Șoarecii au fost folosiți cu succes pentru a valida scopurile medicamentelor, eficacitatea și doza sigură pentru om. De ce șoarecii? Deşi pare greu de crezut, oamenii şi şoarecii se aseamănă din multe privinţe. Genomul şoricelului este similar cu cel al omului în proporţie de 95%, iar sistemul imunitar este aproape identic cu al nostru. Rozătoarele prezintă şi avantajul unei perioade scurte de reproducere. Femelele sunt gestante între 19 şi 21 de zile, iar durată de viaţă a unui şoarece este între unu şi doi ani. Asta înseamnă că sunt uşor, rapid şi avantajos de înmulţit, iar cercetătorii pot vedea rezultatele tratamentelor mult mai rapid decât ar fi posibil la oameni sau la alte mamifere.
Șoarecii modificați genetic trebuie să fie validați, reproductibili, eficienți în raport cu costurile pentru a fi considerați optimi de către industria farmaceutică.
Probleme care apar în testele clinice care utilizează șoareci
Șoarecii nu sunt întotdeauna modele preclinice fiabile pentru bolile umane și există numeroase exemple de medicamente care au funcționat bine la animale, dar s-au dovedit a fi ineficiente în studiile clinice pe oameni. Aceste eșecuri costă milioane de euro industria farmaceutică.
- De exemplu, mulți compuși chimici protejează șoarecii împotriva unui accident vascular cerebral în laborator. Dar niciun medicament neuroprotector nu a fost vreodată eficace în tratarea accidentelor vasculare cerebrale la om. Motivul este faptul că biochimia creierului oamenilor este diferită de cea a șoarecilor.
- Cei mai mulți șoareci utilizați în cercetare sunt tineri, dar multe dintre bolile care sunt de mare interes pentru cercetători (cum ar fi cancerul și bolile de inimă) sunt mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă. Acest lucru ridică probleme financiare. Menținerea șoarecilor în viață pentru mai mult timp implică costuri.
- Alte probleme ar fi legate de influența mediului în care șoarecii trăiesc și de variabilitatea genetică. Aplicarea informațiilor culese de la un organism la o populație umană diversă este problematica. În acelasi timp, cercetatorii trebuie sa aiba în vedere faptul ca variatiile genetice la soareci pot afecta rezultatele.
- Există semne de întrebare și asupra dozelor administrate la șoareci, care nu pot fi folosite și la oameni. În plus, mai multe modele de șoareci utilizate în cercetare, nu au un sistem imunitar deplin funcțional, ceea ce nu este cazul la pacienții umani.
„Pharmacy is about drugs, so I’m going to be your addiction!” – SSFBlog
Autor: Boboș Medeea-Teodora
Surse bibliografice:
- Medlive.hotnews.ro
- Manualul Profesionistului City Pharma , Ediția I, 2008