Ce înseamnă IPSF World Congress? Ce ar însemna pentru viața ta de student farmacist participarea la un astfel de eveniment? Află de la colegii tăi care au ales să se dezvolte și să cunoască mai multe prin această experiență!
„IPSF, World Congress 2017, Taiwan, Taipei, a 63-a ediție, 2 ani de pregătiri… cam atât știam despre ce urma să fie una dintre cele mai faine experiențe din viața mea de student farmacist, atunci când am plecat spre inima Asiei.
Looking beyond the natural sciences – pharmacy competencies for a modern society -aceasta a fost tema discursului introductiv al programului educațional, care a cuprins prezentări atât din domeniul farmaciei de spital, punând accent pe farmacia clinică, cât și din domeniul asigurării calității vieții.
În cadrul workshopurilor am participat la discuții despre sinteza ARN-ului mesager și cum aceasta poate vindeca anumite disfuncții, dar am și luat parte la prepararea unor rețete tradiționale chinezești, ce își au originea cu mii de ani înaintea erei noastre.
Taiwan: Taipei, Hualien, Taitung, Kaohsiung, Tainan… la început nu au avut un înțeles concret pentru mine, dar după trei săptămâni petrecute pe meleaguri asiatice aceste orașe au devenit parte din experiența mea culturală. Așa a arătat traseul Post Congress Tour-ului, iar în aceste orașe deosebite am învățat cum să pictam umbrele cu pensule special create pentru acest tip de activitate, am gustat fructe nemaivăzute până acum: Longan, pe românește ochiul dragonului, am participat la un festival închinat zeului recoltelor, unde am băut vin din orez.
Am aflat ce înseamnă gastronomia locală, mâncând delicii cumpărate direct din celebrele Night Market-uri din Taiwan, dar și cum își petrec timpul liber taiwanezii: jucând diverse jocuri in parcurile de distracții și făcând excursii pe plajele din zona sud-vestică a țării.”
Mihaela Giuvelea-Tilici
Studentă în anul IV
„Tema congresului s-a regăsit în prezentărie oferite de speakerii de renume internațional, pe parcusrul celor două zile de simpozion, studenții si proaspăt absolvenții având oportunitatea de a interacționa cu profesioniștii din domeniul farmaceutic pe tot parcursul pogramului educațional.
În cele 10 zile de congres s-au desfășurat workshopuri în care au fost aprofundate teme legate de farmacoepidemiologie si farmacoeconomie, dar și traininguri pentru dezvoltare personală.
În paralel, studenții puteau participa și la activități precum comunicarea cu pacientului sau aptitudini clinice, care i-au pregătit pentru cariera de farmacist, prin aplicarea unor cunoștințe acumulate. Studenții care au pregătit lucrări științifice au avut ocazia de a le prezenta sub forma unui poster ce a fost examinat de către un juriu alcătuit din profesioniști ai domeniul farmaceutic.
Mai apoi, am avut oportunitatea de a vizita un spital în care ne-a fost prezentat rolul farmacistului clinician, urmând, în ziua următoare, să fim puși la curent cu ultimele noutăți din industria farmaceutică prin vizitarea unei fabrici de medicamente. Campania de sănătate ce s-a desfășurat în centru Taipeiului ne-a dat ocazia să interacționăm cu publicul larg și să oferim sfaturi despre un stil de viață sănătos și despre necesitatea activităților fizice.
Importante au fost și petrecerile tematice, mai ales binecunoscuta seară internațională pe parcursul căreia am cunoscut multe culturi, prin intermediul gastronomiei și produselor tradiționale, dar și printr-un dans specific prezentat de fiecare delegație națională.
Pot spune că ultima petrecere, Seara de Gală, este pe de o parte cea mai așteptată petrecere, dar și cea mai tristă pentru că marchează finalul unui eveniment atât de frumos. Evenimentul a fost unul cu totul deosebit și în urma acestuia, toți cei 564 de participanți pleacă acasă cu preieteni noi și increderea în oportunitățile pe care cariera de viitori farmaciști le oferă!
Orice congres se încheie spunând că “Niciodată nu spunem La revedere!, ci Pe curând! .”. Acest lucru sper să fie valabil și pentru tine, drag cititor, și sper să ne vedem la următorul congres IPSF, ce va avea loc în Mendoza, Argentina, în vara anului 2018!”
Teresa Accetura
Studentă în anul III
Taipei… un oraș plin de culoare, de mister, de nou și de oameni pe măsura lui.
„Primul contact cu organizarorii acestui Congres a fost minunat, am fost primită cu brațele deschise și cu cel mai călduros zâmbet.Ceea ce am putut observa de la început este că, în general, oamenii din Asia sunt diferiți față de europeni, prin simplul fapt că ei păstrează o anumită distanță față de ceilalți, respectând spațiul personal al omului cu care interacțonează, dar totodată sunt foarte politicoși și cu bun simț. Au dat dovada de bună organizare, atât din punct de vedere al programului educațional, cât și al programului social. Workshop-urile au abordat teme interesante, de actualitate, care vizează domeniile farmaceutice. Invitații din cadrul Simpozionului Educațional au reușit să capteze atenția publicului și, în același timp, au interacționat cu el, prin intermediul unor mese rotunde de discuție, pe subiectul abordat anterior în cadrul prezentării lor.
Au organizat și ateliere în care ne-au adus în prim plan cultura taiwaneză, ca de exemplu pictatul pe evantai, pe umbrelă de lemn, cum să prepari câteva rețete din medicina tradițională chinezească, câteva noțiuni de caligrafie etc. Au o echipă foarte unită și acest lucru s-a putut observa din buna lor colaborare și din modul în care rezolvau rapid și cu zâmbetul pe buze toate problemele.
Această experiență a fost o mare provocare pentru mine… am învățat în primul rând că oamenii cu idei diferite, cu tradiții și culturi diverse, pot realiza lucruri minunate împreună, pot fi coechipieri grozavi și pot lega prietenii pe viață. Sunt încântată și în același timp mândră că am vizitat o părticică din Asia și că am trăit în aceste zile niște sentimente pe care nu le voi uita niciodată.
Wǒ ài Taiwan! ( Taiwan, te iubesc!)”
Crina-Mihaela Bogatu
Studentă în anul III
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog