vapori de azot lichid la o temperatură de -196 grade Celsius?
- Celulele prelevate pot fi folosite şi după 20 de ani?
- Celulele stem se recolteză imediat după naștere pentru că au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul înconjurător, fiind astfel necontaminate?
- Recoltarea de celule stem este o procedură care se efectuează o singură dată, la nașterea copilului. Procedura durează între 30 de secunde și 3 minute, fără să implice durere sau riscuri. Există un set special pentru recoltarea celulelor stem, care este folosit imediat după naștere de către personalul medical?
- Cercetătorii au evidențiat faptul că celulele stem adulte au mult mai mult succes decât celulele stem embrionare. Deși celulele embrionare au un potențial mult mai mare în utilizările medicale, totuși acestea prezintă și un risc nevăzut, și anume, dezvoltarea de țesut tumoral?
- Pană la ora actuală, au fost înregistrate mai multe studii având ca subiect terapia celulară pentru pacienții cu autism. Primul studiu înregistrat, având ca subiect terapia celulară în autism a fost realizat în 2011 în China și publicat în 2013. Studiul a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a pacienților supuși terapiei?
- În Australia, la Spitalul de Copii din Westmead, se desfăşoară primul studiu care examinează posibilitatea de a folosi celulele stem ca tratament preventiv pentru diabetul de tip 1. Pentru această boală nu există încă niciun tratament preventiv, dar nici definitiv?https://www.youtube.com/watch?v=K7D6iA7bZG0
- Pacienții care au boli cu o incidență mare în populație și posibilități terapeutice actuale limitate ar putea beneficia de rezultatele încurajatoare ale studiilor din ce în ce mai numeroase care se află în derulare în acest domeniu al grefelor de sânge ombilical? Astfel, putem vorbi despre studiul afecțiunilor neurologice (paralizia cerebrală infantilă, accidentul vascular cerebral, traumatisme ale măduvei spinării, boala Alzheimer), afecțiunilor cardiovasculare (infarct miocardic), precum și bolilor autoimune (diabet zaharat de tip I la debut)?
- Domeniul stomatologiei ar putea fi revoluţionat cu ajutorul unei noi terapii ce funcţionează prin stimularea și regenerarea celulelor stem. Acestea pot produce dentină naturală, materialul calcifiat care protejează centrul dintelui. Tratamentul este aplicat prin utilizarea unor bureţi din colagen care sunt introduşi în spărtură. Bureţii biodegradabili conţin un medicament care stimulează regenerarea celulelor stem şi producerea dentinei. În acest timp, dintele se umple singur, fără a mai fi nevoie de utilizarea plombelor?
- Celulele stem umane sunt utilizate în prezent și pentru a testa noi medicamente. Este urmărită în special siguranța celulelor difernțiate din linia de celule pluripotente, în urma acțiunii medicamentului?
- În condiții experimentale speciale, celulelor stem li s-a indus transformarea în celule mature cu funcții speciale, cum ar fi celule ale mușchiului inimii sau celule ale pancreasului care produc insulină?
- Secretul care face ca celule stem sa fie imortale se numeste telomeraza, o enzima care reface telomerele scurtate în procesele de diviziune celulară. Telomerele sunt secvențe repetitive de ADN de la capetele cromozomilor care apară procesul de îmbătrânire celulară. Telomeraza este puțin exprimată în celulele somatice, ceea ce face ca acestea să aibă o durată de viață limitată. Celulele canceroase posedă și ele telomerază, precum celule stem?
- Este cunoscut faptul că alcoolul cauzează multe probleme de sănătate, însă recent cercetătorii au descoperit că acesta afectează și celulele stem. Consumat în cantitate mare, într-o perioadă scurtă de timp, acesta duce la degradarea celuleor stem implicate în dezvoltarea creierului adolescențior?
-
- Pentru a putea fi utilizate în cazul unor transplanturi, în reproducerea lor, celulele stem trebuie:
- să genereze o cantitate suficientă de celule pentru a forma noul țesut;
- să se difernțieze în tipul dorit de celule;
- să supraviețuiască după transplantare;
- să funcționeze corect pe toata durata vieții pacientului;
- să nu dăuneze pacientului în niciun fel.
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog
Autor: Elena Dumitra Cioboată, Coordonator Sănătate Publică SSFB
Surse bibliografice: