Aloha, studenți de pretutindeni♥! Sper că profitați din plin de ultimele zile de vară și că aveți planuri mărețe pentru ultima lună din această vacanță pentru că apoi începe facultatea și…..spuneți ADIO timpului liber. Dacă melancolia începe să vă intre pe sub piele, dacă simțiți că restanțele și măririle sunt prea aproape, iar timpul se scurge prea repede, gândiți-vă la cei din anul V, care se află în pragul licenței și al rezidențiatului. Căutați în adâncul sufletului și arătați compasiune pentru colegii noștri mai mari care și-au rupt din puținul lor timp pentru a ne descrie cum arată ultima lor vacanță din viața de student. Oare ce cuvinte vor predomina: frică, timp, învățaț sau distracție și plimbare? Let’s find out!!!
„Munte, mare, plimbări. Cel mai probabil acestea ar fi cuvintele care ar descrie în linii mari vacanța de vară a unui student și nu numai.
Mă prezint în continuare student, însă unul dintre mulți care trăiesc o vară atipică, una memorabilă și care cu siguranță nu va fi uitată. Mă pregătesc să pun punct ca apoi să o iau de la capăt. Un alt început. Dar până atunci, la începutul toamnei, îmi trăiesc zilele de vară în felul meu. Zilnic mă bucur de mare, fără ea n-aș putea să fac atâtea, fără ea nu aș avea de unde să mă încarc cu energie. Și cel mai important mă înec zilnic și totuși zilele trec și datorită ei urc vioi pe munte, mereu cu speranța că voi atinge vârful așa cum fiecare viitor farmacist își dorește. Când obosesc fac un popas, mă mai întorc la marea mea și continui de unde am rămas. Dacă mă abat de la drum găsesc oameni în jur care să mă motiveze să merg mai departe și să găsesc soluții. Până aici, vara mea nu pare cu nimic diferită de a celorlalți. Și poate nici nu este pentru că mereu depinde din ce unghi privești lucrurile. Dar totuși, ciudat lucru să le am pe amândouă, și muntele și marea, nu?
Și dacă e curiozitatea așa mare am să vă dau din secretul vacanței mele de student farmacist în pragul licenței, pentru că și împotriva voinței voastre veți experimenta și voi asta. Fără o mare de cafea și un munte de cunoștințe nu vom ajunge profesioniști în domeniul sănătății!”
Gina Lupașcu,
Președinte SSFB 2016-2017
„Hey, dragi colegi! Cum este vara voastră? Haideți să vă zic cum e vara mea, de student de anul V. Am zis vară, și nu vacanță, pentru că practic noi nu avem așa ceva.
Mă bucur că scriu articolul acesta cam cu două săptămâni înainte de marile examene pentru că vă pot transmite cât mai sincer starea mea. Poate nu o să rezonez cu opiniile tuturor studenților de anul V, dar cred că sunt pe aceeași lungime de undă cu majoritatea. În primul rând, nu conștientizez nici în acest moment că într-un timp așa scurt se apropie examenul de licență! The one, acel examen pentru care probabil ați tot zis în anumite sesiuni: “lasă că o să învăț mai bine la licență, o să mă stresez atunci” etc. Eh, în ciuda faptului că nu conștientizez iminența acestui moment, m-am apucat de învățat, dar nu prin mai-iunie cum sigur vă veți plănui și voi, așa cum am făcut-o și eu, ci cam pe la sfărșitul lui iulie, după orele de muncă. Că da, nu v-am zis, dar vara/vacanța voastră e foarte posibil să fie despre muncă sau practică. Și vă zic că este cel mai dificil să te concentrezi la învățat după 8 ore de muncă, concentrare, responsabilitate, stres și restul. Nu vă speriați, chiar recomand să lucrați în anul 5 pentru că vă veți face o idee despre cam ce vreți în viitoarea carieră, și, da, e timpul să începeți să vă decideți.
Revenind, legat de învățat vă pot spune că dacă ați aprofundat mai responabil în ultimii 2-3 ani de facultate, atunci studiatul pentru licență va fi mai mult o recapitulare a materiei și rezolvatul a cât mai multe grile. Ceea ce nu este extrem de dificil, dar să faci asta în luna august, când TOATĂ lumea e plecată în cine știe ce locuri, e destul de frustrant. Și cum știi că toată lumea e plecată? Păi sigur ai putea să le povestești profilor la licență de toate amintirile frumoase pe care ți le-ai făcut urmărind postările prietenilor și colegilor de pe Facebook și Instagram, și despre toate locurile frumoase pe care (nu) le-ai văzut.
Factorul cel mai stresant probabil este lucrarea de licență. Veți descoperi, în schimb, că profii spre deosebire de noi, nu se stresează. Așa că mare grijă la alegerea lucrării și a catedrei. Poți spune: “Vai, da’ eu vreau să fac la catedra X, despre tema asta super importantă și nouă” – și să descopăr lumea dacă se poate. Glumesc. Dacă nu vreți să vă axați pe cercetare, vă recomand să alegeți cu grijă și să încercați să minimalizați cât mai mult acest factor de stres. De ce zic asta? Pentru că mai sunt 2 săptămâni până la licență și nici eu sau majoritatea colegilor nu au lucrarea gata! Nu doar că nu e scrisă complet, dar poate și partea practică nu e finalizată. Și e mijloc de august. But no stress, dacă se întâmplă la majoritatea înseamnă că nu e o problemă, așa că te calmezi și încerci să te focusezi pe învățat că lucrarea se termină repede (cam așa te minți singur și începi iar să te stresezi).
În concluzie, licența asta e mai mult un stres pe care ți-l induci singur. Cu siguranță nu se compară cu bacul. Licența o luăm cu toții și toate se așează într-un final. Ca sfat, încercați să vă bucurați de ultimul an de facultate, pentru că este ultimul! Și studenți e posibil să nu mai fiți! Profesați în domeniile în care vă doriți și aveți această ocazie! Nu vă stresați cu lucrarea de licență pentru că nu este nimic imposibil, dar încercați să învățați/repetați pentru examenul scris. Relaxați-vă și încercați să vă bucurați de vară, prin weekenduri sau oricând puteți! Teoretic e cam ultima vacanța de student, dar fie că faci practica/lucrezi, nu prea ai vacanță.
So don’t panic and enjoy your last year of pHarmacy!”
Alexandra Mihaela Lupu,
Vicepreședinte FASFR 2016-2017
„Vara asta a fost cea mai tare de până acum din viața de student! Nu vreau să vă fac geloși, dar o să vă spun câteva locuri în care m-am distrat la maxim. Pot să spun că în ultimele luni am călătorit mai mult ca niciodată.
“Povestea” mea prinde rădăcini în București, la festivalul Time Shift, unde David Guetta a făcut un show de excepție, iar Robin Schulz, Jonas Blue, Dubfire și Markus Schulz au încins atmosfera și m-au făcut să uit de lucrarea de licență care mă aștepta nerăbdătoare pe birou. Am continuat aventura în Constanța la Neversea. Ziua vreme de plajă, ideală pentru crearea unui bronz auriu, iar seara începea nebunia, cu jocuri de lumini, artificii și senzații de neuitat, dar nimic nu a întrecut nopțile de neuitat din Cluj la Untold. Să nu mai vorbim și de fiecare weekend petrecut pe nisipul din Mamaia.
Să nu credeți că am fost doar în România. Am vizitat Londra, Lisabona, Thassos, Madrid, Paris, chiar și Taiwan. Sigur vă întrebați cum de am avut atâția bani sau când am avut timpul necesar. Ei bine dragii mei, un abonament la internet e în jur de 50 de lei pe lună, iar după 10 ore de lucrat în farmacie sau după o rundă severă de grile la Tehnică, Instagramul și Facebookul te duc în nenumărate locuri pliiiine de distracție, în timp ce tu stai și te “bucuri” de confortul casei tale. Urați-mi succes la licență…și trafic bun la net, să mă mai plimb și eu!”
Iulia-Cristina Patrianca,
Vicepreședinte Interne SSFB 2016-2017
„Vacanță de vară??? Nu cred că mai știu ce înseamnă asta… Contrar speranțelor mele, în vara anului IV a fost ultima vacanță, pe când “vacanța” de an V a fost mai degrabă ca o sesiune. Și asta pentru că nu mi-am terminat lucrarea de licență încă, și scriu aceste rânduri la sfârșitul lui august. Zeci de articole citite, cărți și tratate consultate, figuri și poze desenate și modificate pe calculator, referințe bibliografice de verificat și să nu mai vorbim despre învățatul pentru examenul de licență.
Vacanța mea a debutat însă înainte să înceapă vara, când am văzut toate serialele și filmele care erau de văzut și am ieșit peste tot unde era de ieșit, însă pe atunci majoritatea dintre prietenii și colegii mei aveau treabă. Acum însă s-au inversat rolurile, eu m-am găsit să fiu cel “studios”, fix când toată lumea este la mare. Sfatul meu: terminați cât mai repede lucrarea de diplomă ca să nu vă termine ea pe voi, restul se rezolvă mult mai ușor.
Cred că într-un fel sau altul nu vreau ca facultatea să se termine așa “devreme”, pentru că după atâta timp petrecut în școală, probabil tuturor ne este puțin frică să ieșim în lume și să nu știm ce să facem. Noroc că există însă rezidențiatul, pentru cei care vor să retrăiască anul intrării la facultate de două ori mai intens…”
Ion George Nicolae Daniel,
Liaison Secretary SSFB 2016-2017
„Hmm, vară și student în anul V… două cuvinte care nu sunt foarte compatibile. Bineînțeles că am simțit căldura care m-a trimis cu gândul la piscină și o băutură răcoritoare (o rețetă perfectă aș putea spune), însă prioritizarea și organizarea activităților este ceva ce am învățat la facultate și merge aplicat și în viața de zi cu zi. Și ghiciți ce, finalizarea lucrării de licență este unul dintre lucrurile importante, pe care trebuie să îl faci printre alte lucruri importante: partea practică de șase luni, pregatirea pentru examenele teoretice și practice.
Și normal că trebuie să iei și pauze din când în când, să te destresezi și să “simți” puțin vara, deci poți să fugi de exemplu la un EPSA Summer Event, unde pe lângă distracție și legarea unor noi prietenii, îți poți îmbogăți cunoștințele în domeniul farmaceutic și de asemenea, poți practica și învăța diferite lucruri, tipsuri aplicabile atât în carieră cât și în viață.
Așa că, vara unui student în anul V o să fie sigur cea pe care nu o vei uita niciodată!”
Denisa-Ștefania Oncescu,
Voluntar SSFB 2016-2017
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog